Rozšířené

Benátky z jiné perspektivy aneb na paddleboardech skrz karnevalové město

Nezapomenutelný výlet do Benátek
Nezapomenutelný výlet do Benátek

Benátky jsou nezapomenutelným místem. Úzké uličky, malé i velké mosty, gondoliéři, masky. To vše k nim patří. Pokud však chcete zažít Benátky trochu netradičně, zkuste si je projet na paddleboardu. Paddleboarding neboli Stand Up Paddle (SUP) je sport, který se stává oblíbeným i v Čechách. I my jsme se do něj zamilovali.

Na prodloužený víkend jsme vyrazili v květnu roku 2016. Kluci z paddleboardshopu nám ochotně zapůjčili paddleboardy a tak nám v cestě nic nebránilo. Cílem byly italské Benátky a cestou domů Lago di Garda. Z Prahy jsme vyrazili autem v pátek večer a v sobotu ráno jsme byli v Itálii. Ubytovali jsme se a vyrazili do karnevalového města.

DEN 1

První den jsme se vydali vlakem do Benátek. Ve vlaku jsme na mapě našli, kam se na náš paddle zážitek vydáme. Máme s sebou 2 paddleboardy. A ty jsou těžké a dost se pronesou. Ve složení 3 holky a 1 chlap jsme se navíc i my dámy musely do těžké práce zapojit. I tak jsme si ale vybrali část, která byla daleko od nádraží. Odlehlý kanál jsme vybrali z několika důvodů. Za prvé to pro některé z nás byla první zkušenost s paddleboardem a za druhé jsme se nechtěli dostat do střetu s gondoliéry a dalšími loděmi hned z počátku. A navíc mimo centrum a důležité památky Benátek na vás konečně dýchá ta pravá romantika. Zapadlé kavárny, polorozpadlé budovy a ticho.

Po několika přestávkách i nadávkách jsme konečně dorazili. Samozřejmě vás napadá, že jsme mohli jet vodní MHD. Vážně jsme o tom přemýšleli, avšak platit 7 euro za jednoho za 1 jízdu nám přišlo prostě moc peněz.

Ted zbývalo „jen“ nafouknout paddleboardy (ano, je to nafukovací, ale není to lehátko) a mohli jsme vyrazit.

Propádlovali jsme celé odpoledne
Propádlovali jsme celé odpoledne

Celou cestu jsme měli na paměti, že se opravdu nemůžeme vykoupat. Voda v Benátkách je vysoce infekční a je zakázáno se v ní koupat. Kromě nutné lékařské prohlídky na vás čeká i tučná pokuta. To by mohlo jednoho odradit. Ale kde není adrenalin, tam se nežije. A vidět Benátky z této perspektivy za ten risk stálo.

Jen se podívejte!

Vydat se do Benátek na paddleboardy byl jeden z nejlepších nápadů, který jsme měli
Vydat se do Benátek na paddleboardy byl jeden z nejlepších nápadů, který jsme měli

Samozřejmě se můžete rozhodnout pro jízdu s gondoliérem a dočkáte se podobného zážitku. Nejedná se však o levnou záležitost a budete mít pevně danou trasu. Na paddleboardu si můžete vybrat kam pojedete, vybrat si odlehlé kanály a zapomenout na davy turistů. A nesmíme opomenout notnou dávku adrenalinu a stresu, když se na vás řítí motorový člun či gondoliér.

První den byly kanály skoro prázné, jako bychom je měli rezervované jen pro sebe
První den byly kanály skoro prázné, jako bychom je měli rezervované jen pro sebe

DEN 2

Kdybychom jen věděli,… Pokud čtete tyto řádky a již začínáte přemýšlet o tom, že pojedete do Benátak s paddleboardy, tak pro vás máme důležitou informaci. Nemůžete do všech lokalit. Dříve to bylo možné, ale nyní je to již zakázané. Okolí náměstí Svatého Marka je tabu. A víme proč. Když jsme byli v Benátkách, tak jsme o zákazu nevěděli. Jenže jsme toužili po fotografii u mostu Vzdechů (Ponte dei Sospiri). Druhý den paddleboardění v Benátkách jsme tedy vyrazili blíže do centra. Již nastoupit na paddleboard v místě, kde jezdí jedna loď za druhou pro nás nebylo jednoduché. Navíc s vědomím, že opravdu nemůžeme spadnout do té vody.

