Rozšířené

Proč je důležitá u dětí všestrannost aneb proč se některé děti naučí lyžovat rychleji než jiné?

Všestranost u dětí je základní předpoklad k rychlému zvládnutí lyžování
Všestranost u dětí je základní předpoklad k rychlému zvládnutí lyžování
Zdroj: Snímek použit na základě licence Shutterstock.com

Zima se nezadržitelně blíží. Spousta rodičů se už teď nemůže dočkat, až to svoje robátko postaví na lyže a budou se společně učit lyžovat. Co ale mohou udělat už teď? Jednoznačně se poohlédnout po nějakém pohybovém kroužku. Co všechno by měli mít rodiče na paměti, aby jim doma vyrůstal nadějný sportovec či sportovkyně se spokojeným a zdravým dítětem v jenom?

MOTIVACE. ZÁBAVA. PODPORA.

První věc - alfa omega pro úspěch je, že výuka / trénink všechny aktéry baví. Interakce mezi instruktorem / trenérem / coachem / učitelem a svěřencem je oboustranná a míra nadšení se vzájemně odráží. Velice důležitá je ke všemu počínání motivace. Můžeme se rozpovídat o vnější a vnitřní. Která bude trvalá, silnější a účinnější? Děti to mají stejně jako my. Pokud něco upřímně chceme, dokážeme tomu obětovat hodně. Vyplatí se tedy věnovat čas budování vnitřní motivace (neučím se pro čokoládu, ale pro to, abych mohl s tátou na velký kopec). Tento přístup nesouvisí pouze s výukou lyžování, souvisí s celou výchovou. Cílem je, aby si dítě samo v sobě za základě našich chytrých otázek vysvětlilo, že to co se s ním chystáme provádět, bude opravdu zábava. Dítě vidí ve svých rodičích vzory a kopíruje jejich chování. Toho by si všichni rodiče měli být vědomi.

Můžeme mít sebelepší trenéry, ale jakmile není daný základ a podpora v rodině, je to náročnější. Rodiče by měli mít snahu dítě nechat poznat nejrůznější pohybové aktivity a sporty. Neznamená to ovšem, že necháme dítěti naprostou benevolenci. Docházení na trénink má i výchovný rozměr. Jde o uvědomělost aktivity, soustavnost, přiměřenost a trvalost. Dítě není malý dospělý. Když ho budeme vést tou nejlepší cestou, jak jen dokážeme, brzy v něm budeme mít dobrého parťáka. Ukažme mu možnosti a podporujme ho v jeho činnostech. Bude nám dělat radost.

Lyžování dětí
Lyžování dětí
Zdroj: Snímek použit na základě licence Shutterstock.com

VŠESTRANNOST

To jak rychle se děti učí lyžovat ovlivňuje, kromě dalších faktorů, čemu se věnují mimo sjezdovku. Zda je u nich rozvíjena všestrannost. O tom jsme vyjádřili v jednom z našich letních článků. Pro dítě, které zkouší mnoho pohybových aktivit, nebude výuka lyžování (a spousta dalších nových pohybových vzorců) problém. Pro čtyřletého člověka, který vstal z gauče, navlékli ho do kosmonautího oblečení a ještě vypustili na mráz, to nemusí být úplně jednoduché. Především na psychiku. Děti jsou zvídavé a učenlivé. Ne nadarmo se školní věk považuje za věk pohybu a konkrétně mezi 7 a 10 lety za zlatý věk motoriky.

Je potřeba si uvědomit, co vše se pod pojmem všestrannost skrývá. Do čtyř typů pohybových schopností (obratnost, rychlost, vytrvalost a síla) spadá výbušná síla, dynamická síla, běžecká rychlost, rychlost pohybu končetin, rychlost změny směru, flexibilita rozsahu, dynamická flexibilita, vytrvalost, statická rovnováha, balancování předmětů, koordinace údů, všeobecná koordinace těla. Zvládat to vše bez námahy. Ale především se umět postavit k jakémukoliv pohybu. To znamená být všestranně založen.

Lyžování dětí
Lyžování dětí
Zdroj: Snímek použit na základě licence Shutterstock.com

Cílem všestrannosti je vytvoření co nejširšího pohybového fondu, ze kterého se čerpá v pozdějších obdobích dlouhodobého tréninku. Je třeba zapojovat všechny hlavní svalové skupiny, stimulovat všechny pohybové schopnosti a osvojovat si základy širšího okruhu pohybových dovedností.

Co teď a co později?

