Rozšířené

Snowboardový speciál #3: Co by nemělo chybět ve výbavě žádného prknaře a jak vybrat správně?

Zdroj: Snímek použit na základě licence Shutterstock.com

Zima se blíží. Vánoce se blíží. Možná se chystáte letos prvně na snowboard a říkáte si, co všechno byste si měli zajistit. Rozhodně dobrou náladu, odhodlání a energii .. a co dál obsahuje snowboardová výbava?

Snowboard, vázání a boty

Pochopitelně se neobejdete bez snowboardového setu. Jaké prkno si vybrat se můžete dočíst i u nás v příspěvku tomu věnovanému. Ať už si pořídíte své vlastní vybavení či pro první pokusy zvolíte půjčovnu, měli byste sáhnout po prknu, které je měkčí a délkou je vám přibližně pod bradu. Ke snowboardu se vážou boty a vázání.

Každé prkno má svojí špičku, která je lehce delší než zadní část. Je na každém, jakou nohu poctí a umístí si jí dopředu. Máme tedy přední a zadní nohu. Na zjištění, která bude ta vyvolená, existují různé fígle. Když se rozeběhnete a sklouznete se po kaluži či plovoucí podlaze, jakou šlápnete vpřed? Když do vás někdo zezadu nečekaně strčí, jakou vykročíte, abyste udrželi rovnováhu a nespadli? Jak byste poskládali nohy při jízdě na koloběžce?

Tyto triky jsou všeobecně známé, ale stoprocentně nám neprozradí, zda budeme jezdit na „goofy“ s pravou nohou ve předu či „regular“, kdy je přední levá. To pro jakou nohu se však opravdu rozhodneme, zjistíme až na kopci při prvních pokusech. Není to o ničem jiném, než o našem pocitu. Proto doporučujeme pootočit vázání tzv. na kačera, kdy naše špičky míří od sebe a paty k sobě.

Zdroj: Snímek použit na základě licence Shutterstock.com

Ochranné pomůcky

Když se někdo učí na snowboardu, je faktem, že občas spadne. Nebývají to nijak velké pády, ale můžou být nepříjemné. Proto bychom měli myslet na ochranu. Helma a chránič páteře by měly být součástí vašeho vybavení.

Správná helma se při maximálním nárazu rozpůlí. Přijme do sebe tlak z nárazu a odnese to její konstrukce. Proto zažijeme-li s helmou opravdu velký naráz, kdy už nám následně většinou už někdo musí pomáhat na nohy, měli bychom ji vyměnit. Nastavitelné kolečko vzadu na helmě není vzhledem k rázu pádu ideální. Bezpečnější jsou helmy se skeletonem chránící i uši. Lehce však mohou zužovat zorný úhel.

Pro první krůčky jsou vhodné i chrániče na kolena (ty na in-line či nákolenky na volejbal). Pokud nějak vymyslíte i chránič kostrče, také nebudete litovat.

Pokud můžete, snažte si na učení vybrat měkký terén. Ledovka je pro učení opravdu velmi přísná. Pokud zvládnete první den, máte vyhráno, to nejtěžší máte za sebou. První hodiny jsou náročné. Je to pro vás něco nového, neznámého a co si sjedete si pravděpodobně budete muset i vyjít.

Zdroj: Pixabay

Oblečení

Určitě vám nechceme říkat, jaké barvy letos frčí a bez kterých byste letos byli na kopci mimo. Nicméně, je dobré podívat se po pestřejších barvách. Není nejmoudřejší zvolit oblečení světlé barvy. Mohlo by se stát, že si vás rychle jedoucí snowboardista či lyžař nevšimne a stane se neštěstí. Jako prknaři budete navíc často sedávat na sjezdovce. Vždy byste se nad tím měli zamyslet, kde se posadit (ideálně tak, abyste vždy byli shora vidět).

Design bychom měli, teď krátce k funkčnosti. Vratíme se k tomu sedání a padání na sníh. Budete padat a budete si sedat. A to nejen abyste si odpočinuli, až vás bude bolet noha, ale i při nandávání a sundávání snowboardu. Proto byste měli volit kalhoty s vysokým vodním sloupcem.

Možná se i lehce zapotíte a tak není třeba se nějak výrazně tepleji strojit. Dbejte však na dobré ponožky. Je už jen málo nepříjemnějších věcí na světě, než puchýř od srolované ponožky.

