Rozšířené

Snowboardový Speciál #2: Jak vybrat ten správný snowboard, vázaní a boty?

Zdroj: Snímek použit na základě licence Shutterstock.com

V minulém článku jsme si přiblížili jednotlivé druhy prken a rozdíly mezi nimi. To však nestačí k výběru a koupi toho správného kousku. Proto se dnes podíváme, jaká další kritéria musíte zohlednit a podle čeho si snowboard vybrat.

Jak vybrat snowboard?

Správná velikost snowboardu je důležitá, abyste ho byli schopní jednoduše ovládat. Kromě délky snowboardu jedůležitá i jeho šířka. A to zejména, pokud máte větší velikost nohy. Nechcete přeci špičkou snowboardu drhnout o sníh. Kromě otázky jak velký snowboard si pořídit byste se také měli zamyslet nad tím, jaký typ snowboardu si pořídit a především také, zdali budete chtít měkké či tvrdé prkno.

Správný typ

Je třeba si hlavně uvědomit, jak pokročilý jezdec jsem a kde chci snowboardovat. Pokud chcete jezdit pouze na sjezdovce nebo ve snowparcích, rozhodně zvolíte jiný typ než při freeridu. Na jednotlivé typy snowboardů se můžete podívat zde.

Délka

Jeden z nejdůležitějších faktorů, od kterých se bude odvíjet vaše pohodlí při ježdění je délka prkna. Zvolíte-li špatnou délku, může váš čekat neustálé ponořování se do čerstvého sněhu, nebo se vám bude prkno otáčet, i když nebudete chtít. Jak dlouhý snowboard si tedy máte pořídit?

Začátečníci by si měli pořídit kratší prkna, tedy sahající přibližně k vaší bradě. Pokročilý si mohou dovolit již o něco delší prkno. Nemělo by ale přesahovat úroveň nosu. Pokud nemáte po ruce metr, odečtěte z vaší výšky přibližně 20 cm.

Šířka

Další důležitý parametr. Pokud zvolíte moc široké prkno, velmi složitě jej budete dostávat do oblouku = na hranu. Naopak když koupíte úzký model, často můžete „škobrtnout“ a ležet na sněhu.

Tento parametr musí řešit především muži. Pokud totiž máte nohu velikosti 45 a větší, budete potřebovat tzv. wide prkna, které jsou označeny písmenem „W“. Také se již v dnešní době vyrábí mid-wide (užší než wide) a super-wide (širší než wide).

Tip: Určitě si pořiďte nejprve boty a pak jděte vybírat snowboard s nimi. Budete mít mnohem větší jistotu, že jste zvolili správně.

Zdroj: Snímek použit na základě licence Shutterstock.com

Tuhost prkna

Vybírat můžete mezi modely měkkými i tvrdými. Měkčí se doporučují začátečníkům, jelikož snowboard má velkou vůli a lehce jde do oblouku. Jakmile ale zrychlíte, bude se vám měkké prkno hůře ovládat. Proto zkušení jezdci volí spíše tvrdší varianty. To ale neplatí, pokud vážíte 40 kilo i s postelí. Pak zůstaňte u měkkého prkna. Nebyli byste schopni dostatečně prohnout prkno a tak nevyužít plně jeho vlastností!

Označení tvrdosti je výrobce od výrobce lehce jiné. Velmi závisí na použitých materiálech. Vždy se proto doporučuje vyzkoušet tvrdost rukou. Špičku snowboardu vezměte do ruky, druhý konec opřete o zem a pořádně zatlačte doprostřed. Mělo by toho samozřejmě na sněhu vydržet mnohem víc, proto se nebojte použít sílu. Když takto vyzkoušíte několik modelů, budete mít mnohem bližší představu o tom, které varianty jsou měkčí a které tvrdší.

Dámský vs. Pánský snowboard

O tomto parametru jsme se bavili již v minulém článku. Pro jistotu ale zopakujeme. Není pravda, že by si slečny nemohly koupit pánský snowboard a naopak. Nicméně dámské snowboardy jsou užší, vzdálenosti mezi oběma nohama jsou menší, a jelikož mají ženy položené těžiště lehce jinde než muži i konstrukce snowboardu je trošku jiná. Doporučujeme tedy dámám koupit si dámský snowboard a pánům pánský.

Dětské snowboardy

Po dětských snowboardech sáhnete automaticky, jelikož v dámské ani pánské kategorii tak krátké snowboardy nebudou. Pokud se ale vaše dítko již vytáhlo, neváhejte a klidně vyberte snowboard z „dospělé“ kategorie.

Nejmenší snowboardy naleznete 80 cm dlouhé, tedy pro dítě přibližně ve 4 letech.

Jak vybrat boty na snowboard?

