Rozšířené

Co vše pořídit dítěti, když s ním jedete na lyže

Zdroj: Snímek použit na základě licence Shutterstock.com

Blíží se Black Friday a vy máte tak možnost zakoupit výbavu pro děti levněji než obvykle. Co všechno potřebuje malý lyžař na svahu? Dali jsme pro vás naše zkušenosti do hromady a sepsali pár praktických řádků o dětské výzbroji a výstroji.

Už jste se na našem webu mohli dočíst o tom, jak váš závodník bude dobývat sjezdovku. Má k tomu ale potřebné vybavení?

Už jste spolu s vaší radostí psali či kreslili dopis Ježíškovi? Touto dobou je čas na napsání a odeslání dopisu, resp. odevzdání dopisu. Dopis by měl být za okněm 24.11., tedy měsíc před vánoci, aby měl Ježíšek dostatečný čas na pořízení všech dárečků. Co by v něm určitě co do vybavení na sjezdovku nemělo chybět? Co je lepší pořídit vlastní a co je výhodnější půjčit?

V první řadě by měl Ježíšek donést sáňky či bobby. Divíte se? Zasněžená rána bývají romantická a možná se v ten moment probudí romantik i ve vaší ratolesti. Bude při cestě rozjímat, dělat sněhové koule a poslední co bude chtít, je někam spěchat. Když dítě, lyže, boty a všechno potřebné naložíte právě na bobby či sáňky, máte o 90 % vetší šanci, že ke sjezdovce dorazíte ještě to ráno. A taky tím uděláte radost dětské dušičce, kdy se budete moct jít odpoledne klouzat. Kdo z toho bude mít vetší radost se neptáme…

Zdroj: Snímek použit na základě licence Shutterstock.com

Začali jsme trochu odlehčeně, ale teď vážně, bez čeho se malý lyžař na sjezdovce neobejde?

LYŽE

Pochopitelně lyžař se neobejde bez lyží. Vždy by dítě mělo mít lyže odpovídající jeho výšce a dovednostem. Je pravidlem, že začátečník by měl volit lyže v dané kategorii kratší a zkušenější lyžař si může dovolit lyže delší. Děti nám ale rok co rok rostou.

Aby se jim dobře jezdilo a učily se plynule novým věcem, měly by s jejich výškou růst i lyže. Pokud se děti musí najednou učit s novými lyžemi, které jsou o 30 cm delší, než měly doposud, je to pro ně složité a může být demotivující. Proto kupovat dětem lyže na 3 roky je nesmysl.

Zdroj: Snímek použit na základě licence Shutterstock.com

Dnes snad nikdo nepřemýšlí nad tím, že by dal dítěti typ lyží, na kterých jsme se učili my, co pamatujeme zamrzlé rybníky … tedy klasické bez radiusu. Samozřejmě, dítě se naučí lyžovat i na nich. My jsme se to také naučili. Ale ze zkušeností můžeme říci, že to dvojnásobně těžší. Vykrojené lyže se chovají velmi intuitivně a jednoduše jedou tam, kam si děti zachtějí, aniž by nad tím musely nějak více přemýšlet.

Je na každém, aby si propočítal, co se mu vyplatí finančně. Kolik času plánuje s dětmi strávit na horách a podle toho lyže koupit nebo půjčit z půjčovny. Na horách jsou na to připraveni a rádi se o vás v půjčovně postarají.

Ať už tak či tak, vždy byste měli nechat seřízení lyžařského vázání na odbornících. Jak to funguje? Bezpečnostní vázání je nastaveno na určité pnutí, při kterém tzv. vypne a bota se z vázání uvolní. Nastavení vázání závisí na hmotnosti a tlaku mezi lyžařem a povrchem.

Zdroj: Snímek použit na základě licence Shutterstock.com

LYŽAŘSKÉ BOTY

Lyžáky … jak to ten Ježíšek udělá, že přinese boty, které dětské nože padnou jako ulité? S botami je to složitější, musí opravdu dobře sedět. Pokud se rozhodujete mezi lyžáky s jednou přezkou či s více, určitě bychom zvolili lyžáky s více přezkami. Je pravdou, že ty jednoduší se lépe obouvají, ale ty s více přezkami jsou kvalitnější a efektivněji přenesou závodníkovo snažení na lyži.

HELMA

Podstatnou součástí lyžařské výbavy je helma. Chrání samozřejmě při pádu. To nás napadne, ale co je možná důležitější, chrání i při střetnutí s jiným účastníkem sjezdovky. Helma by měla sedět a být pohodlná, aby nepřekážela a chtěli jsme ji nosit. Můžeme a nemusíme pod ní uvažovat kuklu. Správná helma se při maximálním nárazu rozpůlí. Přijme do sebe tlak z nárazu a odnese to její konstrukce. Proto zažijeme-li s helmou opravdu velký naráz, kdy už nám následně musí někdo pomáhat na nohy, měli bychom ji vyměnit.

