Rozšířené

Obrovský areál Schladming Dachstein nabízí až 760 kilometrů sjezdovek

Schladming Dachstein
Schladming Dachstein
Zdroj: Shutterstock

V rekreačním ráji v rakouských alpách si užije každý sportovec či cestovatel. Nádherné hory a ledovcová jezera jsou ideálním místem letních aktivních dovolených, zimě zde zase vzniká obrovské středisko s neuvěřitelnými 236 kilometry sjezdovek. Sjezdovky jsou umístěny v devíti areálech, které mají díky 2 680 metrů vysokému ledovci Dachsteinu každoročně zajištěné kvantum sněhu.

Středisko je vytvořeno propojením čtyř schladmingských hor: Hauser Kaibling, Planai, Hochwurzen a Reiteralm. Umělé zasněžování pokrývá téměř celý areál, což každoročně zaručuje dlouhou sezónu od konce listopadu do poloviny dubna. Největší množství sjezdovek je pro středně pokročilé s označením červené, těch je ve středisku více než polovina, necelých 40 procent je pak mírných a desetina je označená černou, takže je vhodná pro pokročilé až experty.

Ski amadé a Schladming Dachstein

Region může ale poskytnout ještě více, co se sjezdovek týče. Nachází se totiž v centru Ski amadé, což je největší rakouská lyžařská oblast, která na jedinou permanentku umožňuje přístup na 270 vleků a lanovek a na 760 km různě obtížných sjezdovek. Díky tomu oblast nabízí, co žádná jiná evropská destinace.

Lyžování

Sjezdovky jsou ve středisku velmi dobře propojeny lanovkami i značení obtížnosti je dost spolehlivé. Červené sjezdovky tvoří 54 procent, kvůli čemuž jsou si sjezdovky hodně podobné, co se týče do obtížnosti i do vzhledu. Člověku to však příliš nevadí, neboť lidskými snahami jsou svahy ozvláštněny. Ať už se jedná o špičkový snowpark, hudební sjezdovku či sáňkařskou dráhu. Vrcholy jako Planai Hauser Kaibling jsou spíše mírné u vrcholu, ale zato mají červené až černé spodní sjezdovky. Na Reiteralmu jsou sjezdovky vhodné pro sportovní jízdu i tu pohodovou. Ne jeho svazích trénuje rakouská reprezentace.

Snowboard

Mezi snowboardisty je populární ježdění přímo na ledovci Dachtein. Ten totiž nabízí ploché tratě a velký snowpark. Nehledě na to, že jsou z ledovce úchvatné panoramatické výhledy. Z vrcholu Planai vede poctivě černá sjezdovka Men’s Downhill, jejíž spodní část je obzvlášť náročná, takže by se o ni měli pokoušet jen opravdu zkušení snowboardisté a lyžaři.

Freeride

Pro milovníky freeride jízdy je ideální Riesneralm – Donnersbachwald. Nachází se na něm mnoho neupravených svahů s hlubokým sněhem, z nichž některé mají muldový povrch. Pro nenáročný freeride je vhodný také Dachstein, kde se nachází několik svahů s hlubokým prašanem, které nemají žádné nebezpečné převisy.

Běžky

Od stadionu Ramsau hned u ledovce se rozbíhá síť 220 kilometrů upravovaných běžeckých tratí. Ty jsou uspořádány do více než tuctu okruhů různých délek, obtížností i převýšení. Podél tratí jsou k dispozici občerstvovací stanice, na výlet si tedy s sebou jídlo brát nemusíte.
V celém areálu se nachází 227 kilometrů klasické běžecké tratě, 127 km pro běžky na bruslení a 16 kilometrů pro skialpinismus.

Lyžařská škola

Ve středisku je opravdu veliké množství dětských sjezdovek, které jsou přizpůsobeny tomu, aby se děti učily jezdit zábavně a hrou. K výuce je možné využit lyžařské školy, které poskytují dětské skupinové čtyřhodinové lekce od 41 euro, bohužel ale nenabízí výuku v češtině. Lekce mohou využít i pokročilí lyžaři, neboť ve škole vyučují špičkoví lektoři.

Ceník skipasů

Ceny skipasů se liší v závislosti na období sezóny. Mládež a děti mají slevu a za každý skipas se platí záloha 3 eura.

Ceny v hlavní sezóně

SkipasDospělýMládežDítě
3hodinový45,5034,0023,00
denní53,5040,0027,00
2-denní106,0079,5053,00
3-denní158,50119,0079,00
4-denní205,50154,00102,50
5-denní245,00138,50122,50

Pro kompletní ceník a speciální akce navštivte oficiální stránky střediska.

Výlety a atrakce v oblasti

Turisticky oblíbená je také vyhlídková plošina na ledovci Dachstein Sky Walk a Eispalast, tedy ledový palác. Na vrchol ledovce, odkud stezka vede, se lze dostat kabinovou lanovkou v obou směrech. V regionu se také nachází nejhezčí evropská vesnice a za návštěvu rovněž stojí středisko Galsterbergam, které nabízí lyžování kolem stylizované galské vesnice.

Ubytování a stravování

Přímo na stránkách střediska se dá najít a rezervovat ubytování dle vašich preferencí. V nabídce jsou apartmány, horské chaty, hotely, rekreační střediska i privátní chaty. Můžete tam i dohledat speciální cenové balíčky či slevy pro skupiny nebo rodiny. Co se týče apres-ski zařízení toto rakouské středisko není o nic horší než střediska italská. V restauracích a barech si můžete dopřát typicky rakouských jídel, které vám po dlouhém dni doplní energii, nebo můžete zvolit i více mezinárodní kuchyni. Jsou zde obzvláště oblíbené restaurace s bufety.

Jak se Vám článek líbil? Ohodnoťte jej.

Hodnotit článek (1-nejhorší, 5-nejlepší)


Dále čtěte:

Chcete strávit Vánoce a Silvestra na lyžích? Vyberte si jednu z oblíbených destinací

Lyžařská sezóna startuje a některé sjezdovky už hlásí otevřeno. Oblíbená zimní střediska momentálně vítají první nadšené lyžaře, ale zároveň lákají návštěvníky také na speciální...

celý článek

Lyžařská sezóna startuje a některé sjezdovky už hlásí otevřeno. Oblíbená...

celý článek
Na Kronplatzu najdete jedny z nejširších sjezdovek v Evropě. Co dalšího nabízí?

Velmi oblíbené horské středisko Kronplatz se nachází v Jižním Tyrolsku. Na jeho vrcholu je největší zvon v celých alpách, tedy 2 275 metrů vysoký zvon Concordia 2000. Díky tomu, že má hora zvonový...

celý článek

Velmi oblíbené horské středisko Kronplatz se nachází v Jižním Tyrolsku. Na jeho...

celý článek

Nejlepší webkamery

NaSvah.cz na instagramu

@nasvah.cz
Partneři: zdroj dat: www.holidayinfo.cz, (c) Sitour CZ www.yr.no