Rozšířené

Jak vybrat dobrou lyžařskou školu? Dejte na profesionalitu a osobní přístup

Lyžařská škola
Lyžařská škola
Zdroj: Shutterstock

Vyrážíte na hory, ale s lyžemi jste doteď přišli do styku jen přes výlohy v obchodních centrech? Nevadí. Lyžařské školy jsou už součástí většiny českých středisek. Jak ale vybrat tu správnou? Univerzální návod neexistuje. Obecně je ale důležitá profesionalita a osobitý přístup. Dát můžete i na doporučení přátel. Co vyhovovalo jim, nejspíš neurazí ani vás.

Lyžování rozhodně nepatří k činnostem, které byste si osvojili na základě několikahodinového brouzdání po internetu. Teorie možná tvoří pevný základ, skutečně lyžovat se ale člověk naučí až reálnou praxí. Tak je to koneckonců se vším. Ve škole nás naučili číst i psát, proč by to s lyžováním mělo být jinak?

Proč je lyžařská škola dobrou volbou?

Instruktoři budí respekt.

Kromě profesionálního zázemí vidí rodiče v lyžařských školách určité vysvobození. Ať si to přiznají nebo ne, jejich ratolesti mají k cizím lidem často více respektu než k nim samotným. V přítomnosti instruktora je tedy méně pravděpodobné, že si dítě lehne do sněhu a odmítne vstát. Nebo že svým vzteklým pláčem spustí lavinu.

Dobrý rodič nemusí být dobrý lyžař.

Další výhodou lyžařských škol je, že jejich instruktoři (alespoň většinou) vědí, o čem mluví. Jsou navíc schopní dítěti předvést názornou ukázku toho, jak by měl nebo neměl vypadat carvingový oblouk. Rodiče, kteří si střihnou roli instruktora, svému dítěti techniku sice dokonale popíší, následně však předvedou něco, co s předchozím popisem nemá příliš společného. Což je při výuce dětí, kteří se učí výhradně tím, že kopírují vzor, zásadní problém.

Neohrožujete sebe ani ostatní.

Výcvik s lyžařskými instruktory je navíc bezpečnější nejen pro vás a vaše dítě, ale také pro okolí. Aktivní lyžaři to určitě dobře znají. Začátečníci, kteří své lyže vůbec neovládají se mnohdy beze strachu řítí dolů ze svahu v poloze, která jen zdánlivě připomíná pluh, a s nadsázkou srážejí všechno, co jim zkříží cestu. Nehody z podobných příčin jsou na sjezdovkách k vidění téměř každý den.

Jak najít tu správnou školu?

Když už se pro výuku na lyžích rozhodnete, dbejte na to, abyste zvolili místo s kvalitním zázemím a profesionálním týmem. A jak správnou školu vybrat?

Buďte zvědaví.

Pokud výlet na hory plánujete předem, můžete si tamní lyžařskou školu prověřit na internetu. Fotogalerie vám napoví, v jakém prostředí výuka probíhá, na stránkách často bývají také fotky samotných instruktorů, které si můžete zamluvit předem. Až budete na místě, navštivte prostory školy a nechte na sebe působit atmosféru. Nebojte se zeptat a navázat kontakt s instruktory. Je to nejlepší způsob, jak zjistit, jestli si navzájem sednete.

Chtějte osobní přístup.

Je důležité, abyste si s instruktorem rozuměli. Nemusíte být přáteli a chodit spolu na pivo, neměl by ve vás ale vzbuzovat odpor. Na svahu bude vaším opěrným sloupem, navíc spolu strávíte poměrně dost času. Bude to také on, kdo vám v případě pádu bude pomáhat zpátky na nohy. A opravdu chcete podávat ruku někomu, z koho nemáte dobrý pocit?

Nezapomínejte na profesionalitu.

Ačkoli se na první dojem dávat nemá, mnohé vám může napovědět. Pokud se vám tedy bude zdát, že instruktoři, kteří po areálu pobíhají každý v jiné bundě, nejsou to pravé, věřte svému instinktu. Jednotné oblečení by dnes mělo být stejnou samozřejmostí jako řádně vyškolení instruktoři. A přesto pod jednotlivými školami stále působí učitelé bez licence, kteří pro výuku nemají potřebnou kvalifikaci. Jistotou kvality jsou například členové Asociace profesionálních učitelů lyžování či Asociace profesionálních lyžařských škol.

Zvažte výhody a nevýhody velkých škol.

Velké školy vám pravděpodobně nabídnou kvalitní zázemí, dětské parky a širokou škálu služeb, nečekejte ale osobní přístup a rodinnou atmosféru. To je typické spíše pro malé školy, které naopak nedisponují takovým vybavením. Nezapomínejte ale, že výjimky potvrzují pravidlo, to znamená, že i instruktoři z velkých škol mohou k výuce přistupovat osobně, stejně jako malé školy mohou disponovat dobrým zázemím.

Dejte na doporučení přátel.

Pokud pro své dítě nesháníte jen dozor, ale kvalitního instruktora, vyhněte se takzvaným víkendovým školám, které často lákají na nízké ceny. Tyto školy na trhu obvykle působí bez jakéhokoli zastřešení. Jejich „instruktory“ obvykle představují dobrovolníci bez profesionálního školení, jež si tímto způsobem chtějí přivydělat.

Dejte na doporučení přátel.

Pokud se nemůžete rozhodnout, dejte na reference přátel. To, co vyhovovalo jim, bude pravděpodobně vyhovovat i vám. Pomoci při rozhodování pak mohou i reference na internetu.

Jak se Vám článek líbil? Ohodnoťte jej.

Hodnotit článek (1-nejhorší, 5-nejlepší)

Počet hodnocení: 8 | Průměrné hodnocení: 4.50

Nejlepší: 5 | Nejhorší: 1


Dále čtěte:

Chystáte se na lyže do Rakouska? Vyzkoušejte ta nejlepší zimní střediska

Jednou z nejoblíbenějších destinací pro lyžování a další zimní sporty se pro Evropany staly Rakouské Alpy. Chystáte se tam poprvé a nevíte, který ski areál vybrat? Nebo naopak znáte rakouské hory...

celý článek

Jednou z nejoblíbenějších destinací pro lyžování a další zimní sporty se pro...

celý článek
Chcete strávit Vánoce a Silvestra na lyžích? Vyberte si jednu z oblíbených destinací

Lyžařská sezóna startuje a některé sjezdovky už hlásí otevřeno. Oblíbená zimní střediska momentálně vítají první nadšené lyžaře, ale zároveň lákají návštěvníky také na speciální...

celý článek

Lyžařská sezóna startuje a některé sjezdovky už hlásí otevřeno. Oblíbená...

celý článek

Nejlepší webkamery

NaSvah.cz na instagramu

@nasvah.cz
Partneři: zdroj dat: www.holidayinfo.cz, (c) Sitour CZ www.yr.no