Rozšířené

Vyrážíte na lyže i s ratolestmi? Nabízíme přehled oblíbených českých skiareálů pro rodiny s dětmi

Střediska pro rodiny s dětmi
Střediska pro rodiny s dětmi
Zdroj: Shutterstock

Zatímco milovníci adrenalinu vyhledávají prudké a obtížné sjezdovky, rodiče musejí myslet především na své děti. Je ve skiareálu lyžařská škola nebo dětský park? Jsou sjezdovky mírné a dostatečně prostorné? Nabízí středisko výhodnější skipasy? S těmito otázkami si už hlavu lámat nemusíte. Abychom vám hledání usnadnili, připravili jsme pro vás přehled pěti rodinných středisek, které jsou dětem šité přímo na míru.

Skiareál Lipno

Ideální volbou pro rodiny s dětmi je šumavský skiareál Lipno, který míří mimo jiné také na začínající lyžaře. A právem. Ve středisku totiž převažují sjezdovky mírné obtížnosti. Skiareál dětem přizpůsobuje i většinu svých služeb. K dispozici jim jsou třeba tři dětské zóny – Bambini Park, Foxpark a Školní sjezdovka.

Pro nejmenší z nejmenších je v areálu určen Bambini Park, který byl zhotoven se záměrem pomoci začínajícím lyžařům s prvními kroky na lyžích. Součástí je proto jak pojízdný koberec, tak lyžařský kolotoč. Vstup do parku je zdarma pro děti i jejich doprovod. Pro ratolesti, které své lyže už trochu ovládají je k dispozici Fox Park, který obsahuje různé výukové prvky, jakými jsou například slalomové branky, které mohou dětem jízdu na lyžích zpestřit.

Pro ty malé lyžaře, kteří si troufnou na svah, areál zhotovil speciální výukovou Školní sjezdovku. Na té si však mohou zalyžovat jen klienti místní lyžařské školy. Ve skiareálu Lipno se myslí i na freestyle lyžaře, kromě kurzů freestylu, které pořádá lyžařská škola, je malým i velkým zájemcům k dispozici také snowpark.

Rodiče určitě ocení slevy na děti. V případě, že si dospělý člověk zakoupí celodenní skipas, získá 10% slevu na skipas pro 1 až 3 děti. A pokud je vaší ratolesti méně než 6 let, bude celý den lyžovat za pouhých 20 korun. Stejné pravidlo platí také pro seniory starší 70 let. Je ale nutné mít doklad, kterým věk doložíte!

Skiareál Dolní Morava

Skiareál Dolní Morava na malé lyžaře cílí už od svého vzniku, a kromě mírných sjezdovek nabízí také aktivity přímo pro děti. Ty mohou zavítat třeba do dětského patku Amálka, ve kterém se nachází jak nejrůznější výukové pomůcky, tak pojízdný koberec, který začínajícím lyžařům usnadní cestu na vrchol parku. Vstup do parku ale není zadarmo. Za osobu se platí 100 korun.

Amálkou vyžití pro děti v areálu rozhodně nekončí. Mezi ní a nástupní stanicí lanovky Sněžník se nachází ještě Baby ski park, který je určený těm nejmenším a nejméně zkušeným lyžařům. Pro starší a více zdatné jedince je v parku připravena zábavná rodinná sjezdovka s klopenými zatáčkami, vlnami a osmimetrovým tunelem.

Ten, koho by lyžování začalo nudit, může navštívit bobovou dráhu, která je přímou součástí areálu a je v provozu po celý rok. Zájemci se mohou svést také na saních nebo se projít stezkou v oblacích. Ani na jednu aktivitu však lyžařský skipas neplatí. Pro rodiny s dětmi nabízí skiareál zvýhodněné skipasy. Pokud se rodiče hodlají v lyžování střídat, mohou využít takzvaného rodičovského skipasu, který je přenosný mezi dvěma osobami.

Skiareál Benecko

S dětmi se vyplatí navštívit i krkonošský skiareál Benecko. Oblast známá klimatickými lázněmi, které ocení především rodiče, totiž nabízí spoustu dětských aktivit. Pro lyžaře, kteří se s lyžemi teprve seznamují je k dispozici dětský park Havrland s pohyblivým pásem. Ti, kteří si jsou svými schopnostmi více jistí, mohou zavítat do Family Areny a sjet si slalom, zadovádět na vlnách nebo si zaskákat na skokáncích.

