Rozšířené

Kam za adrenalinem? 5 oblíbených závodních sjezdovek v Česku

Slalom na lyžích
Slalom na lyžích
Zdroj: Shutterstock

Někomu vyhovují mírné dlouhé svahy, jiní upřednostňují prudký závodní terén. Ten je sice dominantou spíše zahraničních areálů, kvalitní požitek z jízdy si však můžete odnést i z některých českých sjezdovek. Víte z jakých? Podívejte se na přehled 5 závodních sjezdovek, na kterých se u nás jezdí slalom.

Rokytnice nad Jizerou – Horní domky

Závodní sjezdovka FIS Červená ve skiareálu Horní domky v Rokytnici nad Jizerou patří bezesporu k tomu nejlepšímu, co česká lyžařská střediska nabízejí. Přes dva a půl tisíce metrů dlouhá trať začíná pod jižním vrcholem Lysé hory v nadmořské výšce 1 315 metrů a s převýšením necelých 600 metrů padá dolů do údolí, odkud vyjíždí sedačková lanovka.

Orientace svahu na jih může být současně výhodou i nevýhodou. Za slunného počasí je sjezdovka polita příjemnou sluneční září, která zážitek z lyžování umocňuje. Teplé paprsky však současně ovlivňují kvalitu sněhu, který vlivem tepla rychleji taje a hůře drží tvar. Trať je na druhou stranu ale dostatečně široká, z horní poloviny sjezdovky se lyžařům navíc naskytuje kouzelný výhled na krkonošské vrcholy. Při vlídném počasí lze pozorovat také Ještěd.

Kromě červené závodní sjezdovky nabízí areál také méně náročné terény, kterým přijdou na chuť hlavně rodiny s dětmi či začínající lyžaři. Zájemcům o freestyle je k dispozici snowpark.

Špindlerův mlýn – Svatý Petr

Krkonošský resort Špindlerův mlýn patří k nejnavštěvovanějším lyžařským střediskům v České republice. Díky propojení několika areálům je lákadlem pro začátečníky i zdatné lyžaře. A těm nejnáročnějším nabízí hned dvě alternativy závodních tratí.

FIS – World Cup (Velký Han)

Černá závodní sjezdovka známá mimo jiné jako Velký Han je ideální volbou pro milovníky rychlé jízdy a adrenalinu. Trať dlouhá 1 375 metrů nabízí převýšení 450 metrů. Sjezdovkou jistě nepohrdnou ani fanoušci slalomu, a to nejen lyžaři, ale také sportovní diváci. Právě tam se totiž v březnu 2019 uskuteční Světový pohár žen, který se na místo vrací po osmi letech.

Červená FIS

Druhou sjezdovkou, která je Mezinárodní lyžařskou federací klasifikovaná jako závodní, je Červená FIS. Bezmála dva tisíce metrů dlouhá trať s převýšením 450 metrů je díky terénu, který je o poznání mírnější než u předchozí černé, vyhledávaná jak náročnými, tak středně náročnými lyžaři. Patří bezesporu k nejoblíbenějším sjezdovkám v Česku.

Skiareál Bílá

Lyžařský areál Bílá v moravských Beskydách se rozkládá přímo u hlavního tahu mezi Frýdkem-Místkem a slovenskými hranicemi. Je tvořen řadou sjezdových tratí, které svou náročností osloví malé i velké a stejně tak náročné i nenáročné lyžaře.

Tratí, která přiláká i ty nejnáročnější, je Červená FIS začínající na 774 metrech nad mořem a v pravidelném rovném spádu padající dolů do údolí Bílé. Ačkoli svou délkou 950 metrů není nijak nápadná, jedná se o velmi příjemnou a lyžařsky středně náročnou trať na severním svahu areálu.

Lyžařské středisko Bílá myslí také na malé a začínající lyžaře. Nabízí jim proto 6 modrých sjezdovek o celkové délce bezmála 2 900 metrů. Zájemci o freestyle mohou zase zavítat do snowparku.

Tanvaldský špičák

Přestože jizerský skiareál Tanvaldský Špičák nabízí převážně sjezdovky mírného sklonu, nezklame ani pokročilé a náročné lyžaře. V areálu se totiž nachází také závodní trať, která je s 1480 metry současně druhou nejdelší sjezdovkou střediska.

Černo-červený svah, který nese název Slalomák do rukávu, začíná ve výšce 812 metrů nad mořem a hned zpočátku slibuje prudký terén. Zhruba v polovině svahu za levotočivou zatáčkou se láme do červené sjezdovky a nabízí tak lyžařům rychlý start a mírnější dojezd.

Pro návštěvníky, kteří místo adrenalinu dávají přednost pomalejší vyhlídkové jízdě, je k dispozici mimo jiné 1760 metrů dlouhá modrá sjezdovka s převýšením 280 metrů. Malí začátečníci mohou využít také dětské hřiště Sun Kid, které je vhodné pro první kroky na lyžích.

Jak se Vám článek líbil? Ohodnoťte jej.

Hodnotit článek (1-nejhorší, 5-nejlepší)

Počet hodnocení: 5 | Průměrné hodnocení: 2.80

Nejlepší: 5 | Nejhorší: 1


Dále čtěte:

Nejlepší freeride v Alpách – kde se můžete na sněhu pořádně vyřádit?

Když se řekne freeride, milovníkům zimních sportů se vybaví především volnost, skvělá zábava a nekonečné možnosti. Ještě nedávno se jednalo o záležitost pro několik málo adrenalinových...

celý článek

Když se řekne freeride, milovníkům zimních sportů se vybaví především...

celý článek
Vyrážíte na lyže i s ratolestmi? Nabízíme přehled oblíbených českých skiareálů pro rodiny s dětmi

Zatímco milovníci adrenalinu vyhledávají prudké a obtížné sjezdovky, rodiče musejí myslet především na své děti. Je ve skiareálu lyžařská škola nebo dětský park? Jsou sjezdovky mírné a...

celý článek

Zatímco milovníci adrenalinu vyhledávají prudké a obtížné sjezdovky, rodiče...

celý článek

Nejlepší webkamery

NaSvah.cz na instagramu

@nasvah.cz
Partneři: zdroj dat: www.holidayinfo.cz, (c) Sitour CZ www.yr.no