Snowboardových typů je mnoho. Liší se stylem zavazování i způsobem zacvaknutí do snowboardu. Doporučujeme boty, které jsou samoutahovací. Tyto boty mají často nějaké kolečko či jiný mechanismus, který vám utáhne botu v celém objemu. Klasické šněrovací boty není možné takto dobře utáhnout. Navíc až si budete v -10°C zavazovat snowboard, budou vás tkaničky řezat do zmrzlých rukou, jelikož v rukavicích, to opravdu nejde. Během ježdění je navíc budete muset pravidelně utahovat. A to nejen šněrovací, ale i ty samoutahovací. Kolečko však zvládnete otočit a tím utáhnout boty během jízdy na rovince či ve stoje ve frontě na vlek. S klasickými nikoliv.

Samozavazovací techniku neboli systém rychlého utahování nabízí Head, Burton, Gravity, Flow, DC, Nitro i další výrobci. Ještě před pár lety to byla novinka a byly to poměrně drahé boty. Dnes je to standard. Některé systémy jsou obdobné, některé jsou však velmi specifické. Doporučujeme tedy vyzkoušet styl rychlého utahování. Ne všechny vám budou vyhovovat.

Jak vybrat boty na vázání na snowboard?

Zde se budeme znovu trochu opakovat. Nicméně probereme vázání podrobněji a hlavně praktičtěji.

Měkké vázání

Klasické

Tento typ uvidíte u většiny prknařů. Jedná se o klasické vázání s 2 přesky. Je vhodné pro začátečníky i pokročilé a je nejlevnějším na trhu. Nevýhodou je, že si při zapínání budete muset sednout na studený sníh. Alespoň ze začátku, než dostanete do rukou ten správný grif.

Flow

Relativní novinka, kterou nabízí pouze výrobce Flow. Jedná se o velmi podobné vázání jako předešlé. Také má dvě přesky. Nicméně má zadní odepínací patu. Do snowboardu se tedy leze zezadu. Nemusíte přesky odepínat. Je to rychlé, jednoduché a zvládnete to v klidu i ve stoje. Připravte si ovšem o pár stovek navíc. Je to podobné jako se samoutahovacími botami – jednodušší, komfortnější, ale dražší.

Tvrdé vázání na snowboard

Alpské zacvakávací

Vázání, které nejspíše nevyužijete. Jedná se o vázání, které najdeme na alpském prkně, které se používá ke slalomu a alpským disciplínám. Pokud hodláte jezdit rekreačně, rozhodně si pořiďte freeride či freestyle snowboard. S tímto prknem/vázáním navíc neuděláte žádné tríčky a budete muset vyměnit komfortní snowboardové boty za boty podobné lyžákům.

Step-in

Velmi rychlý mechanismus, ovšem občas Vás může dost potrápit. Stejně jako u lyží, pokud se vám dostane do vázání zamrzlý sníh, nezacvaknete botu. Na snowboardu bohužel nemáte špičaté hůlky, které by vám pomohly sníh odstranit. Pořídit si budete muset i speciální boty, které podporují tuto metodu připínání na snowboard.

Zdroj: Veru

Jednotlivé typy snowboardu popisujeme v článku „Jaké existují typy snowboardů“. Příště si řekneme více o oblečení na snowboard, přilbě či brýlích. Připravujeme také čtvrtý článek našeho snowboardového speciálu: „Na co se připravit, když jedete poprvé na prkno“

Následující článek: #3: CO BY NEMĚLO CHYBĚT VE VÝBAVĚ ŽÁDNÉHO PRKNAŘE A JAK VYBRAT SPRÁVNĚ?

Předchozí článek #1: JAKÉ EXISTUJÍ DRUHY A TYPY SNOWBOARDŮ?

Jak se Vám článek líbil? Ohodnoťte jej.

Hodnotit článek (1-nejhorší, 5-nejlepší)

Počet hodnocení: 5 | Průměrné hodnocení: 4.40

Nejlepší: 5 | Nejhorší: 4


Dále čtěte:

Snowboardový speciál #3: Co by nemělo chybět ve výbavě žádného prknaře a jak vybrat správně?

Zima se blíží. Vánoce se blíží. Možná se chystáte letos prvně na snowboard a říkáte si, co všechno byste si měli zajistit. Rozhodně dobrou náladu, odhodlání a energii .. a co dál obsahuje...

celý článek

Zima se blíží. Vánoce se blíží. Možná se chystáte letos prvně na snowboard a...

celý článek
Snowboardový Speciál #1: Jaké existují druhy a typy snowboardů?

Lidí, kteří upřednostňují snowboard před lyžemi je stále více. Tápete, zdali se dámský snowboard jmenuje dámský pouze kvůli designu nebo má i jiné vlastnosti? Přemýšlíte jestli si koupit prkno s...

celý článek

Lidí, kteří upřednostňují snowboard před lyžemi je stále více. Tápete, zdali...

celý článek

Nejlepší webkamery

NaSvah.cz na instagramu

@nasvah.cz
Partneři: zdroj dat: www.holidayinfo.cz, (c) Sitour CZ www.yr.no