Rozšířené

Kdy vyrazit na zimní dovolenou? Podívejte se na přehled svátků a prázdnin pro zimní sezónu 2017/2018

Zdroj: Snímek použit na základě licence Shutterstock.com

Září je skoro za námi a pro většinu sportovních nadšenců to znamená, že postupně začínáme plánovat lyžařské výlety a dovolené. Aby si lyžování užily i děti, aniž by zameškaly školu nebo pracující, aniž by přišli o polovinu dovolené, připravili jsme pro vás přehled prázdnin pro zimní sezónu 2017/2018.

Podzimní prázdniny 2017

Pro někoho by mohlo být v říjnu příliš brzy na lyžování, avšak čtvrtek 26. října 2017 a pátek 27. října 2017 mají děti podzimní prázdniny a některá lyžařská střediska už jsou otevřena pro zimní sezónu 2017/2018, proto není špatný nápad vyrazit na lyže již takto brzy. V říjnu jsou v provozu převážně ledovce jako Hintertux Gletscher nebo Stubaier Gletscher. Více středisek, která jsou v provozu je možné nalézt u nás na mapě středisek.

Prodloužený víkend v listopadu

Státní svátek 17.11. je dnem boje studentů za svobodu a demokracii. Letos připadá na pátek a tak ačkoliv to v září ani říjnu nevyšlo, nyní máme konečně prodloužený víkend. A proč nevyjet na krátký lyžařský výlet k sousedům do Rakouska?

Vánoční prázdniny

Vánoční prázdniny pro děti začínají až v sobotu 23.12.2017 a do školy se jde již v úterý 2.1.2018. Což je 10 dní volna. Při odjezdu hned po štědrém dnu můžete strávit celých 7 dní na horách! Pro rodiče to znamená vzít si 3 dny dovolené.

Zdroj: Snímek použit na základě licence Shutterstock.com

Pololetní prázdniny 2018

Pololetní prázdniny připadají na pátek 2. února 2018 a tyto prázdniny platí pouze pro děti, proto je potřeba při plánovaní lyžování myslet na nahlášení dovolené, pokud nejste učitel či učitelka. V mnoha ski areálech platí, že pokud dítě ukáže vysvědčení, může jezdit zadarmo. V některých střediscích je potřeba, aby dítě mělo samé jedničky a v některých ne. Doporučujeme podívat se na facebookové stránky jednotlivých středisek, kde většinou tyto akce zveřejňují.

Přihlašte se k odběru našeho newsletteru a dostávejte aktuální informace z vámi vybraných středisek do emailu!

Jarní prázdniny 2018

Jarní prázdniny nejsou ve všech okresech České republiky stejně. Jedná se o 6 týdnů, které se každoročně střídají, aby žádný okres neměl dvakrát za sebou stejný termín jarních prázdnin. Pro zimní sezónu jsou prázdniny naplánovány takto:

Jako první si prázdniny užijí děti v Praze 1 - 5, Brně a celém Jihomoravském kraji, Lounech, Karviné a na západě Čech v regionu Tachov a Domažlice. Ty začínají již 5. 2. 2018 a končí 11. 2. 2018

Jarní prázdniny od 12. 2. - 18. 2. 2018 jsou vyhlášeny pro zbytek Prahy a blízkém Nymburku. Volno si také užije celý Karlovarský kraj, Děčín a Litoměřice na severu, Jindřichův Hradec na jihu a Přerov a Frýdek Místek na východě.

Třetí prázdninový víkend patří celému Zlínskému kraji a sousedícímu Novému Jičínu. V termínu od 19. února do 25. února mají jarní prázdniny i v Hradci Králové, Teplicích, Mělníku, Plzni (město, sever i jih) a v Praze východ a Praze západ.

Na přelomu února a března se prázdniny přesouvají na sever České republiky do Libereckého kraje. Jarní prázdniny mají v termínu 26. 2. 2018 - 4. 3. 2018 i v celém kraji Vysočina. Dále jsou to regiony Kutná hora, Kolín, Pásek, Bruntál, Kladno a Náchod.

Přihlašte se k odběru našeho newsletteru a dostávejte aktuální informace z vámi vybraných středisek do emailu!

