Rozšířené

Půjčit lyže nebo investovat do nových? Výhodné může být obojí

Lyžařská výbava
Lyžařská výbava
Zdroj: Shutterstock

Chystáte se letos na hory, ale chybí vám potřebné vybavení? Pravděpodobně si tak lámete hlavu nad tím, zda lyže kupovat nebo jen zapůjčit. Výhodné přitom mohou být obě varianty, záleží na okolnostech. Přečtěte si, co se vám vyplatí víc.

Jestli je nákup nových lyžařské výbavy výhodnější než jejich půjčení, se jednoduše určit nedá. Záleží totiž na okolnostech, které s vypůjčením či nákupem souvisí. V prví řadě je dobré zohlednit, kolikrát za sezónu na hory vyrážíte a zda vybavení pořizujete pro dospělého člověka, kterému vydrží několik let, či pro dítě, které z něj do příští zimy nejspíš vyroste.

Nové vybavení

Zbrusu nové vybavení má oproti bazarovému a půjčenému zboží jednu zásadní výhodu, a tou je kvalita. U takto pořízených lyží máte totiž jistotu, že nebudou opotřebované či dokonce rozbité. Při nákupu máte navíc možnost širokého výběru. Co se týče ceny, u dospělého člověk je investice samozřejmě dlouhodobě výhodnější. Ale pokud budete vybavení pořizovat pro dítě, které neustále roste, musíte počítat s tím, že mu nově pořízené vybavení nejspíš bude příští sezónu malé.

Abychom mohli porovnat ceny, předpokládejme, že dnes nakupujete lyžařské vybavení pro mírně pokročilého lyžaře, který měří zhruba 140 centimetrů. Lyže odpovídající popisu dítěte podle Heureky koupíte přibližně za 3 700 korun, lyžařské boty za 2 700 korun a obyčejné sjezdové hůlky za 340 korun. Za jednu sezónu tedy utratíte 6 740 korun. Další potenciální výdaje se budou týkat servisu či sestavení vázání, pokud nebude v ceně.

Jestli nemáte další děti, které by výbavu mohly zdědit, můžete jej prodat. Počítejte ale s tím, že za zboží, které stálo původně 6 740 korun pravděpodobně nedostanete více než 4 000 korun. To znamená, že vás nový sezónní set ve finále vyjde na 2740 korun.

Vybavení z druhé ruky

Použité zboží sice nevoní novotou, má ale výhodu nízké ceny. Čím si ale naopak jistí být nemůžete je kvalita. Při takto zakoupeném zboží lze jen těžce odhadnout, jak se k němu předchozí majitel choval, jak je staré a kolik má za sebou sezón. S bazarovým vybavením byste navíc určitě měli navštívit servis. I když mohou lyže na první pohled vypadat nepoškozeně, mohou obsahovat skryté závady. V servisu vám také seřídí vázání přímo na míru, což je pro bezpečné používání naprosto klíčové!

A kolik za použité vybavení zaplatíte? Předpokládejme, že zboží, které kupujete bývalý majitel prodával za polovinu původní ceny, tedy za lyže, boty a hůlky, které původně stály 6 740 korun zaplatíte polovinu, tedy za 3 370 korun. K tomu si přičtěte následný servis. Za seřízení vázání si jeden ze servisů účtuje 129 korun a za malý servis, do kterého je zahnuta základní péče o skluznici a hrany, 259 korun. Celkově vás výbava z druhé ruky tedy vyjde na 3 758.

Aby se vám koupě použitých lyží vyplatila, musíte je po sezóně udat za dobrou cenu. Pokud se vám je podaří prodat za 2 000 korun, bude vaše celková investice 1 758, tedy přibližně o tisíc korun méně než u nového modelu. Spoléhat na to však nemůžete.

Týdenní půjčovné

Týdenní půjčovné představuje výhodný způsob, jakým absenci lyžařského vybavení řeší velká spousta lidí. Vyplatí se především u týdenních lyžařských výcviků, které jsou typické pro střední školy, nebo u dětí, jež na hory vyrážejí opravdu jen jednou za sezónu. Ale pozor, v případě, že byste se rozhodli na hory vycestovat podruhé v jedné sezóně, týdenní půjčovné se přestává vyplácet. Stejně jako u lyží z druhé ruky je i u zapůjčených lyží nevýhoda v podobě neznámé kvality. Lyže, které jsou určené k týdennímu či kratšímu půjčovnému, bývají během sezóny velmi frekventované. Vybavení, které dostanete, tak bude nejspíš poměrně opotřebované. Nemusí to však být pravidlem.

Bude také velmi záležet na tom, do jaké půjčovny zavítáte. Obecně ale platí, že ty městské jsou oproti půjčovnám ve skiareálech znatelně levnější. Půjčovny v lyžařských střediscích navíc bývají více navštěvované, což znamená, že se tamní lyže během sezóny vystřídají u více pronajímatelů. Tento fakt se negativně popisuje na jejich funkčnosti i vzhledu.

Pokud si dětské vybavení půjčíte na týden, zaplatíte v jedné z nejmenovaných půjčoven 1 313 korun. Výhodou je, že si nemusíte dělat hlavu se servisem a seřízením lyží. Tyto služby už bývají v ceně. Vybavení navíc nemusíte složitě skladovat, ale prostě ho po čase vrátíte zpátky do půjčovny.

Celosezónní půjčovné

Stále více lidí si půjčuje vybavení na celou sezónu. Tato služba má totiž hned několik výhod. V první řadě si vybavení vyzvedáváte před začátkem sezóny a vracíte po jejím konci (často až do 30. dubna), takže se nemusíte bát, že lyže dostanete do rukou až na poslední chvíli nebo že na vás zbydou ty nejhorší kusy. Výbava určená na celosezónní půjčení bývá oproti té na týden lépe udržovaná. Počet pronajímatelů je totiž mnohem nižší – jen jeden za rok, který vybavení používá dva až tři týdny během sezóny.

Celosezónní půjčovné je příjemné i z finančního hlediska. Tedy pokud se na hory chystáte vícekrát než jednou za rok. V té samé půjčovně, kde týdenní půjčovné vyjde na 1 313 korun, stojí sezónní pronájem dětských lyží 2 549 korun.

Jak se Vám článek líbil? Ohodnoťte jej.

Hodnotit článek (1-nejhorší, 5-nejlepší)

Počet hodnocení: 3 | Průměrné hodnocení: 3.67

Nejlepší: 5 | Nejhorší: 1


Dále čtěte:

Rakouský Stubai má sezónu až do června. Co všechno nabízí?

Stubaier Gletscher je největší Rakouský ledovcový areál, který je rozprostřen mezi pěti ledovci. Celé středisko se nachází pouhých 30 kilometrů od Innsbruku a je považováno za nejlepší rodinný...

celý článek

Stubaier Gletscher je největší Rakouský ledovcový areál, který je rozprostřen...

celý článek
Přinese letošní zima pro lyžaře ideální podmínky? Předpověď je zatím nejistá

Na horách je konečně bílo, protože ve vyšších polohách v posledních dnech napadly desítky centimetrů nového sněhu, a mnoho ski areálů již hlásí otevřeno. Jaká je ale dlouhodobá předpověď na...

celý článek

Na horách je konečně bílo, protože ve vyšších polohách v posledních dnech...

celý článek

Nejlepší webkamery

NaSvah.cz na instagramu

@nasvah.cz
Partneři: zdroj dat: www.holidayinfo.cz, (c) Sitour CZ www.yr.no