Rozšířené

Chcete strávit Vánoce a Silvestra na lyžích? Vyberte si jednu z oblíbených destinací

lyžování Vánoce Silvestr
lyžování Vánoce Silvestr
Zdroj: shutterstock.com

Lyžařská sezóna startuje a některé sjezdovky už hlásí otevřeno. Oblíbená zimní střediska momentálně vítají první nadšené lyžaře, ale zároveň lákají návštěvníky také na speciální prosincové pobyty. Nechcete jen nedočkavě sedět a čekat, jestli letos nasněží, ale opravdu si užít bílé svátky? Pak vyrazte objevit kouzlo Vánoc a Silvestra v lyžařských resortech.

Konec roku na horách

Ačkoli si mnozí z nás nedovedou představit Vánoce jinak než u svého domácího krbu, stále více lidí dává přednost prožití svátků na horách. Také Češi si v posledních letech zvykli vyrazit v závěru roku pryč od pracovního shonu a hledat klid a zábavu v zasněžených zimních areálech.

Lyžařská dovolená během svátků je vhodná pro rodiny s dětmi, které mají v tomto období vánoční prázdniny, ale také pro velké party přátel, které hledají především zábavu. Kromě zimních radovánek nabízí lyžařská střediska v období Vánoc také různé akce, jako jsou vánoční koncerty a trhy, kde můžete ochutnat cukroví a zahřát se punčem nebo svařeným vínem.

Zimní areály v posledních letech připravují také bohaté programy spojené s oslavou příchodu nového roku, velké ohňostroje a divoké silvestrovské večírky. Závěr roku na horách ovšem nepatří pouze mladým lidem. Také starší generace čím dál častěji volí dovolenou v horských resortech, dávají ale přednost spíše klidnějším chatám a rodinným penzionům.

V Evropě stále vládnou Alpy

Lidé se často bojí, aby měly zimní areály v období Vánoc již dostatečnou sněhovou pokrývku. Pokud ovšem vyrazí do oblíbených alpských destinací, nedostatek sněhu je určitě nemůže zaskočit. Početná lyžařská střediska zde mají na přelomu roku již optimální lyžařské podmínky.

Co se týče Rakouska, které je mezi Čechy stále nejvíce populární, hlavním lákadlem je okolí Saltzburgu nebo Kaprunu. Mezi další oblíbená místa pro zimní sporty zde patří ledovec Stubai, ledovec Pitztal nebo ledovec Kaunertal.

Pokud ale chcete vsadit na jistotu, můžete navštívit také francouzské středisko Val Thorens, které letos získalo titul nejlepší lyžařský resort, vysoko položené francouzské středisko Chamonix nebo švýcarský Zermatt.

Mnoho Čechů, kteří míří za zimními radovánkami do Rakouska, v poslední době volí také lyžařský areál Zillertal, který se nachází zhruba čtyři a půl hodiny cesty z našeho hlavního města. Návštěvníci si zde mohou vyzkoušet více než 500 kilometrů sjezdovek.

Mezi atraktivní střediska patří například Hochfügen, kam jezdí méně lidí, a proto zde vládne komornější atmosféra, nebo Hochzillertal, který naopak láká na pestrou nabídku modrých, červených i černých sjezdovek.

Pro silvestrovské oslavy se výborně hodí i německé lyžařské středisko Garmisch Classic, které se nachází v Bavorských Alpách. Lyžařské tratě, které využívají horské pláně, zalesněné svahy a ledovce, jsou velmi pestré a na své si tak přijdou sportovci i rodiny s dětmi. Silvestr je zde spojený také s tradičními novoročními lyžařskými skoky na olympijském můstku ve městě Garmisch-Partenkirchen.

