Rozšířené

Proč se vydat za skvostnými výhledy a třpytivým sněhem do Zell am See?

Zell am See
Zell am See

Středisko, kde to žije a to jak ve dne, tak v noci. Pokud si zařizujete dovolenou sami a jste s němčinou na štíru, Zell am See je jedno z Rakouských středisek, kde slyšíte víc angličtinu, jak němčinu. 138 kilometrů sjezdovek všech stupňů obtížnosti a více než 50 vleků a lanovek poskytuje spousta zábavy a vyžití.

Zell am See

Středisko s názvem Zell am See se rozléhá na dvou kopcích Schmittenhöhe a Sonnenalm. Schmittenhöhe je kopec s vrcholkem téměř ve 2000 m.n.m. se třemi nástupními místy . Areit je stranou od města a má dostatek parkovacích míst. Zvolíte-li start vašeho lyžařského dne právě zde, vyhnete se městskému rannímu šrumu. Tuto cestu volí spousta lidí a nechcete-li strávit dopoledne čekáním na kabinku, chce to dorazit ještě před 10. hodinou.

Nástupní místo ze City Xpress oceníte, máte-li ubytování přímo ve městě. K dispozici jsou zde placené podzemní garáže. Každou středu se tu koná od 20:00 light show . Třetí nástupní stanice Schmittenhöhe – Trass Xpress je na konci údolí, které se line z města Zell am See pod horu. Z vrcholu Schmitten sem vedou pouze dvě černé sjezdovky nebo oklikou jedna lesní cesta značená jako modrá sjezdovka. Výhodou je zde kotvička na malé modré sjezdovce, která je vhodná pro absolutní začátečníky. Z tohoto místa se lze dostat i na vedlejší kopec Sonnenalm, který my osobně máme raději, jak ,,Schmittku“. Je vybavením trochu starší, o to však pohádkovější.

Zell am See
Zell am See

Schmittenhöhe

Jeden z hlavních důvodů, proč si udělat dovolenou právě zde, jsou skvostné výhledy. Můžete vidět až 33 vrcholků včetně známého Kitzsteinhornu 3029 m nad Kaprunem. Z jedné strany kopce koukáte na jezero, ze strany druhé na obří zasněženou stěnu. Najdete zde modré, ale i pěkné červené a černé sjezdovky.

v 8:15 na Schmittenhöhe
v 8:15 na Schmittenhöhe

Středisko je pyšné na svou nejdelší Trass-Xpress černou sjezdovku, která je 4 km dlouhá a opravdu není zadarmo (je často ledovatá díky orientaci na převážně severní stranu.) Modrou sjezdovku Glocknerwiese pro začátečníky najdete pod sedačkou Glocknerbahn, známou mezi místními horaly jako „dutch gletcher“ :). Je opravdu velmi mírná a především velmi souměrná. Díky tomu je zde také velké množství lyžařů. Pro děti je zde vybudovaný dětský funpark plný slalomů, hupů a dalších vychytávek. Moc rádi tam jezdíme. Děti se terénem mnoho naučí. Kde to máme rádi, je sjezdovka pod Kapellenbahn. Když to vezmete správnou částí sjezdovky, ještě v 11 hodin jedete po manšestru. Ať už si zde vyberete jakoukoliv restauraci na oběd či kafe, neuděláte chybu. My máme nejoblíbenější Kettingalm hütte, kde to je menší, útulnější a klidnější.

Pohled hřebene mezi Schmittenhöhe a Sonnenalm
Pohled hřebene mezi Schmittenhöhe a Sonnenalm

Sonnenalm

Část střediska, kde najdete pěkné červené sjezdovky a vždy tu bude méně (ne-li málo) lidí. Když napadne, právě zde najdete i terény na malý freeride. Pokud chcete najít upravené sjezdovky i odpoledne, najdete je právě zde. Pro zkušenejší lyřaže je tu Fun slope XXL (video) . A kam si v této části zajet po lyžování na kafe? Na Schmiedhofalm ! Svítí tam nejdéle sluníčko a výhledy kolem stojí za to.

Lyžařská škola

Zell am See je mezi českými instruktory velmi oblíbeným resortem a budete-li chtít posunout své lyžařské či snowboardové dovednosti o něco výš, moc rádi se Vám či Vašim dětem budou věnovat. Stačí se ve Schischule Zell am See dotázat. Kanceláře mají u nástupních míst na Schmittenhöhe, zmíněnými výše.

