Rozšířené

Nejlepší freeride v Alpách – kde se můžete na sněhu pořádně vyřádit?

Nejlepší freeride v Alpách
Nejlepší freeride v Alpách
Zdroj: shutterstock.com

Když se řekne freeride, milovníkům zimních sportů se vybaví především volnost, skvělá zábava a nekonečné možnosti. Ještě nedávno se jednalo o záležitost pro několik málo adrenalinových nadšenců, dnes ovšem patří mezi nejoblíbenější zimní radovánky. Svou nabídku tomu přizpůsobila i zimní střediska, která lákají návštěvníky nejen na dokonale upravené sjezdovky, ale nabízí také skvělé možnosti jízdy ve volném terénu. Kam za těmi nejlepšími freeride zážitky v Alpách? To se dočtete v našem článku.

Rakousko – Arlberg

V rakouském Arlbergu najdete všechno, co je pro skvělou zimní dovolenou potřeba – vysoké hory, krásná panoramata, dostatek sněhu a více než 300 kilometrů skvěle upravených sjezdovek. Některé služby jsou zde sice dražší, ale za perfektní lyžařské a snowboardové zážitky stojí za to si připlatit a sjezdovky navíc nejsou přeplněné.

Oblast Arlberg je kromě toho také pravým rájem pro freeride nadšence, kteří tomuto místu dokonce přezdívají „evropská Aljaška“. V průběhu zimy zde totiž napadne nejvíce sněhu z celého Tyrolska, což s sebou přináší také ideální podmínky pro lyžování v čerstvém prašanu. Svahy jsou ovšem dost strmé a milovníci freeride by neměli podcenit ani riziko lavin.

Arlberg se pyšní celou řadou oblíbených zimních středisek, konkrétně jsou to například Lech, Zürs, Stuben, St. Christoph či známý St. Anton am Arlberg. Najdete zde dobře vybavené snowboardingové parky i výborný aprés-ski servis. Tato oblast je mimo jiné jedinečná i tím, že návštěvníkům nabízí možnost vyzkoušet heliskiing z výšky až 2 652 metrů.

Švýcarsko – Andermatt

V srdci Švýcarských Alp se nachází oblíbené lyžařské středisko Andermatt. O sníh tu rozhodně není nouze, nejvyšší vrchol Gemsstock (2 963 metrů) je totiž orientovaný na sever a během sezóny zde napadne až 5 metrů čerstvého sněhu. Nahoru se dostanete pomocí lanovky a poté si již můžete vybrat z nepřeberného množství černých i červených sjezdovek, které směřují dolů přes ledovce St. Anna a Gurschen.

Andermatt je známý také díky skvělým podmínkám pro freeride. Z hory Gemmstock vede nespočet různých tratí, které stojí za vyzkoušení. Zajímavá je třeba cesta přes Felsental nebo sjezd po severní straně do údolí Unteralp. Pokud vás i tyto zimní radovánky omrzí, můžete vyzkoušet třeba 2 snowparky, několik tras pro sněžnice nebo zimní pěší turistiku.

Itálie – Courmayeur

Oblast Courmayeur se rozkládá na italské straně nejvyššího evropského vrcholu s názvem Mont Blanc. Tvoří ji dva hlavní areály – střediska Chécrouit/Val Veny a freeride centrum La Palud. Courmayeur návštěvníkům nabízí nejen skvělé podmínky pro zimní radovánky na upravených sjezdovkách, ale také výjimečný terén pro vysokohorské freeride lyžování.

Z lokality La Palud se lanovkou dostanete na vrchol Punta Helbronner (3 462 metrů), odkud můžete volným terénem sjet do Courmayer nebo pokračovat kabinovou lanovkou na Aiguille du Midi (3 842 metrů). Tato trasa je naprosto jedinečná – vede přes ledovec Glacier du Geant a za dobrého počasí nabízí krásný výhled na horský masiv Mont Blanc. Můžete také navštívit zimní středisko Chamonix na francouzské straně a z Aiguille du Midi si užít dvacetikilometrový sjezd po ledovci do údolí Vallée Blanche.

Toto místo je vhodné spíše pro pokročilé lyžaře, protože terén je poměrně nebezpečný a ukrývá mnoho ledovcových trhlin. Proto se vyplatí zaplatit si pomoc zkušeného průvodce, který celou oblast dobře zná. Místní ski patroly jsou navíc velmi přísné, co se týče dodržování bezpečnostních zásad při pohybu v otevřeném prostranství. Nesmíte tak zapomínat na povinnou lavinovou výbavu.

Francie – La Grave

Ačkoliv nejznámějším místem pro freeride ve Francii je pravděpodobně Chamonix a sjezd z Aiguille du Midi do údolí, za zmínku stojí i čistě freeride středisko La Grave. To se nachází pod horou La Meije v nadmořské výšce 1 525 metrů a lyžařům nabízí perfektní podmínky. Není to však místo pro žádné amatéry.

Na celém hlavním svahu nenajdete jedinou sjezdovku, jsou zde pouze dvě neupravované a strmé lyžařské trasy. V okolí se nachází také náročné a nebezpečné svahy pro freeride. Pokud navíc milujete skoky, rozhodně si zde přijdete na své. Musíte ale počítat s tím, že při sjezdu často narazíte na trhliny a tyto extrémní svahy vám neodpustí ani nejmenší chybu. Proto je dobré se před lyžováním pořádně vybavit (lavinový vyhledávač a pípák jsou nutností) a hlavně nepřeceňovat své síly.

Jak se Vám článek líbil? Ohodnoťte jej.

Hodnotit článek (1-nejhorší, 5-nejlepší)

Počet hodnocení: 3 | Průměrné hodnocení: 5.00


Dále čtěte:

Nejnáročnější sjezdovky světa. Kde se zapotí i extrémní lyžaři?

Sjezdovky, které jste až doteď navštívili, vám přišly nudné a jejich strmý terén ve vás nevyvolal potřebnou dávku adrenalinu? Nezoufejte, zřejmě jste ještě nezkusili všechno. Některá zahraniční...

celý článek

Sjezdovky, které jste až doteď navštívili, vám přišly nudné a jejich strmý...

celý článek
Kam za adrenalinem? 5 oblíbených závodních sjezdovek v Česku

Někomu vyhovují mírné dlouhé svahy, jiní upřednostňují prudký závodní terén. Ten je sice dominantou spíše zahraničních areálů, kvalitní požitek z jízdy si však můžete odnést i z některých...

celý článek

Někomu vyhovují mírné dlouhé svahy, jiní upřednostňují prudký závodní...

celý článek

Nejlepší webkamery

NaSvah.cz na instagramu

@nasvah.cz
Partneři: zdroj dat: www.holidayinfo.cz, (c) Sitour CZ www.yr.no