Rozšířené

Snowboardcross není jen Eva Samková aneb jaké jsou naděje českého snowboardcrossu?

Naděje českého snowboardcrossu
Naděje českého snowboardcrossu

Když by si měl každý představit osobnost snowboardcrossu v Čechách, byla by to bez pochyb pro každého Eva Samková. Talentovaná snowboardistka z Vrchlabí, která už od juniorských let vynikala ve světě snowboardcrossu. Největší úspěch bylo vítězství na OH v Sochi 2014, ale i vítězství v celkovém pořadí Světovém poháru za rok 2017. Kromě ní má ale český snowboarding i spoustu dalších talentů.

Seniorská reprezenatce

Vendula Hopjaková

Už pravidelně Evu na velkých závodech doprovází Vendula Hopjaková. Objíždí společně světové poháry, FIS závody a zároveň se i nominovala na ZOH 2018 v Pchjongčchangu, což je pro ni obrovský úspěch.

Vendula Hopjaková
Vendula Hopjaková

Jeden z nejlepších výsledků zaznamenala na juniorském mistrovství světa 2016, kde se svou týmovou parťačkou Kateřinou Louthanovou vyjeli 5.místo. Nejlepšího umístění v seniorské kategorii dosáhla na Mistrovství světa 2017 v Sierra Nevadě a tím bylo 11.místo.

Trenér Petr Knapp, Jan Kubičík, Vendula Hopjaková, Radek Vintr
Trenér Petr Knapp, Jan Kubičík, Vendula Hopjaková, Radek Vintr

Jan Kubičík

Mužské zastoupení v seniorské reprezentaci už po několik sezon jistí Jan Kubičík. Pro něj byl zatím jeden z největších úspěchů bronz na juniorském mistrovtsví světa 2016 v Rogle, kde společně s Michalem Hankem vybojovali toto umístění na závody týmů. Letos už si připsal 11.místo v prvním závodě světového poháru,což byl výborný výsledek.

Jan Kubičík a Michal Hanko
Jan Kubičík a Michal Hanko

Tuto trojici ještě velmi často doplňují Michal Hanko, Radek Vintr nebo ještě juniorská reprezentanka Kateřina Louthanová.

Juniorská reprezentace

Juniorská reprezentce pod vedením Petra Knappa má momentálně celkem širokou základnu. Kromě Českého poháru se zúčastňují především zahraničních akcí, jako jsou Evropské poháry juniorů a FIS závody. Vrcholem sezony je pak Mistrovství světa, které se v letošním roce konalo v Čechách, a to na Božím Daru.

zleva: Kateřina Trojanová, Sára Strnadová, Anna Halešová
zleva: Kateřina Trojanová, Sára Strnadová, Anna Halašová

Mezi juniorské talenty můžeme zařadit Sáru Veselkovou, Matouše Koudelku nebo Vendulu Burešovou.

zleva: Lukáš Kunčar, Bruno Tatarko, Matouš Šmerák
zleva: Lukáš Kunčar, Bruno Tatarko, Matouš Šmerák

Snowboarcross u dětí

Za poslední roky ale český snowboardcross zaznamenal největší nárůst dětí. V rámci Českého poháru přibyly kategorie Kids ( do 11ti let), Rookies ( 12-14 let) a Junior (15-19 let). V Čechách jsou dva dětské snowboardcrossové kluby - Snow Rockets a Snowbeasts. Oba kluby se pravidelně účastňují českých, ale i zahraničních závodů, kde se děti i přes konkurenci umisťují. Mezitím pořádají kempy zimní, ale i letní, kde v rámci suché přípravy jezdí především na longboardech. Mezi velké talenty už teď patří například Bruno Tatarko, který ovládá s přehledem závody v Čechách i zahraničí, Anna Halašová nebo Sára Strnadová.

Bruno Tatarko
Bruno Tatarko

Celkově se snowboardcross v Čechách velmi rozrůstá. Velký podíl na tom mají snowboardcrossové kluby, které pořádají zimní kempy pro každého, kdo má zájem si snowboardcross vyzkoušet. Určitě se tedy nemusíme se bát, že by se po Evě Samkové nenašel žádný nástupce.

Anna Halašová
Anna Halašová

Jak se Vám článek líbil? Ohodnoťte jej.

Hodnotit článek (1-nejhorší, 5-nejlepší)

Počet hodnocení: 4 | Průměrné hodnocení: 4.75

Nejlepší: 5 | Nejhorší: 4


Dále čtěte:

10 tipů pro lyžaře, kteří si chtějí užít den na sjezdovce

Znáte to, vyrazíte na hory s úmyslem si to užít, ale občas to není ono. Co udělat pro to, abyste ze dne na sjezdovce mohli vytěžit maximální radost?

celý článek

Znáte to, vyrazíte na hory s úmyslem si to užít, ale občas to není ono. Co...

celý článek
Lyžujte s tím, kdo vám rozumí aneb kde najít v zahraničí české instruktory?

Je to tady! Konečně máte možnost vyrazit s dětmi na hory. Chcete, aby se ten váš šampión naučil lyžovat a mohl jezdit s vámi. Současně byste si ale chtěli vy sami užít zahraniční upravené...

celý článek

Je to tady! Konečně máte možnost vyrazit s dětmi na hory. Chcete, aby se ten váš...

celý článek

Nejlepší webkamery

NaSvah.cz na instagramu

@nasvah.cz
Partneři: zdroj dat: www.holidayinfo.cz, (c) Sitour CZ www.yr.no