Sáňkování

Když si budete chtít od lyžování odpočinout můžete vyrazit na 14 km dlouho šáňkařskou dráhu na Wildkogel in Bramberg. Co ovšem opravdu stojí za jeden z večerních programů je sáňkování v Brucku, vzdáleném 10 minut cesty, u Kohlschnait. Trasa osvícená světélky je dlouhá 2 kilometry a před sjezdem dolů se můžete stavit ve skvostné chalupě ve stylu rakouského venkova na večeři, pivo nebo horkou čokoládu. Za 12 E vás „na stojáka ve vozíku“ vyvezou traktorem nahoru na chalupu, pohostí malým drinkem a půjčí sáňky. Je však potřeba se telefonicky objednat na čísle +4365456112. Mají otevřeno od 11 do 24 hodin.

Běžky

Jestli máte rádi běžky, pár kilometrů od Zell am See jsou upravené běžkařské stopy s krásnými výhledy na Kitzsteinhorn a okolní hory. Trasy jsou perfektně upravené a převážně po rovince.

Běžkařské trasy u Zell am See
Běžkařské trasy u Zell am See

Skialpy

Pro milovníky skialpů je v okolí spousta tras. Jenom je najít. Ovšem pro ty z vás, kteří o tom pouze slýcháte a chtěli byste si to vyzkoušet, je možné si v Kaprunu v Intersportu vypůjčit skialpovou výbavu a vyrazit přes den či večer na Ronakopf , který se nachází naproti přes jezero od centra Zell am See. Je to bývalé lyžařské středisko o jedné sjezdovce, kterou upravují a pokud tudy půjdete nahoru i dolů, nepotřebujete lavinovou výbavu ani guida. Jako odměnu si můžete nahoře na kopci dopřát něco dobrého do žaludku na Enzianhütte.

Ronakopf
Ronakopf

Výlety

Dvacet minut cesty od Zell am See je středisko Kaprun, kam platí totožný skipas. Když je jasno, stojí vyrazit na střechu Salzburgu Kitzsteinhorn za to.

Když už tu budete, určitě se vyplatí vyrazit do vedlejšího údolí do Saalbachu – Hinterglemmu za poznáním. Pozor, pro tamější středisko neplatí běžný skipas Zell am See-Kaprun.

Kdy si v Rakousku udělat dovolenou?

Pokud si chcete prázdniny zde užít a ne pouze přežít, je chytré vyrazit mimo hlavní sezónu, která je především mezi Vánočními svátky a v únoru, kdy jsou německé, rakouské i holandské prázdniny. Vůbec nejvytíženějším týdnem v alpách je přesně měsíc před Velikonocemi - takzvaný Fashingswoche.

My jsme tu celou zimu a řekneme vám .. stojí to tu za to!

Cestou k CityXpress
Cestou k CityXpress

Jak se Vám článek líbil? Ohodnoťte jej.

Hodnotit článek (1-nejhorší, 5-nejlepší)

Počet hodnocení: 336 | Průměrné hodnocení: 2.26

Nejlepší: 5 | Nejhorší: 1


Dále čtěte:

5 TOP lyžařských středisek v Krkonoších

Jsou nejvyšší a nejnavštěvovanější, pod ochranou UNESCO a původ jejich názvu není zcela znám. Takové jsou Krkonoše. Pohoří, které sdílíme s našimi polskými sousedy, a které bylo v roce 1963...

celý článek

Jsou nejvyšší a nejnavštěvovanější, pod ochranou UNESCO a původ jejich názvu...

celý článek
Projekt Keiki - ski vezme české děti na trénink na pořádné kopce

Jen si to představte. Dovolená na prosluněném ledovci s celou vaší rodinou, kde si každý přijde na své. Vy si zalyžujete podle chuti a vaše děti se naučí něco nového. Bude o ně dobře postaráno...

celý článek

Jen si to představte. Dovolená na prosluněném ledovci s celou vaší rodinou, kde...

celý článek

Nejlepší webkamery

NaSvah.cz na instagramu

@nasvah.cz
Partneři: zdroj dat: www.holidayinfo.cz, (c) Sitour CZ www.yr.no