Také je pohodlné si pořídit komplet, který k sobě můžete připnout. Výrazně tím snížíte riziko, že se vám dostane sníh při pádu pod oblečení. Když pak spadnete, a ono spadnete, a pojedete po zádech 20 metrů po sjezdovce, budete v suchu. Je opravdu nepříjemné, když se vám sníh dostane pod bundu, případně i za kalhoty, roztaje a vy s tím jezdíte další 3 hodiny. Ještě horší situace je, když vám bunda ani kalhoty nestihnou do druhého dne uschnout.

Dále zde máme rukavice. V palčácích, vám bude větší teplo, ale bude se vám hůř nandávat a sundávat prkno. Je tedy jen na vás, kterou variantu zvolíte. Existují i rukavice se stěrkou. Pokud budete jezdit s brýlemi a ty budete mít od sněhu, případně mokré, bude se vám hodit. Ve chvíli, kdy jsou vaše rukavice již mokré, nelze pořádně vyčistit sklo a moc toho nevidíte.

Zdroj: Pixabay

Jak důležité jsou brýle?

Pokud teprve začínáte a říkáte si, kolik toho musíte nakoupit a kolik to bude stát, klidně vynechejte brýle. Z počátku je nebudete potřebovat.

Nosíme je kvůli zamezení slzení při rychlé jízdě a když sněží. Ve vašem případě, ale nepojedete taky rychle, aby vás sníh štípal do očí a do tváře.

Existují různé druhy skel – žlutá, oranžová či tmavá. Můžete si pořídit brýle s jedním sklem či s výměnnými sklíčky. Do každé situace se totiž hodí jiné, každému vyhovuje něco jiného a každý je citlivý na míru světla.

Dalším důležitým parametrem jsou otvory v horní a spodní části brýlí. Ty tam musí být, aby se vám brýle nezamlžovali.

Pokud nosíte brýle, existují snowboardové brýle i pro vás. Říká se jim OTG Brýle (Over The Glasses). Nečekejte, že by vám nahradily dioptrické brýle. Jsou však speciálně upravené, aby se vaše brýle vešly pod ně.

Dále je důležité, abyste si pořídili brýle, které vám nebude znemožňovat periferní vidění. Jako prknaři pojedete už tak bokem a budete mít problém vidět za vaše záda. Pokud tedy zvolíte brýle, které vám umožní koukat se akorát dopředu, neuvidíte, co se děje vedle vás.

Zdroj: Pexels

Je na nás, abychom zvážili, jak moc jsme byli letos hodní a co všechno můžeme od Ježíška čekat. Všichni jsme byli ale určitě dost hodní na to, aby letos zařídil sníh. Hodně sněhu. A my mohli vyrazit za zážitky.

Následující článek #4: NA CO SE PŘIPRAVIT, KDYŽ JEDU POPRVÉ NA SVAH?

Předchozí článek #2: JAK VYBRAT TEN SPRÁVNÝ SNOWBOARD, VÁZANÍ A BOTY?

Jak se Vám článek líbil? Ohodnoťte jej.

Hodnotit článek (1-nejhorší, 5-nejlepší)

Počet hodnocení: 1 | Průměrné hodnocení: 5.00


Dále čtěte:

Snowboardový speciál #4: Jak se naučit na snowboardu?

Možná se chystáte na zimní školní pobyt na horách. Možná vás k vyzkoušení něčeho nového svádí váš milý. Možná se chcete připojit ke kamarádům, co jezdí pravidelně na hory a vás nechávali...

celý článek

Možná se chystáte na zimní školní pobyt na horách. Možná vás k vyzkoušení...

celý článek
Snowboardový Speciál #2: Jak vybrat ten správný snowboard, vázaní a boty?

V minulém článku jsme si přiblížili jednotlivé druhy prken a rozdíly mezi nimi. To však nestačí k výběru a koupi toho správného kousku. Proto se dnes podíváme, jaká další kritéria musíte...

celý článek

V minulém článku jsme si přiblížili jednotlivé druhy prken a rozdíly mezi nimi....

celý článek

Nejlepší webkamery

NaSvah.cz na instagramu

@nasvah.cz
Partneři: zdroj dat: www.holidayinfo.cz, (c) Sitour CZ www.yr.no