U mostu Vzdechů neboli Ponte dei Sospiri
U mostu Vzdechů neboli Ponte dei Sospiri

Nakonec se vše povedlo. Zážitek i fotku máme. Ale ta cesta za to nestála. Jedna gondola vedle druhé a páni gondoliéři by se dali rozdělit na 3 skupiny:

1. Flegmatici
2. Neurotici
3. Rádci

Zatímco flegmatikům bylo jedno, že mezi nimi pádlujeme, tak neurotici na nás doslova řvali, abychom vypadli pryč. Naštěstí se však našli rádci. Ti nám radili kam jet a kde jsou silné proudy, které by nás mohli dostat mimo kanály na moře. Díky za ně!

Úzké kanály v blízkosti náměstí sv. Marka
Úzké kanály v blízkosti náměstí sv. Marka

Také jsme zburcovali benátskou vodní ambulanci. Mušle, které jsou na zdích a schodech kanálů jsou ostré jako břitva. Stačí špatně šlápnout a máte rozseknutou nohu. To vše ve vysoce infekční vodě. Ano, přesně to se nám stalo. Někdo si naší patálie všiml a zavolal vodní záchrannou službu. Pánové ze záchranky vylili na ránu snad celou lahvičku dezinfekce a profesionálně ji obvázali. Poté jsme od nich slyšeli akorát „Ciao!“ a byli pryč.

Velmi ochotní záchranáři z Benátské vodní záchranky
Velmi ochotní záchranáři z Benátské vodní záchranky

Zážitek to byl úžasný a všem doporučujeme se do Benátek s paddleboardy vydat. Půjčit si je můžete až v Benátkách, kde existuje SUP rental. Avšak nepustí vás do kanálu samotné a vy budete muset platit i za průvodce. Jednodušší varianta je vypůjčit si paddleboard v Čechách. Pokud pojedete autem, myslete na to, že vám 2 paddleboardy nejspíš zaberou celý kufr. Cestou se navíc můžete zastavit jako my na Lago di Garda, případně na úchvatném jezeře Lago di Braies. O tom ale zase jindy.

Jízda na paddleboardu je jednoduchá a zvládne ji i dítě. Navíc, pokud se necítíte bezpečně, nemusíte stát, ale můžete na paddleboardu klečet nebo sedět. Je to stabilnější. Avšak uvidíte sami, že po chvíli se rozhodnete pro to se postavit.

Mimochodem, přes léto vyrážíme skoro každý týden pádlovat v Praze. Pokud se k nám chcete přidat, napište nám na našem Facebooku.

Tak zase příště! Pádlu zdar!

Pravidelné vyjížďky na paddleboardech v Praze
Pravidelné vyjížďky na paddleboardech v Praze

Jak se Vám článek líbil? Ohodnoťte jej.

Hodnotit článek (1-nejhorší, 5-nejlepší)

Počet hodnocení: 23 | Průměrné hodnocení: 2.87

Nejlepší: 5 | Nejhorší: 1


Dále čtěte:

10 důvodů, proč milujeme běhání

Běž! Utíkej! Pro lepší pocit. Pro dobrou náladu. Pro místo na čokoládu či pivo. Na uklidněnou. Na vyčištění plic. Za pěkným pozadím. Pro pěkné pozadí.

celý článek

Běž! Utíkej! Pro lepší pocit. Pro dobrou náladu. Pro místo na čokoládu či...

celý článek
Letní verze NaSvah.cz prozradí, kam vyrazit v létě za sportem

Léto se neodvratně blíží. Lyže a snowboardy máme již bezpečně zaparkované. Přichází čas kola, in-line bruslí, skatu, surfingu, paddleaboardingu, turistiky a mnoha dalších aktivit. A s tím se...

celý článek

Léto se neodvratně blíží. Lyže a snowboardy máme již bezpečně zaparkované....

celý článek

nejnovější články

Trendy turista - co si vzít na sebe, abychom spojili trendy vzhled a funkčnost?

Komerční sdělení

Jestli-že máte rádi výlety do přírody a do hor, jistě víte, že to bude chtít i kvalitní oblečení a obuv. Zvolit si pak můžete i stylové sportovní módní...

Jak se vybavit na výlet do kopců, když se venku ochladí

Milujete horskou turistiku a chcete si pohyb na čerstvém vzduchu...

Zajímá vás, jak naučit děti na in-linech? Držení těla v předklonu je základem potřebné stability

Máte v blízkosti bydliště in-linovou dráhu nebo jednoduše milujete...

Chystáte se na horskou turistiku s dítětem na zádech? Poradíme vám, jak se připravit

Rádi šlapete po horách a najednou už na to nejste sami? Děti...

Další články

NaSvah.cz na instagramu

@nasvah.cz
Partneři: zdroj dat: www.holidayinfo.cz, (c) Sitour CZ www.yr.no