Rozšířené

Video: Záplava plastového odpadu zasáhla všechny oceány. Projet světovým odpadištěm na paddleboardu rozhodně není pohádka

Alison Teal upozorňuje na zamoření planety plasty
Alison Teal upozorňuje na zamoření planety plasty
Zdroj: Profimedia

Životní prostředí si prochází opravdu velkou krizí a jednou z nadšenců, kteří se na toto téma snaží upozornit i Alison Teal. Dvaatřicetiletá cestovatelka a surfařka snažící se kombinovat zábavné s poučným. Pomocí svých videí ukazuje světu, v jak špatné situaci se naše planeta nachází.

Alison byla k přírodě a dobrodružství vedena už od velmi útlého dětství. Její rodiče ji vychovávali na cestách okolo světa. Jak sama říká, jejím prvním přítelem byla opička, kterou potkala, když byla s rodiči na výpravě v Peru. Poté, co s rodiči procestovala všemožné kouty světa, zvítězila u ní láska k filmu a umění, a proto se vrátila do Kalifornie, kde vystudovala University of South California s vyznamenáním.

Před několika lety se objevila v dokumentární sérii od Discovery Channel, Naked and Afraid, kde jejím úkolem bylo přežít 21 dní na pustém ostrově na Maledivách bez jakéhokoliv vybavení, pouze s jedním dalším člověkem bez nároku na jakékoliv finanční ohodnocení. Alison díky svému tréninku od rodičů bez problémů přežila, a dokonce získala nejvyšší Hodnocení Primitivního Přežití (Primitive Survival Rating) v historii soutěže.

Po účasti v tomto projektu se sama začala věnovat dobrodružstvím, ze kterých natáčela videa a pomoci nich vzdělávala širokou veřejnost o problematice znečištění Země. Spojuje tím své dvě největší vášně, jak sama říká. Díky jejím projektům ji časopis Time nazval „ženskou verzí Indiana Jonese.“

Podle Alison je největším problémem lidstva množství spotřebovaného plastu. A aby toho nebylo málo, tak velká část obyvatel Země netřídí nebo nemá možnost třídit odpad a recyklovat, což způsobuje neuvěřitelné znečištění moří, oceánů i pevniny. Sama nám dává několik návrhů, jak předcházet znečišťování plastovými obaly a lahvemi a celkově jak šetřit životní prostředí:

1. Používat solární energii
2. Nejíst jídlo z plastových obalů na jedno použití (igelitové sáčky apod.)
3. Zpracovávat biologický odpad kompostováním a maximálně ho dále využívat jako ideální ekologické hnojivo
4. Kupovat značky šetrné k životnímu prostředí, které používají recyklované materiály
5. Vypínat světla, pokud opustíme místnost
6. Respektovat Zemi a všechny její obyvatele

Ve svém nejnovějším dobrodružství se Alison vydala na poloostrov Yucatán, kde upozorňovala na příšerné znečištění přírody, způsobené hlavně nelegálními skládkami. Při své snaze projet znečištěným mořem na paddleboardu poukazuje také na to, že znečištění neovlivňuje jenom Zemi, ale také její obyvatele.

„Probudím se a cítím toxiny,“ komentuje Alison ve svém videu. „Doufám, že toto je dostatečná připomínka reality. Není to problém jenom Mexika, ale celé planety. Pokud nepřestaneme produkovat tolik odpadu, neomezíme užívání plastů, tohle je to, co se stane.“ Následný pohled na znečištěný Mexický záliv by měl zalarmovat každého z nás.

O Alisoniných dobrodružstvích si můžete více přečíst na jejím blogu Alison’s Adventures. Její dobrodružství můžete také sledovat v celovečerních filmech, které už v průběhu let natočila a také se můžeme těšit na 6 dalších, které jsou v procesu přípravy a budou puštěny do světa v dohledné době.

Kromě Yucatánu se v minulosti vydala i na „ostrov odpadků“, který se nachází v Indickém oceánu. Odpadky se na toto místo dostaly z celého světa díky mořským proudům.

Naše Země zoufale potřebuje zachránit, ale my si to moc neuvědomujeme, díky našim vyspělým technologiím. Proto potřebujeme více lidí, jako je Alison, kteří budou provádět osvětu a otevírat oči i nám, Středoevropanům.

Paddleboardová společnost Starboard dokonce prodává pádla, která na sobě mají i háček, kterým se dá sbírat plast a další odpad z moří a dalších toků.

Jak se Vám článek líbil? Ohodnoťte jej.

Hodnotit článek (1-nejhorší, 5-nejlepší)

Počet hodnocení: 63 | Průměrné hodnocení: 4.02

Nejlepší: 5 | Nejhorší: 1


Dále čtěte:

Nečekejte na sníh a vyražte do Ski Telnice na kolo!

Znáte ty dny, kdy už léto pomalu dává či dalo sbohem a vy ještě chcete vyrazit někam ven? Hledáte tipy na podzimní výlet? Pak pro vás jeden máme!

celý článek

Znáte ty dny, kdy už léto pomalu dává či dalo sbohem a vy ještě chcete vyrazit...

celý článek
Lago di Garda jako Mekka všech turistů aneb 5 výletů, které nesmíte vynechat!

Jedním z center evropské turistiky je bezpochyby oblast jezera Garda, která je přímo propletená hustou sítí turistických tras. Tyto trasy vás mohou zavést až na dvoutisícové vrcholky skal tyčících se...

celý článek

Jedním z center evropské turistiky je bezpochyby oblast jezera Garda, která je...

celý článek

nejnovější články

Trendy turista - co si vzít na sebe, abychom spojili trendy vzhled a funkčnost?

Komerční sdělení

Jestli-že máte rádi výlety do přírody a do hor, jistě víte, že to bude chtít i kvalitní oblečení a obuv. Zvolit si pak můžete i stylové sportovní módní...

Jak se vybavit na výlet do kopců, když se venku ochladí

Milujete horskou turistiku a chcete si pohyb na čerstvém vzduchu...

Zajímá vás, jak naučit děti na in-linech? Držení těla v předklonu je základem potřebné stability

Máte v blízkosti bydliště in-linovou dráhu nebo jednoduše milujete...

Chystáte se na horskou turistiku s dítětem na zádech? Poradíme vám, jak se připravit

Rádi šlapete po horách a najednou už na to nejste sami? Děti...

Další články

NaSvah.cz na instagramu

@nasvah.cz
Partneři: zdroj dat: www.holidayinfo.cz, (c) Sitour CZ www.yr.no