Na základě fyziologického hlediska můžeme seřadit rozvoj čtyř typů pohybových schopností. V nejútlejším věku bychom měli děti nechat rozvíjet obratnost, v souvislosti s vývojem následně rychlost, po té vytrvalost a až kolem 13 let přicházejí na řadu silové schopnosti. Tato posloupnost souvisí s fyziologickým vývojem dítěte.

VŠESTRANNOST A LYŽOVÁNÍ

Je třeba si uvědomit, co všechno lyžování obnáší. Zkuste se teď zastavit ve čtení a zamyslete se, bez jakých skills sjezdovku zkrátka nesjedete?

Dynamická rovnováha. Práce s tlakem. Točivost lyží. Vědomí o i míře hranění a načasování. Do těchto dovedností se promítají a prolínají všechny pohybové schopnosti.

Lyžování dětí
Lyžování dětí
Zdroj: Snímek použit na základě licence Shutterstock.com

OBRATNOST

Díky obratnosti si můžeme snáze osvojovat nové pohyby a nebude nám činit problém přizpůsobovat pohybovou činnost neočekávaně se měnícím podmínkám, které jsou v lyžování více než proměnlivé. Jde o komplex, jenž spočívá v řízení a regulaci pohybu. Neustále je potřeba vědomí propriocepce neboli přehled o poloze těla i jeho nejmenších částí. Schopnost rytmizace je zde důležitější, než by se mohlo zdát.

SILOVÉ SCHOPNOSTI

Důležitou roli hrají silové schopnosti (dynamické, ale i statické) a to jak dolních končetin, tak celého těla. Je potřeba čelit tlaku podložky a neustále udržovat dynamickou rovnováhu. Závodní lyžaři moc dobře ví, že jejich úspěch nestojí pouze na tom, co natrénují na sjezdovce. Speciální rozvoj silových schopností by měl přicházet až v období kolem 13. roku, kdy už je kosterní soustava připravená.

Lyžařský kurz pro děti
Lyžařský kurz pro děti
Zdroj: Snímek použit na základě licence Shutterstock.com

RYCHLOST

Rychlost pohybu je úzce spjatá s rytmizací a stojí za rychlostí reakce přizpůsobující se vnějším změnám. Obecně rozlišujeme rychlost reakční (spojenou se zahájením pohybu), acyklickou (co nejvyšší rychlost jednotlivých pohybů), cyklickou (danou vysokou frekvencí opakujících se stejných pohybů), komplexní (kombinace cyklických i acyklických pohybů včetně reakce; nejčastěji se vyskytuje jako rychlost lokomoce, přemisťování v prostoru). Až 80 % předpokladů pro rychlostní schopnosti je vrozených. Závisí na nervosvalové koordinaci a množství typu svalových vláken. Vůči vývoji CNS je potřeba tyto schopnosti rozvíjet spolu s obratností co možná nejdříve.

Co tedy už teď udělat pro to, aby bylo učení lyžování zábavou? Věnovat se rozvoji pohybové aktivity co nejvíce jak to jen jde. O víkendech na výletech či podobně aktivně stráveném společném čase. Přes týden na pohybových kroužcích, které podporují rozvoj všestrannosti. Těšíme se na zimu!

Jak se Vám článek líbil? Ohodnoťte jej.

Hodnotit článek (1-nejhorší, 5-nejlepší)

Počet hodnocení: 17 | Průměrné hodnocení: 4.76

Nejlepší: 5 | Nejhorší: 3


Dále čtěte:

5 ski areálů nejen v Jeseníkách, které jsou 100% připraveny na sezónu. Jaké novinky letos představí?

Teploty se stále více a více přibližují nule. Na horách již spadly první sněhové vločky. Ski areály už jen čekají na první stabilnější mrazy, aby mohli začít zasněžovat a pustit vleky. Než se...

celý článek

Teploty se stále více a více přibližují nule. Na horách již spadly první...

celý článek
Špindlerův mlýn znovu navyšuje komfort pro lyžaře a spouští novou čtyřsedačkovou lanovku

Ski areál Špindlerův mlýn patří mezi nejoblíbenější ski areály v Čechách. Není divu, že se ski areál snaží zvýšit komfort svých zákazníků. Tento rok ski areál investoval do nové...

celý článek

Ski areál Špindlerův mlýn patří mezi nejoblíbenější ski areály v Čechách....

celý článek

Nejlepší webkamery

NaSvah.cz na instagramu

@nasvah.cz
Partneři: zdroj dat: www.holidayinfo.cz, (c) Sitour CZ www.yr.no