Rozšířené

Snowboardový Speciál #1: Jaké existují druhy a typy snowboardů?

Zdroj: Snímek použit na základě licence Shutterstock.com

Lidí, kteří upřednostňují snowboard před lyžemi je stále více. Tápete, zdali se dámský snowboard jmenuje dámský pouze kvůli designu nebo má i jiné vlastnosti? Přemýšlíte jestli si koupit prkno s celodřevěným jádrem nebo levnější variantu? A co prohnutí? Jak je důležité?

Rozdělení podle tvaru snowboardu

Freestyle snowboard

Nejrozšířenější a nejoblíbenější druh prkna. Je velice univerzální a doporučuje se nejen zkušeným jezdcům, ale i začátečníkům. Má stejnou špičku i patu a není příliš vykrojený. Je vhodný na klasické sjezdovky a snowparky, ale zvládnete s ním i hlubší sníh v lese.

Freeride snowboard

Může být delší než freestyle a je vyvinut pro jízdu v těžkém, neupraveném terénu a vysokém sněhu. Je o trochu více vykrojený. Pro nadšence do freeride ježdění je k dispozici také tzv splitboard, což je prkno, které lze rozdělit na dvě lyže. Pokud chcete kromě ježdění i šlapat kopce a pak si ho sjet dolů prašanem, rozhodně stojí za vyzkoušení. Jednoduše je to varianta skalp pro prknaře.

Alpské prkno

Třetí typ prkna, vhodný na ježdění na upravených sjezdovkách nebo třeba i na slalomové trati. Tento snowboard má rozdílnou špičku a patu a bývá užší než zbývající typy.

Zdroj: Zdenička

Rozdělení podle prohnutí prkna

Camber

Zvednutý prostředek prkna i obou konců zajišťuje přesnou a stabilní jízdu pro zkušené jezdce. Nedoporučuje se pro úplné začátečníky, protože vyžaduje větší námahu při oblouku a snadněji se zde „kousne hrana“.

Rocker

Opačné prohnutí než u camber, kdy prkno vypadá trochu jako kolébka. Jsou stále oblíbenější díky své stabilitě a snadné ovladatelnosti.

Hybrid = Camber Combination

Jde o spojení camber i rocker prohnutí, prkno tvoří jakousi vlnovku. Každý výrobce hybridní prkna pojímá trochu jinak, proto existují nejrůznější varianty. Spojily se zde i pozitiva obou zahnutí, takže jsou hybridy široce rozšířené a oblíbené.

Flat camber

U tohoto typu je prkno téměř rovné, pouze konce jsou mírně zahnuté. To způsobuje, že je téměř celou svou plochou neustále na sjezdovce a proto velice stabilní. Zvládne téměř jakýkoliv terén.

Zdroj: Zdenička

Rozdělení podle materiálu

Polyuretanová pěna X dřevěné jádro

Materiál, z kterého je jádro prkna vyrobeno, je jedním z nejdůležitějších aspektů, které musíte zvážit. Pěna má jednu nespornou výhodu – cenu. Tyto snowboardy jsou mnohem levnější než ty s dřevěným jádrem, proto je lze doporučit pro naprosté začátečníky, u kterých ještě není zcela jasné, zda u snowboardingu vydrží.

Celodřevěné jádro je na rozdíl od toho pěnového pevnější, pružnější a má tvarovou pamět. Některé firmy kombinují různá dřeva, aby dosáhli opravdu co nejlepšího výsledku. Proto zkušení jezdci vždy vybírají prkna s jádrem dřevěným. Je sice dražší, ale kvalita je o několik tříd výše a zároveň mnohem déle vydrží.

Sandwich x cap x fullcap

Další rozdíly jsou v celkové vnitřní konstrukci a ochraně jádra. Zde rozlišujeme tři základní typy.

Sandwich konstrukce je tradiční technologie, kdy je jádro prkna obaleno plastovým páskem zezhora i zespoda. Narozdíl od ostatních metod má nejnižší ochranu jádra, ale zároveň je nejodolnější vůči proražení.

Cap technologie znamená uzavření jádra snowboardu do torzního boxu, kdy se vrchní a spodní laminátové vrstvy spojí, zajistí ochranu jádra před vodou a zároveň zlepšuje citlivost prkna. Na špičce a patě však vrstvy spojeny nejsou, zde je pojí pouze pěna nebo plastová výplň.

Kompletní obal jádra zajistí konstrukce Fullcap, kdy je jádro obaleno do torzního boxu opravdu celé. Výhodou je absolutně nejvyšší ochrana jádra před vodou. Nevýhodou naopak možnost prasknutí při větším namáhání špičky a paty.

Pánský x dámský x dětský snowboard

Samozřejmě vždy záleží na tom, pro koho je prkno určeno. Dětské snowboardy se konstrukčně příliš neliší, jsou univerzální a jde tedy pouze o to, vybrat správnou délku. Ta by měla být zhruba po bradu dítěte (cca o 10 cm kratší než výška dítěte). Pokud jde o úplného začátečníka, může být snowboard ještě o kousek kratší. Dítě se na něm bude snáze učit, jelikož snowboard snadněji ovládne.

Není absolutně nutné, aby ženy jezdily pouze na snowboardech vyvinutých speciálně pro ně, nicméně dámské snowboardy jsou vyráběny lehčí a měkčí, s ohledem na nižší váhu. Zároveň mohou být užší a vázání mají blíže k sobě kvůli rozdílnému těžišti.

Vázání

Kromě typů snowboardu existují také rozličné typy vázání. V základu se dělí na měkké a tvrdé. U tvrdého se používají podobné boty, jako jsou „přezkáče“ u lyží. Při měkkém vázání je bota na prkně přichycena pásky. Buďto jde o step-in variantu, která se zapíná klasickým nášlapným systémem, nebo v poslední době stále oblíbenějším systémem flow. V tomto případě botu do vázání vkládáme zezadu.

Zdroj: Snímek použit na základě licence Shutterstock.com

Stále nevíte, podle čeho si máte prkno vybrat a jaké je pro vás to nejlepší? Připravujeme pro vás článek „Jak vybrat ten správný snowboard“ a „Na co se připravit, když se chystáte poprvé na prkno“, který vám rozhodně zodpoví další otázky.

Následující článek: #2: JAK VYBRAT TEN SPRÁVNÝ SNOWBOARD, VÁZANÍ A BOTY?

Jak se Vám článek líbil? Ohodnoťte jej.

Hodnotit článek (1-nejhorší, 5-nejlepší)

Počet hodnocení: 37 | Průměrné hodnocení: 2.19

Nejlepší: 5 | Nejhorší: 1


Dále čtěte:

Snowboardový Speciál #2: Jak vybrat ten správný snowboard, vázaní a boty?

V minulém článku jsme si přiblížili jednotlivé druhy prken a rozdíly mezi nimi. To však nestačí k výběru a koupi toho správného kousku. Proto se dnes podíváme, jaká další kritéria musíte...

celý článek

V minulém článku jsme si přiblížili jednotlivé druhy prken a rozdíly mezi nimi....

celý článek
Jak vybrat sjezdové lyže?

Velice často probírané téma, které se dotkne každého lyžaře. Jak vybrat ty nejlepší lyže právě pro vás? Milujete zimní sporty a nemůžete se dočkat, až se zase vrátíte na první čerstvý prašan?...

celý článek

Velice často probírané téma, které se dotkne každého lyžaře. Jak vybrat ty...

celý článek

Nejlepší webkamery

NaSvah.cz na instagramu

@nasvah.cz
Partneři: zdroj dat: www.holidayinfo.cz, (c) Sitour CZ www.yr.no