Rozšířené

Nečekejte na sníh a vyražte do Ski Telnice na kolo!

Užijte si podzim!
Užijte si podzim!
Zdroj: Tereza Cimrmanová

Znáte ty dny, kdy už léto pomalu dává či dalo sbohem a vy ještě chcete vyrazit někam ven? Hledáte tipy na podzimní výlet? Pak pro vás jeden máme!

Vydali jsme se do východních Krušných hor do Ski Areálu Telnice, který najdete asi 20 minut autem za Ústím nad Labem. Areál je v zimě často naším oblíbeným cílem (hlavně díky skvělé dostupnosti autem i hromadnou dopravou) a tak jsme se rozhodli zkontrolovat osobně přípravy na zimu (které zde už probíhají), krásnou přírodu a výhledy, které tu babí léto nabízí.

Zaparkovali jsme a vydali jsme se do Chaty u vleku, kde jsme půjčili elektrokola (pozor, je nutné předem provést rezervaci!). Chata nabízí i obyčejná horská kola, ale areál má převýšení cca 200 m a po pečlivém uvážení jsme zhodnotili, že na to naše síly asi stačit nebudou. Ke sjednání výpůjčky bylo potřeba předložit dva platné doklady s fotografií a složit kauci 8000,-. Potom nám pán připravil nabitá kola a vysvětlil naprosto jednoduchou práci s motorkem. Kola jsme si půjčili na půl dne za 400 korun/kolo. Aktuální informace o cenách jsou k dohledání přímo na webu Chaty u vleku.

Pro všechny, kdo stejně jako já nikdy neseděli na elektrokole: Elektrokolo je většinou mnohem těžší než normální horské kolo, protože má zabudovaný elektromotor a odnímatelnou velkokapacitní baterii. V praxi existují dva typy kol, které se liší podle pohonu, u prvního vám elektromotor pomáhá tak moc, jak rychle šlapete, a druhý typ vám pomáhá tak moc, jakou silou šlapete. Dále lze na displeji připevněném na řídítkách nastavit, jakou silou vám bude elektromotor pomáhat, tyto programy si můžete volit přímo za jízdy, podle toho, jak se cítíte. Já jsem byla přímo nadšená, a tak jsem skoro celý výlet jela s největší dopomocí elektromotoru – na program turbo.

Rozhodli jsme se jet trasou na nejvyšší bod areálu, což je zároveň horní stanice dvousedačkové lanovky, Rudný. Odtud jsme přejeli na sjezdovku cvičná louka a pak pokračovali směrem na Komáří výšku. Protože jsme lehce zabloudili, měl celý výlet asi 25 kilometrů (přeci jen v létě vypadá každá křižovatka trochu jinak než v zimě). Ale jinak asi 20 kilometrový okruh s nastoupanými více něž pěti sty metry nás provedl po areálu a pak až na Komáří vížku, což jsme zvládli i s posezením u piva a klobásy na Komárce za hodinu a půl. Celou naší trasu najdete zaznamenou na mapy.cz.

Přiznám se, že se spíše řadím k bikerům, kteří si kopec vyšlapou. Říkám si, že proto to přece dělám, abych překonala sama sebe a dokázala si, že na to mám! Na druhou stranu považuji elektrokola za skvělou odpočinkou aktivitu, kdy se člověk může pohybovat v horách, na vzduchu a v přírodě, a nemusí u toho potit litry potu. Takže já určitě doporučuji vyrazit na Telnici (i z Prahy cesta trvá zhruba hodinu přímo ke svahu!) a minimálně si užít procházku v krásně barevných lesích, výhledy a klidnou podzimní přírodu, protože i to stojí za to. A na ostatní už čekají elektrokola!

A co chystá Skiareál Telnice na zimní sezónu?

Ski areál Telnice navyšuje počet technologie k zasněžování. Nově bude mít k dispozici 14 zasněžovacích tyčí a 7 sněhových děl. Co to znamená? Ihned, jak přijdou první mrazy, začne se zasněžovat a vytvářet sněhová rezerva. Nově bude také umístěná nová kamera na vrcholu Rudného. V minulých letech byla kamera umístěna pouze v dolní části střediska.

Lyžování dětí
Lyžování dětí
Zdroj: Snímek použit na základě licence Shutterstock.com

Do lyžařského střediska Telnice byste měli vyrazit především, pokud máte děti, kteří ny lžích začínají. Místní dětský areál je velmi oblíbeným. Navíc se nejedná o velké středisko, kde byste měli strach, že se kolem vás lidi budou prohánět šusem a srazí vaši malou ratolest. A ani vy si rozhodně špatně nezalyžujete. V areálu nechybí červené a dokonce i jedna černá sjezdovka. A
parkoviště pro 500 vozidel je přímo u lanové dráhy!

Už se těšíte na lyže? Podívejte se na naši mapu středisek, ať víte, kde se již jezdí! Každý týden hlásí dostatek sněhu a spuštěné vleky další střediska. Nejblíže k nám se nachází již otevřené středisko Dachstein.

Jak se Vám článek líbil? Ohodnoťte jej.

Hodnotit článek (1-nejhorší, 5-nejlepší)

Počet hodnocení: 22 | Průměrné hodnocení: 2.73

Nejlepší: 5 | Nejhorší: 1


Dále čtěte:

Hledáte inspiraci na letní zábavu v horách pro celou rodinu? Co takhle sjezdy na horských koloběžkách?

Nemusíte být nutně příznivci adrenalinových sportů, abyste si užili trochu legrace při jízdě na koloběžce po některém z horských kopců. Uvidíte, že zejména děti tento druh zábavy ocení. Horské...

celý článek

Nemusíte být nutně příznivci adrenalinových sportů, abyste si užili trochu...

celý článek
Video: Záplava plastového odpadu zasáhla všechny oceány. Projet světovým odpadištěm na paddleboardu rozhodně není pohádka

Životní prostředí si prochází opravdu velkou krizí a jednou z nadšenců, kteří se na toto téma snaží upozornit i Alison Teal. Dvaatřicetiletá cestovatelka a surfařka snažící se kombinovat zábavné...

celý článek

Životní prostředí si prochází opravdu velkou krizí a jednou z nadšenců,...

celý článek

nejnovější články

Trendy turista - co si vzít na sebe, abychom spojili trendy vzhled a funkčnost?

Komerční sdělení

Jestli-že máte rádi výlety do přírody a do hor, jistě víte, že to bude chtít i kvalitní oblečení a obuv. Zvolit si pak můžete i stylové sportovní módní...

Jak se vybavit na výlet do kopců, když se venku ochladí

Milujete horskou turistiku a chcete si pohyb na čerstvém vzduchu...

Zajímá vás, jak naučit děti na in-linech? Držení těla v předklonu je základem potřebné stability

Máte v blízkosti bydliště in-linovou dráhu nebo jednoduše milujete...

Chystáte se na horskou turistiku s dítětem na zádech? Poradíme vám, jak se připravit

Rádi šlapete po horách a najednou už na to nejste sami? Děti...

Další články

NaSvah.cz na instagramu

@nasvah.cz
Partneři: zdroj dat: www.holidayinfo.cz, (c) Sitour CZ www.yr.no