Rozšířené

Snowboardový speciál #4: Jak se naučit na snowboardu?

Zdroj: Snímek použit na základě licence Shutterstock.com

Možná se chystáte na zimní školní pobyt na horách. Možná vás k vyzkoušení něčeho nového svádí váš milý. Možná se chcete připojit ke kamarádům, co jezdí pravidelně na hory a vás nechávali doma. Třeba to už chcete dlouho vyzkoušet, ale až teď jste našli odvahu. Ať už jsou pohnutky jakékoliv, můžeme vám slíbit, že učení snowboardingu bude zážitek. Na co byste se mohli a měli připravit, pokud se chystáte poprvé na snowboard? Co můžete čekat v prvních hodinách na snowboardu? Věnujte nám pozornost.

Před první hodinou

Zdá se to jako samozřejmost. Možná to je zbytečná poznámka, ale my si tu maminkovskou radu neodpustíme. Čeká vás náročný den. Neměli byste proto podcenit noční a ranní přípravu. To znamená dobře se vyspat a plnohodnotně se nasnídat.

Také je potřeba mít kvalitní výbavu. O té se dočtete zde.

Ideální terén

Pokud můžete, snažte si na učení vybrat měkký terén. Ledovka je pro učení opravdu velmi přísná. Pokud zvládnete první den, máte vyhráno, to nejtěžší máte za sebou. První hodiny jsou náročné. Je to pro vás něco nového, neznámého a co si sjedete, si pravděpodobně budete muset i vyjít.

První hodiny

Je na vás, zda využijete snowboardové školy, bude se vám věnovat učitel, přítel, kamarád či kamarádka. Jak přibližně vypadá výuka na snowboardu aneb jak jezdit na snowboardu?

Stoprocentně byste měli své snažení zahájit zahřátím a rozhýbáním celého těla. Pokud byste toto zanedbali, mohlo by se při pádu přihodit natažení či poranění svalu. Mimochodem, když už jsme u těch pádů, nechte si ukázat, jak se snažit při pádu bezpečně poskládat tělo, aby nedošlo k úrazu, třeba zlomenému zápěstí. A když jsme té bezpečnosti. Vždy odkládejte svůj snowboard na vázání a kolmo ve spádnici. Nestane se tak, že by vám ujel z kopce a cestou někoho zranil. Je to velmi nebezpečná věc.

Dále není od věci se snowboardem poklouzat stylem podobným jízdě na koloběžce (ve videu níže v čase 0:17). Jednu nohu si nechat ve vázání a druhou se odrážet. Když se necháte na rovince popotáhnout za lyžařskou hůlku, taky se později budete lépe cítit.

Zdroj: Snímek použit na základě licence Shutterstock.com

Budete pokračovat vysvětlením základního snowboardového postavení, kdy máme pokrčená kolena, jsme uvolnění a pohled směřujeme do zamýšleného směru jízdy. Dále si vyzkoušíte cvičení „padajícího listu“ (ve videu níže v čase 2:40 a 3:27) na frontside a backside, při němž přenášíte váhu a jedete po sjezdovce zprava doleva a naopak. Zde je ten moment, kdy si na 95% dokážete uvědomit, kterou nohu si určíte za přední. Principem tohoto cvičení je, že přenesením váhy na pravou či levou nohu se mi snowboard rozpohybuje doprava či do leva a pravou či levou špičku začne směřovat ze svahu dolů.

Pokud nejedeme zrovna v prašanu, kdy je žádoucí, aby naše špička plula sněhem, naše váha je po celou dobu na přední noze. Pokud na toto nebudete důslední, snowboard vám jasně vysvětlí, že jinak to nejde a takto jezdit na snowboardu nepůjde. Jednoduše vás totiž nebude poslouchat. Váha vzadu je jedna ze začátečnických hrubých chyb, jak si na ni dejte pozor.

Jakmile si myslíte, že jste jen trochu schopní se na prkně udržet, určitě zkuste jízdu na vleku (kotva, pomička). Budete mít přední nohu ve vázání a je fajn se držet pouze jednou rukou a druhou chytat balanc. Druhou nohu si položíte na snowboard před zadní vázání. Často si na ní snowboardisté nalepují gripy, které zabraňují klouzání nohy.

