Rozšířené

Jak se jezdí na paddleboardu? 9 rad pro začátečníky

Paddleboarding je sportem, který je vhodný pro všechny. Pro děti, mladé, rodiče i seniory. Náročnost si totiž určujete sami. Ať už volbou vodní plochy nebo frekvencí pádlování. Pokud jste se se SUPem doposud nesetkali, ale rádi byste, máme tu pro vás pár tipů a triků. Ideální je začít na klidné hladině, v bezvětří a s bezpečným a postupným vstupem do vody.

1) Není to tak těžké, jak to vypadá

První důležitá věc – není to tak těžké, jak to vypadá. Chce to mít na paměti, že je to jako s jízdou na kole – jsme stabilní, když se pohybujeme.

2) Volba paddleboardu

Druhá důležitá věc je volba paddleboardu. Z počátku určitě volte paddleboard širší. Je stabilnější.

3) Správná volba délky pádla

Na začátek musíme říct, že každému vyhovuje něco jiného. I profesionálové mají různě dlouhá pádla. Někteří delší, někteří kratší. Pokud hledáte pravidlo, tak opřeme-li list pádla o zem a chytíme rukojeť, naše paže by měla být mírně pokrčená. Při pravidelném paddleboardingu však můžete zjistit, že vám vyhovuje mít pádlo o pár centimetrů kratší či delší.

4) Důležité je také jakou stranou pádlovat

Pádla pro paddleboarding se vyznačují ukloněným listem, je třeba držet pádlo listem směřujícím dopředu (pomůcka: většinou je na přední části obrázek). Avšak nezoufejte, pokud budete držet pádlo obráceně, taky to pojede. Jen při dotažení pohybu pádlování budete stříkat vodu a trochu se brzdit.

5) Postavení

Vybavaní máme. Jak se tedy na paddlu stojí? Cílem ja stát přibližně uprostřed paddleboardu s rozkročenými nohami (lepší stabilita). My se k němu ovšem dopracujeme postupně. Při prvních projížďkách nalezeme na plovák v klidu po čtyřech. Po tom, co se ocitneme na plováku se můžeme před postavením lehce pohoupat na všech čtyřech a zjistit, že je plovák opravdu stabilní. Pak máte dvě možnosti. Postavíte se ihned či si zapádlujete v kleče.

Na divoké vodě a při rychlých otočkách se postavení mění. Již nestojíte s nohama vedle sebe ale za sebou, podobně jako při surfingu. Je to z důvodu lepší manipulace s paddleboardem.

6) Jak se postavit

Samotné postavení na paddleboardu jsme si již vysvětlili. Teď již jen chybí, jak se do něho dostat. Pokud klečíme, je dobré položit si pádlo mezi kolena, kde nám nebude vadit a neztratíme ho. Poté si položíme ruce (dlaně či pěsti) na SUP a postavíme se na jedno chodidlo a poté na druhé. Nyní jste v předklonu, na obou chodidlech. Vezmeme pádlo, které máme mezi nohami a postavíme se. Pokud stojíme platí, že pokud nepádlujeme, cítíme se nestabilně. Zvláště z počátku, proto neváhejme a pojďme na to!

7) Pádlování

Snažíme se provádět plynulé záběry od špičky paddleboardu k vašim nohám. Nikoliv dále. Pádlo máte jen jedno, jak tedy jet rovně? Samozřejmě můžeme střídat strany. Pár záběrů na jednu stranu a pár na druhou. Pokud se chcete naučit plynulou jízdu rovně s pádlováním na jedné straně můžete využít pádlování do obráceného L. Začínáme tedy pádlem kolmo k SUPu a poté pokračujeme klasicky podél paddlu. To vás ale samozřejmě trochu brzdí. Pokud dostatečně vykloníty pádlo přímo kolmo k vodní hladině a začnete pádlovat, tak po chvíli tréninku pojedete rovně.

8) Vlny

Ach ty vlny. Jedna z věcí, které nás mohou překvapit a snadno shodit do vody. Při projetí lodi je vhodné natočit se kolmo proti vlnám. Pokud jde více vln za sebou, je také dobré pokrčit se v kolenou, abychom měli lepší stabilitu.

9) Otáčení

Možností jak se otočit existuje více. Jedna možnost je otáčení se pomocí pádlování směrem od špičky SUPu do strany. Případně můžete pádlovat obráceně (kontra) a také se otočit. U pokročilých paddleboardařů uvidíte, jak při otáčení změní postoj. Jednu nohu dají na konec paddleboardu a přenesou na něj váhu. Poté se otočí pomocí pádla a znovu se vráti do výchozího postavení.

Jak se Vám článek líbil? Ohodnoťte jej.

Hodnotit článek (1-nejhorší, 5-nejlepší)

Počet hodnocení: 111 | Průměrné hodnocení: 4.19

Nejlepší: 5 | Nejhorší: 1


Dále čtěte:

Reportáž: Kyrgyzstán je místem s nedotčenou přírodou

Jen si to představte. V dáli zasněžené ledovce, prostředkem údolí teče ledovcový potok s ohromnou silou, na loukách kolem se pasou divoké koně a před vámi lesy, skály, sníh a opravdu nikde nikdo....

celý článek

Jen si to představte. V dáli zasněžené ledovce, prostředkem údolí teče...

celý článek
Co je to paddleboarding neboli Stand Up Paddle?

Jen si to představte. Sluníčko začíná pomalu zapadat, vy stojíte uprostřed jezera či řeky a pádlujete si. Slyšíte jen záběr pádla nebo hudbu ze sluchátek. Jste sami se sebou, se svými myšlenkami a...

celý článek

Jen si to představte. Sluníčko začíná pomalu zapadat, vy stojíte uprostřed...

celý článek

nejnovější články

Trendy turista - co si vzít na sebe, abychom spojili trendy vzhled a funkčnost?

Komerční sdělení

Jestli-že máte rádi výlety do přírody a do hor, jistě víte, že to bude chtít i kvalitní oblečení a obuv. Zvolit si pak můžete i stylové sportovní módní...

Jak se vybavit na výlet do kopců, když se venku ochladí

Milujete horskou turistiku a chcete si pohyb na čerstvém vzduchu...

Zajímá vás, jak naučit děti na in-linech? Držení těla v předklonu je základem potřebné stability

Máte v blízkosti bydliště in-linovou dráhu nebo jednoduše milujete...

Chystáte se na horskou turistiku s dítětem na zádech? Poradíme vám, jak se připravit

Rádi šlapete po horách a najednou už na to nejste sami? Děti...

Další články

NaSvah.cz na instagramu

@nasvah.cz
Partneři: zdroj dat: www.holidayinfo.cz, (c) Sitour CZ www.yr.no