Nastavitelné kolečko vzadu na helmě není vzhledem k rázu pádu ideální. Bezpečnější jsou helmy se skeletonem chránící i uši. Lehce však mohou zužovat zorný úhel.

Zdroj: Snímek použit na základě licence Shutterstock.com

CHRÁNIČ PÁTEŘE

Dnes se vyrábí ochranné pomůcky i pro ty nejmenší závodníky. Hlavním důvodem, proč si ho obléct je především střed shora s jiným lyžařem či snowboardistou. V současné době k vidění u malých dětí moc nebývá.

OBLEČENÍ

Pod stromečkem můžeme najít i neatraktivní měkké dárky, ze kterých budou mít radost především maminky. Na svah a sníh to chce opravdu kvalitní nepromokavé oblečení. Rukavice, kalhoty, bundu či kombinézu. Při koupi oblečení pro nejmenší lyžaře přemýšlejte i nad tím, jak rychle bude dítě možné rozbalit ke spodním vrstvám. Když nám sdělí, že si potřebuje odskočit, není čas, ztrácet čas. Jde o vteřiny. Též není třeba děti strojit více než je nutné. Budou se hýbat. Zbytečné pocení je nežádoucí. S tím se pojí kvalitní a funkční termoprádlo. Opatrně na levnější umělé tkaniny, jež tolik nehřejí, ale ani nepropouští přebytečné teplo od těla.

A kvalitní ponožky. Při nazouvání bot pečlivě. Je potřeba, aby byly narovnané neudělaly puchýře.

Zdroj: Snímek použit na základě licence Shutterstock.com

LYŽAŘSKÉ BRÝLE

Brýle máme na sjezdovce kvůli třem důvodům. Vždy chrání náš zrak před okolními vlivy. Sníh odráží 100 % slunečního svitu a může nám být množství světla nepříjemné. Od určité nadmořské výšky může být i nebezpečné. Též se nám s nimi lépe kouká při hustém sněžení, kdy nemusíme pomrkávat, aby nám vločky nevletěly do očí. A v neposlední řadě je nosíme, abychom neslzely z naší rychlé jízdy. Při koupi brýlí bychom si je vždy měli vyzkoušet s helmou, zda jsou s ní kompatibilní.

Zdroj: Snímek použit na základě licence Shutterstock.com

A JAK S HŮLKAMI?

Ptáte se, kde máme zmínku lyžařských hůlkách? Upřímně, jsme toho názoru, že malé dítě hůlky nepotřebuje. Doby kdy se učilo „píchni a zatoč“ jsou pryč. Když je dáme malému dítěti do rukou, přestane se soustředit na lyže a jeho pozornost tkví právě na hůlkách. A pokud má rukavice palčáky (které nejlépe hřejí) špatně se mu drží. Ono potřebuje mít volné ruce na hraní. Pokud mu ale něco přece jen chcete do rukou vložit, volantem závodního auta uděláte radost. Bohatě postačí létací talíř imitující právě volant.

Tak s dopisem na Ježíškovo tajné místo.

Připadají vám naše články přínosné? Sledujte nás na našem Facebooku, kam je vždy nasdílíme a zodpovíme vaše případné dotazy! Děkujeme, tým nasvah.cz

Autor článku: Kateřina Kaňová

Zdroj: Snímek použit na základě licence Shutterstock.com

Úvodné snímek byl použit na základě licence od Shutterstock.com

Jak se Vám článek líbil? Ohodnoťte jej.

Hodnotit článek (1-nejhorší, 5-nejlepší)

Počet hodnocení: 7 | Průměrné hodnocení: 4.14

Nejlepší: 5 | Nejhorší: 1


Dále čtěte:

Ski areál Kopřivná modernizuje středisko a zařazuje se tak mezi špičkové areály v Čechách

Ski areál Kopřivná investovala nemalou sumu do modernizace a rozšíření areálu. Vetší investice, které započaly v roce 2007 nyní dosáhly svého vrcholu, když se ve středisku rozhodli postavit novou...

celý článek

Ski areál Kopřivná investovala nemalou sumu do modernizace a rozšíření areálu....

celý článek
Slovensko jako lyžařská destinace. Jaké lyžařské areály najdeme u našich sousedů?

Zde na NaSvah.cz vám přinášíme pravidelné informace z českých a alpských středisek. Od dnešního dne zde však najdete i aktuální situaci ve slovenských areálech. Přesněji z 95 slovenských ski...

celý článek

Zde na NaSvah.cz vám přinášíme pravidelné informace z českých a alpských...

celý článek

Nejlepší webkamery

NaSvah.cz na instagramu

@nasvah.cz
Partneři: zdroj dat: www.holidayinfo.cz, (c) Sitour CZ www.yr.no