Zdroj: Veru

Pokud ve vámi zvoleném středisku využijete sedačkové lanovky a máte respekt z vystupování. Můžete si oddychnout, není to tak těžké, jak by se mohlo zdát. Přední nohu si necháte připnutou, druhou necháte volně. Při vystupování položíte zadní nohu mezi vázání a sjedete si výstupní kopeček. Výrazně vám pomůže, budete-li mít pokrčená kolena. Chytnout se při vystupování stabilního kamaráda také není ostuda, ale vyplatí se se s ním nejprve domluvit.

Pokud zvládneme broušení sjezdovky na obou hranách na backside (postavení, kdy jsme otočení čelem k údolí) i frontside (čelem ke kopci) můžeme přejít na učení se smýkaných oblouků, které následně doplníme vertikálním pohybem. Aneb naučit se na snowboardu dělat obloučky.

Existuje více možností, jak oblouk vysvětlit a naučit. Nám se osvědčilo, když si „vezmu do ruky kytaru a s jejím krkem zatočím tam kam, chci zatočit.“ Neboli, mám-li přední nohu levou (regular), hlídám si váhu vpředu, upažím levou paží, podívám se do směru oblouku, ukážu do směru oblouku (přičemž levá paže je v jedné linii s pravým ramenem) a počkám si, až mé tělo začne zatáčet. Svým způsobem jsme v tento moment jakýsi šroub. Pokud se nám to nedaří, dost možná máme váhu vzadu. Pro psychiku je navíc náročné jet chvilku přímo po spádnici a čekat, až snowboard zatočí a mít u toho navíc váhu na přední noze.

Po nějaké době ježdění si můžete vyzkoušet carvingový oblouk, který vás pohltí svou odstředivou silou, nějaké létání vzduchem apod.

Určitě nezapomeňte na protažení po odchodu ze sjezdovky. I tak vás nejspíš bude bolet celý člověk, ale věřte, že to pomůže.

Čeká vás plno zážitků, vtipných momentů a skvělý pocit, že jste zvládli něco, co jste ještě před nedávnem neuměli. Ukažte nám své začátky na vašem instagramovém profilu a označte nás na videu či fotografii. Přesdílíme :) #JsemNaSvahu

Následující článek: #5: ZÁKLADNÍ TRIKY NA SNOWBOARDU A JAK NA NĚ!

Předchozí článek #3: CO BY NEMĚLO CHYBĚT VE VÝBAVĚ ŽÁDNÉHO PRKNAŘE A JAK VYBRAT SPRÁVNĚ?

Jak se Vám článek líbil? Ohodnoťte jej.

Hodnotit článek (1-nejhorší, 5-nejlepší)

Počet hodnocení: 5 | Průměrné hodnocení: 4.00

Nejlepší: 5 | Nejhorší: 1


Dále čtěte:

Snowboardový Speciál #5: Základní triky na snowboardu a jak na ně!

Možná už nějakou dobu jezdíte a říkáte si, že by to broušení kopce chtělo něčím zpestřit, posunout své skills a vyzkoušet něco nového. Čím vším posunout své jezdění o level výš?

celý článek

Možná už nějakou dobu jezdíte a říkáte si, že by to broušení kopce chtělo...

celý článek
Snowboardový speciál #3: Co by nemělo chybět ve výbavě žádného prknaře a jak vybrat správně?

Zima se blíží. Vánoce se blíží. Možná se chystáte letos prvně na snowboard a říkáte si, co všechno byste si měli zajistit. Rozhodně dobrou náladu, odhodlání a energii .. a co dál obsahuje...

celý článek

Zima se blíží. Vánoce se blíží. Možná se chystáte letos prvně na snowboard a...

celý článek

Nejlepší webkamery

NaSvah.cz na instagramu

@nasvah.cz
Partneři: zdroj dat: www.holidayinfo.cz, (c) Sitour CZ www.yr.no