Kouzlo italských Dolomit

V Itálii patří mezi nejoblíbenější střediska Livigno, Val di Fiemme nebo třeba Aprica. Všechny tyto destinace nabízejí v období Vánoc příznivé podmínky pro lyžování. Livigno, které je přezdívané také „italský Tibet“, patří mezi nejmodernější italské zimní areály. Středisko Aprica si díky mírným sjezdovkám chválí hlavně rodiny s dětmi a skiareál Val di Fiemme zase patří k cenově i dopravně dostupnějším.

Během vánočních svátků je vhodnou destinací také italské Trentino, kde najdete 500 sjezdovek v celkové délce více než 800 kilometrů. Můžete si zároveň užít výhled na jedinečné vrcholy Dolomit, které jsou zapsány v seznamu světového dědictví UNESCO.

Jedním z oblíbených míst je například lyžařské středisko Paganella, které nabízí kouzelný pohled na údolí Adige a jezero Garda. Na své si zde přijdou především milovníci adrenalinu, kteří ocení možnost vyzkoušet si jízdu na fatbiku nebo na lyžích tažených psím spřežením.

Češi si oblíbili Špindlerův Mlýn

Také české hory mají v období svátků co nabídnout. Jedním z nejoblíbenějších zimních středisek je Špindlerův Mlýn, kde letošní zimní sezóna startuje 8. prosince. Náš největší krkonošský areál nabízí kromě perfektního lyžařského servisu také sjezdovky otevřené pro večerní lyžování. Nejen pro děti je k dispozici sáňkařská dráha, bruslení nebo třeba novinka s názvem snowtubing, což je jízda na sněhu v nafukovacích kruzích.

Kromě Špindlerova mlýnu patří v Krkonoších mezi oblíbené destinace také Harrachov nebo Pec pod Sněžkou.

Dalším českým favoritem je Skiareál Dolní Morava s nabídkou aktivit téměř pro každého. Můžete zde najít široké sjezdovky pro začátečníky i náročnější tratě pro zkušené lyžaře, kteří ocení například nejprudší černou sjezdovku v České republice s názvem Kamila. Jedním z lákadel je také crossová trať a snowpark s velkou nabídkou různých skoků a překážek. Rodiče s menšími dětmi určitě ocení blízkost dětských ski parků a osvětlenou sáňkařskou dráhu.

Ačkoli je lyžařské středisko v Lipně menší, návštěvníci si zde chválí rodinnou atmosféru a dvanáct kilometrů špičkově upravených sjezdovek. V areálu se nachází lyžařská škola zaměřená na výuku těch nejmenších, proto je toto místo vhodné hlavně pro rodiny s dětmi, které si chtějí užít klidné lyžování.

Jak se Vám článek líbil? Ohodnoťte jej.

Hodnotit článek (1-nejhorší, 5-nejlepší)

Počet hodnocení: 8 | Průměrné hodnocení: 4.88

Nejlepší: 5 | Nejhorší: 4


Dále čtěte:

Jak vybrat dobrou lyžařskou školu? Dejte na profesionalitu a osobní přístup

Vyrážíte na hory, ale s lyžemi jste doteď přišli do styku jen přes výlohy v obchodních centrech? Nevadí. Lyžařské školy jsou už součástí většiny českých středisek. Jak ale vybrat tu správnou?...

celý článek

Vyrážíte na hory, ale s lyžemi jste doteď přišli do styku jen přes výlohy v...

celý článek
Obrovský areál Schladming Dachstein nabízí až 760 kilometrů sjezdovek

V rekreačním ráji v rakouských alpách si užije každý sportovec či cestovatel. Nádherné hory a ledovcová jezera jsou ideálním místem letních aktivních dovolených, zimě zde zase vzniká obrovské...

celý článek

V rekreačním ráji v rakouských alpách si užije každý sportovec či cestovatel....

celý článek

Nejlepší webkamery

NaSvah.cz na instagramu

@nasvah.cz
Partneři: zdroj dat: www.holidayinfo.cz, (c) Sitour CZ www.yr.no