Rozšířené

Našli jsme aktuální rekordy v lyžařském a snowboardovém světě. Tady jsou:

Zdroj: Snímek použit na základě licence Shutterstock.com

Rekordy se lámou skoro každý rok. Pokud se podíváme do historických záznamů z roku 1950 zjistíme, že rekord ve skoku na lyžích byl o polovinu nižší, rekordy v rychlosti na lyžích dnes lehce připomínají zpomalený film a o snowboardingu se dokonce ještě ani nedá mluvit. Neexistoval. Od té doby se toho hodně změnilo. Jak to vypadá na začátku sezóny 2016?

Nejrychlejší lyžař

Dne 26. března 2016 ve francouzském VARS la Forêt Blanche stanovil Ivan Origone nový rychlostní rekord v jízdě na lyžích - 254,958 km/h. Tím se také zároveň stal člověkem, který dokázal vyvinout nejrychlejší nemotorizovaným pohyb na světě. Ivan tímto pokusem překonal o 2,5 km/h rekord, který doposud držel jeho bratr Simone Origone.

Pokud by tedy sjížděl 1 km dlouhou černou sjezdovku „Stoh“ ve Špindlerově Mlýně, měl by ji v této rychlosti zdolanou během přibližně 14 sekund.

Nejrychlejší snowboardista

Francouzký závodník Edmond Plawczyk v dubnu roku 2015, jako první člověk na snowboardu, překonal rychlost 201 km/h. Tím tak stanovil nový světový rychlostní rekord. Radar se při pokusu 43 letého Edmonda zastavil na hodnotě 203,275 km/h. Překonal tak 6 let starý rekord Darrena Powera z Les Arcs.

Znovu tedy použijeme porovnání s 1 km dlouhou sjezdovkou. Tu by měl za sebou za necelých 18 sekund. V souboji s lyžařem Ivanem Origonem by tedy prohrál.

Nejdelší skok na lyžích

Dne 15. února 2015 Anders Fannemel stanovil nový světový rekord ve skoku na lyžích, díky jeho pokusu, který měřil neuvěřitelných 251,5 metrů. Na rekordu je zajímavé to, že byl stanoven pouhých 24 hodin poté, co Peter Prevc překonal čtyři roky starý rekord, skokem měřícím 250 metrů.

Anders tedy zvládnul přeskočit 2,5 fotbalových hřišť.

Nejvyšší let na snowboardu

Švýcarský snowboardista Christian „Hitsch“ Haller, známý především pro své dovednosti v U-rampě, vytvořil nový světový rekord pro nejvyšší let na snowboardu - 11,3 metrů. Tento „skok“ Haller předvedl během akce Suzuki Nine Knights 2. června 2016 v Watles, Jižním Tyrolsku v Itálii.

K představení si skoku vysokého 11,3 metrů můžeme porovnat nám velmi dobře známé paneláky. Christian Haller se „podíval“ do pokojů rodiny žijících ve 4. patře panelového domu.

Nejdelší railslide

Tom Wallisch, zlatý Slopestyle medailista z roku 2012 z X Games, stanovil v dubnu roku 2016 nový světový rekord v nejdelší „jízdě po zábradlí“ na lyžích pokusem dlouhým 128,656 metrů (424 stopú. Přičemž dosavadní pokus byl skoro poloviční – 73,76 metrů (242 stop).

K lepší představě zvládnul přejet jedno celé fotbalové hřiště a ještě skoro 30 metrů k tomu. Podívejte se na video, kde je světový rekord zaznamenán:

A na závěr 2 nej z jiného soudku:

Nejmladší olympijský medailista na lyžích / snowboardu

Nejmladším medailistou není nikdo jiný než japonský supertalent Ayumu Hirano, který všem vyrazil dech, když v únoru roku 2014 získal v ruském Sochu stříbrnou medaili v disciplíně Halfpipe. Tehdy mu bylo pouhých 15 let!

Zdroj: IsaTV

Největší funkční snowboard

Největší funkční snowboard, jehož délka je 10 metrů a šířka 2,15 metru byl vyroben a poprvé otestován Arnoldem Schindlerem v roce 2007 ve Švýcarsku. Jak je určitě vidět z obrázku, tak tohle prkno mění snowboarding na týmový sport. Uveze totiž s klidem i 15 lidí.

To bychom si v redakci chtěli určitě vyzkoušet!:)

Zdroj: Ski Club Blog

Můžeme jen predikovat, jaká čísla budou v tabulkách světových nej za 5, 10 nebo 50 let. Jisté ale je, že budou i nadále stoupat!

Jak se Vám článek líbil? Ohodnoťte jej.

Hodnotit článek (1-nejhorší, 5-nejlepší)

Počet hodnocení: 3 | Průměrné hodnocení: 4.33

Nejlepší: 5 | Nejhorší: 4


Dále čtěte:

Jak vybrat sjezdové lyže?

Velice často probírané téma, které se dotkne každého lyžaře. Jak vybrat ty nejlepší lyže právě pro vás? Milujete zimní sporty a nemůžete se dočkat, až se zase vrátíte na první čerstvý prašan?...

celý článek

Velice často probírané téma, které se dotkne každého lyžaře. Jak vybrat ty...

celý článek
Silvestr na horách: Kam za večírky a kam za pohodou?

Už máte plán, kde strávíte letošního silvestra? Rok od roku se stále více mladých i starších chystá zažít poslední den v roce na horách. Obrovské party, noční lyžování ale i nezapomenutelná...

celý článek

Už máte plán, kde strávíte letošního silvestra? Rok od roku se stále více...

celý článek

Nejlepší webkamery

NaSvah.cz na instagramu

@nasvah.cz
Partneři: zdroj dat: www.holidayinfo.cz, (c) Sitour CZ www.yr.no