Předposlední týden z 6 týdnů jarních prázdnin si užijí volno v regionu Jeseníku, Šumperku, Olomouci a Opavě. V Jihočeském kraji platí tento termín prázdnin pro Prachatice, Strakonice, Tábor a v sousedním středočeském kraji v Příbrami. V Krušných horách mají volno žáci v regionech Chomutov, Most a v Ústí nad Labem. V podhůří Jizerek a Krkonoš poté Mladá Boleslav a Jičín. Termín prázdnin 5.3. - 11.3. platí i pro Rychnov nad Kněžnou.

Poslední týden je často nechtěný, protože sníh na horách již roztává a v českých střediscích už většinou nebývají ideální podmínky. Letos má pomyslného černého peška Pardubický kraj a vedlejší Prostějov, regiony České Budějovice a Český Krumlov, Klatovy, Rokycany, Beroun, Benešov, Trutnov a Ostava. Poslední týden jarních prázdnin připadá na 12.3. - 18.3. 2018.

Jarní prázdniny 2018 v jednotlivých okresech a krajích
Jarní prázdniny 2018 v jednotlivých okresech a krajích

Velikonoce 2018

Poslední prázdniny, o kterých je možné vypravit se na lyže, jsou velikonoční prázdniny. Ty, které se každým rokem mění v závislosti na prvním jarním úplňku. Kdy jsou velikonoce v roce 2018?

Letos se velikonoční pondělí připadá na 2. 4. 2018. Pro studenty a žáky je tedy volno od čtvrtka 29. března 2018 do pondělí 2.dubna 2018. Pokud budete chtít v tento termín vyrazit s dětmi na lyže, budete si muset vzít 1 den volna. A to ve čtvrtek, který není státním svátkem. Zimní lyžařská sezóna 2017/2018 je sice v mnoha lyžařských střediscích u konce, ale některá střediska jsou ještě v provozu, převážně na alpských ledovcích.


Souhrn všech volných dnů v zimní sezóně 2017/2018

Podzimní prázdniny čtvrtek 26. - 27. října 2017

Prodloužený víkend 17. - 19. listopadu 2017

Vánoční prázdniny 23. prosince 2017 - 2. ledna 2018

Pololetní prázdniny 2. února 2018

Jarní prázdniny 2018 v závislosti na okresu viz mapa výše

Velikonoce 29. března - 2.dubna 2018

Přihlašte se k odběru našeho newsletteru a dostávejte aktuální informace z vámi vybraných středisek do emailu!

Zdroj: Snímek použit na základě licence od Shutterstock.com

Doufáme, že všichni budete mít vydařenou lyžařskou sezónu 2017/2018! Nezapomeňte nás sledovat na našich sociálních sítích Facebook a Instagram, kde sdílíme vaše lyžařské zážitky. Stačí nás označit na fotce a přidat hashtag #JsemNaSvahu.

Jak se Vám článek líbil? Ohodnoťte jej.

Hodnotit článek (1-nejhorší, 5-nejlepší)

Počet hodnocení: 60 | Průměrné hodnocení: 2.82

Nejlepší: 5 | Nejhorší: 1


Dále čtěte:

Jediný skiresort v Severní Koreji. Vlídné gesto Kim Čong-una nebo propaganda režimu?

Ač se to může zdát neuvěřitelné, lyžování si mohou užívat lidé i v tak přísně režimem svázané zemi jako je Severní Korea. Zhruba 4 hodiny jízdy od hlavního města Pchojngjangu byl v roce 2014...

celý článek

Ač se to může zdát neuvěřitelné, lyžování si mohou užívat lidé i v tak...

celý článek
10 nejdelších sjezdovek v Evropě

Při sjíždění z vrcholu dolů, má většina asi podobné přání - ať to hned tak neskončí. Lyžařské tratě, které by svou délkou překonávaly hranice deseti kilometrů a více, v České republice...

celý článek

Při sjíždění z vrcholu dolů, má většina asi podobné přání - ať to hned...

celý článek

Nejlepší webkamery

NaSvah.cz na instagramu

@nasvah.cz
Partneři: zdroj dat: www.holidayinfo.cz, (c) Sitour CZ www.yr.no