Rozšířené

Pravidla závodů: Rychlobruslení se měří na setiny sekund a již dlouhodobě mu vládnou Nizozemci

Martina Sáblíková v Sochi
Martina Sáblíková v Sochi
Zdroj: Snímek použit na základě licence Shutterstock.com

Rychlobruslení je další z rychlostních disciplín, časovaná na setiny sekund. V České republice se jedná o velice oblíbenou disciplínu, hlavně proto, že již několik let máme velice úspěšnou rychlobruslařku, Martinu Sáblíkovou. Celá soutěž je rozdělena na několik kategorií: individuální 500 m muži/ženy, 1000 m muži/ženy, 1500 m muži/ženy, 3000 m ženy, 5000 m muži/ženy, 10000 m muži, hromadný start muži/ženy, týmový závod muži/ženy.

Kvalifikace

Olympijské kvóty se přidělují na základě výsledkové listiny Světového poháru z období listopad až prosinec 2017. Udělují se nejdřív podle bodového hodnocení závodníků, poté až podle časů. Celkem se může Olympijských her zúčastnit až 180 rychlobruslařů. Každá země může vyslat až 10 mužů a 10 žen. Do individuálních disciplín může země kvalifikovat až 3 závodníky, do hromadného startu 2 závodníky a 1 tým do týmového závodu.

Vybavení

Nejdůležitější součástí vybavení je pro každého rychlobruslaře brusle. Bota brusle musí být velice pevná okolo kotníků, aby nedošlo k úrazu. Ostří brusle je velice ostré a v podstatě nezakřivené. Existuje klapající ostří, které není úplně připevněno k patě a může se vycvaknout a zacvaknout. Tím zajišťuje bruslaři delší skluz při zatáčení i normální jízdě.

Dále jezdci používají aerodynamický oblek z kapucí, který zajišťuje minimální odpor vzduchu. Oblek je vyrobený přímo na tělo a nesmí obsahovat žádné přidané prvky. Oblek, který nevyhovuje pravidlům ISU může být důvodem pro diskvalifikaci. V neposlední řadě nosí závodníci také ochranné brýle, aby ochránili oči před slzením.

Disciplíny

Individuální závody

Všechny individuální závody mají stejný formát soutěže. Každý závodník jede pouze jedno kolo a jeho čas se porovnává se všemi ostatními. Závodníci startují po dvou, ale nezávodí úplně proti sobě, ale proti času. Závodní dvojice se určují náhodným losem před zahájením každé kategorie.

Hromadný start

Úplnou novinkou na Olympijských hrách 2018 v Pchjongčchangu je rychlobruslařský závod s hromadným startem. Až 24 závodníků začíná najednou závod na 16 kol. Vítězem se stane ten, kdo první projede cílovou čarou. Avšak další nemedailová místa jsou rozdělena také na základě sprintových bodů. Sprint probíhá po odjetí kol 4, 8, 12 a posledním sprintem je kolo 16. I v tomto závodě se jede pouze jedno kolo, takže každý závodník ze sebe musí vydat to nejlepší hned.

Týmový závod

Týmový závod jako jediný probíhá v několika kolech. V prvním kole závodí všech 8 týmů, vždy po dvojicích. Vítěz závodu postoupí do dalšího kola. Ze semifinále do finále A postoupí vítězové obou semifinálových závodů a rozhoduje se o udělení zlaté a stříbrné medaile. Ve finále B se rozhoduje o bronzovém medailistovi.

Diskvalifikace

K diskvalifikaci může dojít hned z několika důvodů. Vedle nevyhovujícího obleku se může jednat o falešný start nebo vyjetí z vnitřní dráhy nebo při přejetí lajny v zatáčce. Také pokud nedojde v výměně drah, která je vyžadována během každého kola, je důvod k diskvalifikaci.

Česká výprava na ZOH v Pchjongčchangu

Ve sportu, ve kterém dlouhodobě kralují Nizozemci, nás budou reprezentovat 3 ženy - Karolína Erbanová, Martina Sáblíková a Nikola Zdráhalová.

Martinu všichni známe. Je úspěšná především na dlouhých tratích a již několikrát se stala sportovcem roku. Domů si již přivezla 5 olympijskýoh medailí - 3 zlaté, 1 stříbrnou, 1 bronzovou. Jak v Sochi tak i ve Vancouveru vyhrála olympijský závo na 5000 m. Letos se teď utká o třetí zlato v této disciplíně!

Karolína Erbanová se naopak specializuje na krátké tratě. Vloni si dojela na mistrovství Evropy pro Zlato ve sprintu a letos brala bronz v závodu na 500 m. Držme ji palce!

Jednadvacetiletá Nikola Zdráhalová je kolegyní Martiny Sáblíkové. Na letošním Mistrovství Evropy se umístila na trase 1500 metrů na skvělé 7. příčce. Nikola tedy bude jistě bojovat o umístění v TOP 10 i na olympiádě.

Olympiáda začíná v sobotu 10. února závodem na 3000 m a končí závodem s hromadným startem v sobotu 24. února.

Ženy 3000 metrů – sobota 10. února ve 12:00 CET Ženy 1500 metrů – pondělí 12. února ve 13:30 CET
Ženy 1000 metrů – středa 14. února v 11:00 CET
Ženy 5000 metrů – pátek 16. února ve 12:00 CET
Ženy 500 metrů – neděle 18. února ve 12:00 CET
Ženy týmový závod – středa 21. února ve 12:00 CET
Ženy závod s hromadným startem – sobota 24. února ve 12:00 CET

Přečtěte si i náš článek o českých i světových rychlobruslařských hvězdách!

Jak se Vám článek líbil? Ohodnoťte jej.

Hodnotit článek (1-nejhorší, 5-nejlepší)

Počet hodnocení: 1 | Průměrné hodnocení: 3.00


Dále čtěte:

Fair play není jen pojem aneb 9 příběhů, které vás vezmou za srdce

Získat skvělý výsledek na vrcholových akcích je sen každého sportovce. Jsou ale i ti, kteří nezapomínají, co je fair-play. Gesto fair play jsme viděli například u Darji Domrachevy ve stíhacím závodě...

celý článek

Získat skvělý výsledek na vrcholových akcích je sen každého sportovce. Jsou ale...

celý článek
Představujeme vám projekt Česká snowboardová škola

Projekt Česká snowboardová škola (ČSŠ) vznikl před dvěma lety a jedná se o propojení několika organizací. Jejími zakladateli jsou snowboardový srdcař Šimon Svoboda a král ve stavbě snowparků Michal...

celý článek

Projekt Česká snowboardová škola (ČSŠ) vznikl před dvěma lety a jedná se o...

celý článek

Nejlepší webkamery

NaSvah.cz na instagramu

@nasvah.cz
Partneři: zdroj dat: www.holidayinfo.cz, (c) Sitour CZ www.yr.no