Kromě samotného lyžování a snowboardingu mohou rodiny vyzkoušet snowtubingovou dráhu nebo vytáhnout boby a jednoduše si vyšlápnout kopec. Těch je v okolí hned několik. Ten nejdelší měří více než kilometr. Pro ty, které by po pár výšlapech začaly bolet nohy, je k dispozici posuvný pás. Na něj je ale vstup možný jen se skipasem.

Co se týče sjezdovek, nabízí skiareál svezení spíše po mírnějších svazích. Pro náročnější lyžaře je dispozici také pět středně obtížných tratí, přičemž nejdelší z nich měří 850 metrů. Na rodiny s dětmi se v Benecku myslí hlavně v sobotu. V rámci Veselé soboty totiž platí zvýhodněné vstupné. Rodiny lyžují za cenu půldenního skipasu.

Sport aréna Klíny

Vhodné lyžařské podmínky pro děti nabízí také krušnohorské středisko sport aréna Klíny, které svou menší velikost kompenzuje bohatou rodinnou nabídkou. O děti v areálu pečuje zážitková agentura Zimlet, která kromě animačních programů organizuje také lyžařskou akademii. Ta je určena pro děti školního věku, které své lyže ovládají dostatečně na to, aby sjeli modrou sjezdovku. Právě na té totiž pod odborným dohledem profesionálních instruktorů probíhá výuka jak lyžařské techniky, tak základů freestylu. Na místě funguje i lyžařská a snowboardová škola pro děti od 3 let.

Součástí areálu je také wellness, ve kterém si mohou rodiče odpočinout nejen po náročném dni, ale i během něj. O jejich děti se totiž postarají místní animátoři. Kromě klasických zimních hrátek si mohou rodiny zkusit třeba projížďku na sněžných kolech nebo se projet rolbou a podívat se z první ruky, jak probíhá úprava sjezdových tratí.

Na děti myslí i všechna ubytovací zařízení v okolí areálu, která jsou vybavena dětskými koutky a přebalovacími pulty. Středisko nabízí také slevy na děti. Ty mladší 6 let jezdí v doprovodu dospělé osoby zdarma.

Ski aréna Karlov

Ve ski aréně Karlov se malí lyžaři rozhodně nudit nebudou. Největší středisko na Moravě totiž nabízí hned 12 kilometrů sjezdovek všech obtížnosti a spoustu zábavy k tomu. Součástí areálu jsou tři lyžařské školky s profesionálními instruktory a dětský park se dvěma pojízdnými pásy. Zkusit si děti mohou také snowtubing, Zi-bob bobovací zónu, dvě skicrossové dráhy, měřenou slalomovou trať nebo snowpark.

V případě, že si budou chtít rodiče pořádně zalyžovat, mohou využít také služeb profesionálních chův, které fungují přímo v areálu. Děti starší 3 let si pod odborným dohledem mohou hrát ve vytápěném hracím koutku nebo v tvořivých dílnách. Cena za hlídání dětí činí 70 korun za hodinu.

Rodiče jistě potěší slevy na skipasy. Děti do 6 let lyžují zdarma, pro mladší 15 let je k dispozici levnější tarif. Výhodnější je samozřejmě také nákup rodinného skipasu.

Jak se Vám článek líbil? Ohodnoťte jej.

Hodnotit článek (1-nejhorší, 5-nejlepší)

Počet hodnocení: 2 | Průměrné hodnocení: 5.00


Dále čtěte:

Kam za adrenalinem? 5 oblíbených závodních sjezdovek v Česku

Někomu vyhovují mírné dlouhé svahy, jiní upřednostňují prudký závodní terén. Ten je sice dominantou spíše zahraničních areálů, kvalitní požitek z jízdy si však můžete odnést i z některých...

celý článek

Někomu vyhovují mírné dlouhé svahy, jiní upřednostňují prudký závodní...

celý článek
7 českých snowparků, které stojí za návštěvu

Na hory se už dávno nevyráží jen za sjezdovým lyžováním, stále populárnější je také freestyle. Tomuto trendu se přizpůsobují i české skiareály, které do své nabídky mnohem častěji zahrnují i...

celý článek

Na hory se už dávno nevyráží jen za sjezdovým lyžováním, stále...

celý článek

Nejlepší webkamery

NaSvah.cz na instagramu

@nasvah.cz
Partneři: zdroj dat: www.holidayinfo.cz, (c) Sitour CZ www.yr.no