Rozšířené

Nejnáročnější sjezdovky světa. Kde se zapotí i extrémní lyžaři?

Vallée Blanche
Vallée Blanche
Zdroj: Shutterstock

Sjezdovky, které jste až doteď navštívili, vám přišly nudné a jejich strmý terén ve vás nevyvolal potřebnou dávku adrenalinu? Nezoufejte, zřejmě jste ještě nezkusili všechno. Některá zahraniční střediska nabízejí tratě, na které si troufnou jen nejlepší z nejlepších. Myslíte, že sjedete všechno? Podívejte se na přehled nejnáročnějších sjezdovek světa.

Vallée Blanche - Chamonix, Francie

Pro mnohé freeridery je sjezdovka Vallée Blanche legendou mezi volnými terény a s délkou 20 kilometrů také nejdelší freeridovou sjezdovkou v Evropě. Na trati, která nabízí převýšení 2800 metrů se však nachází trhliny a útesy. A kromě strmého svahu, který místy slibuje až padesátiprocentní sklon, představují určitou hrozbu také laviny. Sjezd Vallée Blanche se tedy doporučuje jen za přítomnosti zkušeného průvodce a samozřejmě s potřebným vybavením.

Na ty, kteří si na jednu z nejnebezpečnějších sjezdovek světa netroufnou, čeká alespoň jedinečný výhled na masiv Mont Blancu. Vybrat si navíc mohou ze 120 kilometrů sjezdovek, mezi nimiž jsou i tratě určené pro začínající lyžaře.

Corbet’s Couloir – Jackson Hole, USA

Sjezdovku pojmenovanou podle lyžařského instruktora Barryho Corbera mnozí považují za nejděsivější svah v USA. To nejhorší musejí odvážlivci, kteří se ji rozhodnou sjet, překonat hned na začátku. Trať totiž začíná devítimetrovým sešupem a sklonem hrozivých padesáti stupňů. Odvážlivci si kromě velmi prudkého terénu musejí poradit také se skalami, které lemují začátek svahu a pro lyžaře představují největší nebezpečí.

Americké středisko Jackson Hole má pověst střediska, které je určené jen pro extrémní lyžaře. V posledních letech zainvestovalo také do rozšíření služeb pro rodiny s dětmi. Ve středisku se nachází i spousta tratí pro středně pokročilé lyžaře. Celkem je zde k dispozici 116 kilometrů sjezdovek.

Manni Pranger – Bergeralm, Rakousko

Nejprudší upravovaná sjezdovka v Rakousku nabízí adrenalinovou jízdu na sklonu dosahujícím 46 stupňů. Ačkoli je oficiálně značená červenou barvou, její terén místy vyvolává dojem svislé stěny. O tom koneckonců svědčí i fakt že na upravení tohoto prudkého svahu je zapotřebí navijáku a speciální rolby.

Lange Zug - Lech Zürs am Arlberg, Rakousko

Lange Zug je pravděpodobně nejprudší upravovanou sjezdovkou na světě. Její část vyzývá lyžaře k tomu, aby sjely terén připomínající svislou stěnu. Na počátku svahu musí totiž překonat úhel neuvěřitelných 52 stupňů, což vyžaduje dobrou techniku jízdy a skvělou kondici. Sjezd je totiž dlouhý necelých sedm kilometrů.

Swiss Wall – Champéry, Švýcarsko

Jedna z nejprudších sjezdovek světa se nachází také ve Švýcarsku. A ne nadarmo se jí říká Swiss Wall, což v překladu znamená Švýcarská stěna. Podle odvážlivců, kteří ji zdolali, je v některých místech tak prudká, že si lyžaři téměř nevidí na lyže. Cestu dolu navíc komplikují boule. Sjezdovka je tak prudká, že se neupravuje. O náročném terénu vypovídá také fakt, že je na začátku svahu varování POUZE PRO EXPERTY.

Špičák – Šumava, Česká republika

Velmi náročnou sjezdovkou disponují i české hor, konkrétně pak šumavský Špičák, který se rozprostírá nedaleko Železné rudy. Jeho černá trať s názvem Šance v některých místech dosahuje sklonu 45 stupňů, což by ještě nebylo tak hrozné, kdyby se terén udržoval. Sjezdovka se ale nijak neupravuje. Šance tak slibuje nejen sešup, ale také pořádný adrenalin v podobě sněhových boulí, které dokáží člověka pěkně rozhodit. Kdo zažil, ví, o čem je řeč.

Jak se Vám článek líbil? Ohodnoťte jej.

Hodnotit článek (1-nejhorší, 5-nejlepší)

Počet hodnocení: 23 | Průměrné hodnocení: 2.39

Nejlepší: 5 | Nejhorší: 1


Dále čtěte:

První pomoc na sjezdovce. Jak zachránit život a neohrozit ten svůj?

Moderní lyžařské vybavení nám bezpochyby rozšiřuje možnosti, současně ale napomáhá ke vzniku nehod. Jak? Díky němu totiž jezdíme stále rychleji. A čím rychleji jedeme, tím silnější je...

celý článek

Moderní lyžařské vybavení nám bezpochyby rozšiřuje možnosti, současně ale...

celý článek
Nejlepší freeride v Alpách – kde se můžete na sněhu pořádně vyřádit?

Když se řekne freeride, milovníkům zimních sportů se vybaví především volnost, skvělá zábava a nekonečné možnosti. Ještě nedávno se jednalo o záležitost pro několik málo adrenalinových...

celý článek

Když se řekne freeride, milovníkům zimních sportů se vybaví především...

celý článek

Nejlepší webkamery

NaSvah.cz na instagramu

@nasvah.cz
Partneři: zdroj dat: www.holidayinfo.cz, (c) Sitour CZ www.yr.no