Rozšířené

Co je to paddleboarding neboli Stand Up Paddle?

V Čechách je paddleboarding relativně nový, ale do našich podmínek jako dělaný!
V Čechách je paddleboarding relativně nový, ale do našich podmínek jako dělaný!
Zdroj: Snímek použit na základě licence od Shutterstock.com

Jen si to představte. Sluníčko začíná pomalu zapadat, vy stojíte uprostřed jezera či řeky a pádlujete si. Slyšíte jen záběr pádla nebo hudbu ze sluchátek. Jste sami se sebou, se svými myšlenkami a tu a tam nějaký vodní pták. Pěkné sobotní odpoledne, vy máte toho s kamarádkou hodně co k povídání. Kde jinde si to máte říct než právě při pádlování? Sjíždíte divokou vodu, všude to cáká, vy se soustředíte na výběr cesty. Teplota řeky je svěží. Máte na sobě neopren, ale do vody se vám stejně nechce. Všude kolem vás jsou skály a čistá příroda. Kvůli těmhle scénářům SUP milujeme!

Co je ten paddlebord?

SUP neboli Stand Up Paddleboard je nafukovací či pevný plovák různých velikostí a tvarů, který se hodí na jakoukoliv vodní plochu. Můžeme s ním brázdit jezera, řeky i oceán a k pohybu si dopomoci dlouhým pádlem. Stejně tak si na něm můžeme i zacvičit (posilování, balanční cvičení, yoga, pilates). Jde o dynamicky se rozvíjející sport, který v poslední době zažívá velký boom.

Jaké paddleboardy existují?

Paddleboardů existuje spoustu druhů. Pro začátečníka se hodí ty širší, jelikož jsou více stabilní. Pro pokročilejší jezdce, odvážlivce a distanční závodníky se pak hodí užší paddleboard. Také platí pravidlo, čím delší paddleboard, tím horší manipulace. Ale zase naopak, čím delší při stejné šířce, tím rychlejší. Proto se často na divoké řeky volí paddleboardy kratší a na distanční závody ty delší. Existují ale i speciální paddleboardy na yogu či megaboardy, kdy se na jednom paddleboardu sveze klidně i 6 lidí.

Megaboard aneb nafukovací paddleboard až pro 6 lidí
Megaboard aneb nafukovací paddleboard až pro 6 lidí
Zdroj: Paddleboardshop.cz

Nafukovací nebo pevný paddleboard?

Pevné paddleboardy se používají na vytrvalostní závody. Tedy na závody na dlouhé vzdálenosti. Nafukovací se poté používají na závody na divoké řece, cross apod. A ačkoliv by se mohlo zdát, že pevné paddleboardy vydržejí více oproti těm nafukovacím, není to úplně pravda. Technologie výroby nafukovacích paddleboardů je na tak vysoké úrovni, že se jedná o v podstatě nezničitelné kousky. Naopak pevné paddleboardy se mohou poškodit o pevné předměty či břeh. Nemluvě o nepraktičnosti při transportu. Zatímco nafukovací paddleboard smotáte a uložíte do kufru auta, pevný paddleboard musíte převážet tak, jak je.

Pokud tedy plánujete především rekreační použití paddleboardů, doporučujeme ty nafukovací.

Fyziologické benefity

Na SUPu vědomky i nevědomky zapojujete celé tělo. Tedy, profesionálové. Pokud jako “rekreační“ paddleboardisté vyjedete, nejspíš nezapojíte kompletně celé tělo. Ale i jako “rekreační“ paddleboardisté jste neustále nuceni udržovat balanc. Krásně si zpevňujete střed těla jen tím, že na SUPu stojíte. Při pádlování potom cítíte, jak vám poctivě zabírají břišní i mezilopatkové svaly, kvadricepsy i paže. Kolikrát člověk nerozumí tomu, proč ho bolí celé tělo, když celé odpoledne „jen stál“ a párkrát hrábnul pádlem. Respektive, s tím, že po pádlování cítí paže, nějak počítá, ale že se ozývají i další svaly může být překvapením. Vaše postura je krásně aktivována a při pravidelném SUPaření cítíte, jak chodíte krásně vzpřímeně. Tělo vám poděkuje.

Sjíždění Berounky v Českém krase na paddleboardech
Sjíždění Berounky v Českém krase na paddleboardech

Proč všichni milují paddleboarding?

S.U.P. je sport, který zvládne dítě, dospělý i aktivní senior. V Čechách, kde nemáme moře je to jeden z vodních sportů, který můžeme provozovat na mnoha místech. A jako Češi jsme v tom velmi dobří. Profesionální čeští paddleboardisté se pravidelně umisťují na těch nejvyšších příčkách na mezinárodních závodech.

Paddleboard si můžete vzít na klidný rybník, který máte za barákem a číst si na něm knížku, učit se a nebo trénovat rychlé otočky. Také si ho můžete vzít na jezera nebo s ním sjíždět řeky. Výhodou nafukovacího paddleboardu je, že si ho opravdu můžete „sbalit do ruličky“ a tak vyrazit třeba jen na odpoledne na vodu. Jestli máte rádi vzrušení a adrenalin, tak paddleboard jistě užijete na divokých řekách a v umělých kanálech. Přesně to je ten důvod, proč se stal paddleboarding oblíbeným sportem. Své si najdou opravdu všichni.

Přečtěte si článek o paddleboardingu v Benátkách nebo vyražte už tento víkend na paddleboard do Českého krasu! Paddleboardshop.cz také organizuje pravidelné vyjížďky v Praze.

Jak se Vám článek líbil? Ohodnoťte jej.

Hodnotit článek (1-nejhorší, 5-nejlepší)

Počet hodnocení: 27 | Průměrné hodnocení: 3.04

Nejlepší: 5 | Nejhorší: 1


Dále čtěte:

Jak se jezdí na paddleboardu? 9 rad pro začátečníky

Paddleboarding je sportem, který je vhodný pro všechny. Pro děti, mladé, rodiče i seniory. Náročnost si totiž určujete sami. Ať už volbou vodní plochy nebo frekvencí pádlování. Pokud jste se se SUPem...

celý článek

Paddleboarding je sportem, který je vhodný pro všechny. Pro děti, mladé, rodiče i...

celý článek
Poprvé to bolí aneb jak jsme se absolvovali náš první survival

Poprvé to bolí, ale za to to je poměrně hodně intenzivní. Jak jsme se absolvovali náš první survival? 24.5. loňského roku jsme se účastnili survivalu neboli 13 hodinového závodu v přírodním...

celý článek

Poprvé to bolí, ale za to to je poměrně hodně intenzivní. Jak jsme se absolvovali...

celý článek

nejnovější články

Trendy turista - co si vzít na sebe, abychom spojili trendy vzhled a funkčnost?

Komerční sdělení

Jestli-že máte rádi výlety do přírody a do hor, jistě víte, že to bude chtít i kvalitní oblečení a obuv. Zvolit si pak můžete i stylové sportovní módní...

Jak se vybavit na výlet do kopců, když se venku ochladí

Milujete horskou turistiku a chcete si pohyb na čerstvém vzduchu...

Zajímá vás, jak naučit děti na in-linech? Držení těla v předklonu je základem potřebné stability

Máte v blízkosti bydliště in-linovou dráhu nebo jednoduše milujete...

Chystáte se na horskou turistiku s dítětem na zádech? Poradíme vám, jak se připravit

Rádi šlapete po horách a najednou už na to nejste sami? Děti...

Další články

NaSvah.cz na instagramu

@nasvah.cz
Partneři: zdroj dat: www.holidayinfo.cz, (c) Sitour CZ www.yr.no