Rozšířené

Jak vybrat sjezdové lyže?

Zdroj: Snímek použit na základě licence Shutterstock.com

Velice často probírané téma, které se dotkne každého lyžaře. Jak vybrat ty nejlepší lyže právě pro vás? Milujete zimní sporty a nemůžete se dočkat, až se zase vrátíte na první čerstvý prašan? Budete letos opět králem nebo královnou sjezdovky? Nebo si budete užívat jízdu v zasněženém lese? Či snad jste teprve na začátku a čeká vás první obloučky? Na tyto a další otázky si musíte odpovědět, než se vydáte do prodejny koupit nové sjezdové lyže.

Co všechno je třeba zvážit a promyslet než se rozhodnete koupit lyže? Jak správně vybrat lyže?

Zkušenosti, styl jízdy a terén

Při otázce, jak vybrat lyže je důležité si rozmyslet, co od svého lyžovaní očekáváte, v jakém terénu chcete jezdit a jak zdatný jste lyžař. Pokud jsou vaším zvykem upravené tratě, sáhnete po klasických allround modelech. Mezi nimi pak budete volit mezi tzv. obřačkami a slalomkami. Ty se mezi sebou liší délkou a velikostí radiusu. Pokud tento pojem slyšíte poprvé, jde o vykrojení lyže. Čím větsí radius lyže bude mít, tím větší poloměr oblouku lyže zajede. Zjednodušeně řečeno, lyže s menším číslem radiusu vám vyjedou kratší oblouk a naopak.

Pokud se vám v žilách rozproudí krev při pomyšlení na jízdu prašanem, využijete spíše allmountain lyže. Lyže na freeride jsou oproti lyžím na sjezdovku robustnější (délkou přibližně vaší výšce či delší) a výrazně širší (začínají od 95 mm pod patou).

Jak dlouhé lyže

Dříve byla délka lyží hlavním a jediným parametrem, podle kterého se kupovaly lyže. Když se někdo zeptal jakou zvolit délku lyží, platilo pravidlo „lyže mají být přibližně po bradu“ a víc nikdo neřešil. Dnes je samozřejmě situace úplně jiná. Obecně lze říci, ze čím zkušenější lyžař, tím delší lyže z dané kategorii si může vybrat. Neznamená to však, že profesionálové jezdí na 2,5 m dlouhých lyžích. Začátečníkovi stačí 140 – 160 cm dlouhá lyže. Později u žen bude ideální délka od 160 cm, u mužů 165 – 175 cm.


Doporučujeme: VÝHODY A NEVÝHODY LYŽAŘSKÝCH ŠKOL: JAK NAUČIT DÍTĚ CO NEJRYCHLEJI LYŽOVAT A NEZTRATIT U TOHO NERVY


Tuhost lyží

Dalším důležitým parametrem, kromě velikosti lyže, při výběru lyže je jejich tuhost.
Tvrdší lyže zvolíme pro sjezdovku, měkčí pro volný terén. Na sjezdovce potřebujeme maximálně předat vaše snažení lyži. Ve volném terénu pak potřebujeme, aby lyže absorbovala veškeré nerovnosti.

Zkušenejsí (a silnejší) lyžař zvolí lyže tužší, naopak zacátečník by měl sáhnout po lyžích mekčích. Tvrdá lyže vás perfektně podrží v oblouku a zapracuje s vámi vynaloženým tlakem na lyži. Neodpustí však žádnou chybu. Můžete se do nich maximálne opřít, aniž by vám nepříjemně vibrovaly. Lyžovaní na tvrdé lyži můze přinášet euforii z odstředivé síly v oblouku, ale též vám vezme podstatně více energie.

Začátecník by měl zvolit mekčí lyži. Odpustí mu spoustu zacátečnických chyb a rychleji poslechne. Tyto lyže budou vetšinou i lehčí.

Váha/výška lyžaře

Pokud nemáte váhu nebo výšku výrazně vyčnívající z normálu a nejste vrcholový sportovec, pravděpodobně nebudete muset tyto parametry nijak výrazně řešit. Platí univerzální pravidlo, že čím je jezdec lehčí, tím kratší a měkčí lyže se mu budou hodit.

Šířka lyží

Klasická šířka lyží se dnes pohybuje mezi 65 – 75 mm šířky pod botou. To platí především pro lyžaře na upravených traťích, pokud dáváte přednost freeridu v lese, nejspíše sáhnete i po širším modelu.

Finance

V otázce, jaké lyže koupit, záleží na tom, kdo si lyže vybírá. Je velký rozdíl, když si kupuje lyže začínající nadšenec nebo lyžařský expert. Spolu s tím se také váže otázka, kolik budete chtít do svých nových prkének investovat. Pokud chcete lyžování jen vyzkoušet a nejste si jisti, zda u něj zůstanete, pravděpodobně dáte za lyže raději méně než dlouholetý zapálený lyžař. Dnes vsak existuje spousta půjčoven, kde vám poradí a doporučí vhodný model. Máte zde záruku moderních a servisovaných lyží.

Lyže rozhodně nejsou nejlevnější záležitostí a proto se vyplatí vybírat pečlivě. Nebojte se projít diskuze na internetu a přečíst si nejrůznější zkušenosti s modelem, který jste si vybrali. Zároveň je dnes stále více možností vyzkoušet si lyže přímo na sněhu, což je samozřejmě ideální varianta. Pokud takovou možnost máte, rozhodně doporučujeme ji využít. Jedině tak si budete moct správně vybrat lyže, které vám budou přinášet spoustu radosti.

Jak se Vám článek líbil? Ohodnoťte jej.

Hodnotit článek (1-nejhorší, 5-nejlepší)

Počet hodnocení: 2 | Průměrné hodnocení: 4.50

Nejlepší: 5 | Nejhorší: 4


Dále čtěte:

Snowboardový Speciál #1: Jaké existují druhy a typy snowboardů?

Lidí, kteří upřednostňují snowboard před lyžemi je stále více. Tápete, zdali se dámský snowboard jmenuje dámský pouze kvůli designu nebo má i jiné vlastnosti? Přemýšlíte jestli si koupit prkno s...

celý článek

Lidí, kteří upřednostňují snowboard před lyžemi je stále více. Tápete, zdali...

celý článek
Našli jsme aktuální rekordy v lyžařském a snowboardovém světě. Tady jsou:

Rekordy se lámou skoro každý rok. Pokud se podíváme do historických záznamů z roku 1950 zjistíme, že rekord ve skoku na lyžích byl o polovinu nižší, rekordy v rychlosti na lyžích dnes lehce...

celý článek

Rekordy se lámou skoro každý rok. Pokud se podíváme do historických záznamů z...

celý článek

Nejlepší webkamery

NaSvah.cz na instagramu

@nasvah.cz
Partneři: zdroj dat: www.holidayinfo.cz, (c) Sitour CZ www.yr.no