Rozšířené

Fair play není jen pojem aneb 9 příběhů, které vás vezmou za srdce

9 příběhů, které ukazují, že sportovci mají srdce na správném místě
9 příběhů, které ukazují, že sportovci mají srdce na správném místě
Zdroj: Snímek použit na základě licence Shutterstock.com

Získat skvělý výsledek na vrcholových akcích je sen každého sportovce. Jsou ale i ti, kteří nezapomínají, co je fair-play. Gesto fair play jsme viděli například u Darji Domrachevy ve stíhacím závodě v biatlonu, kdy mohla jednoduše získat stříbrnou medaili, ale v rámci fair-play si dojela pro třetí příčku. Obdobné gesto udělila i Gabriela Koukalová v Pokljuce v roce 2016 a samozřejmě i další sportovci.

1. Eugenio Monti

Na hrách v Innsbrucku v roce 1964 jsme mohli být svědky skvělého sportovního gesta. Britský dvojbob právě dokončil svůj první pokus, který jej postavil na druhé místo (více o pravidlech zde). Bohužel zjistili, že mají technický problém s boby, který by je postavil mimo soutěž. Samozřejmě měli náhradní díly pro celý bob, jen je zrovna neměli u sebe. Ital Eugenio Monti, pilot jiného týmu, však neváhal a poslal britskému týmu nový šroub ze svého bobu. Britský dvojbob v čele s Tonym Nashem rychle opravili své saně. Později získali zlatou medaili. Italský dvojbob poté stál na stupních vítězů jako třetí.

Později Eugenio řekl: „Tony Nash nevyhrál, protože jsem mu dal ten šroub. Vyhrál, protože Tony je ten nejlepší pilot.“

2. Shawn Crawford

Během letních her v Pekingu dokončil sprint na 200 metrů Američan Shawn Crawford na čtvrtém místě. Nicméně atleti, kteří doběhli na druhém a třetím místě byli diskvalifikováni, kvůli šlápnutí na čáry na trati. Shawn se však nepovažoval hodného mít tuto medaili a vyloučení považoval za přísné. Proto zaslal svojí medaili atletovi, který se měl umístit na druhém místě - Churandy Martina. Napsal mu k tomu i vzkat: „Churandy, vím, že toto nenahradí ten moment, ale chtěl bych, aby si to měl ty. Protože si myslím, že patří tobě.“ - Shawn Crawford.

Zajímavé na tom je, že Churandy se nepovažoval za stříbrného medailistu a svou diskvalifikaci bral jako oprávněnou. A tedy tu medaili nechtěl. A tak si pozval Shawna k sobě a chtěl mu jí vrátit. Nicméně ten ji také nepovažoval za oprávněnou: „I kdyby na tu čáru nestoupl, věděl jsem, že by závod dokončil daleko předemnou. A tak když jsem stál na podiu vedle Bolta, přemýšlel jsem o tom. Šel jsem zpátky do olympijské vesnice a rozhodl se, že svojí medaili věnuji Churandymu. V tichosti. Bez očekávání. Nedíval jsem se na to jako něco heroického. Bylo to prostě jenom něco, co jsem chtěl udělat.“

A tak se ze stříbrné medaile stala ta, kterou nikdo nechtěl. Do dnešního dne ji má Churandy u sebe, ale sám říká, že kdyby ji Shawn chtěl kdykoliv zpátky, je připraven mu ji předat.

3. Darja Domracheva

Trojnásobná olympijská vítězka ze Sochi předvedla, že zná pravidla fair-play na poslední zastávce SP v Antholz. Darja zde přišlápla hůlku soupeřce Dorothě Wierer, se kterou bojovala o druhé místo. Dorotha kvůli tomu svoji hůlku ztratila. Darja si tak mohla v klidu dojet pro druhé místo. Místo toho však zvolnila a přenechala druhé místo Dorothě a dále s ní již nesoupeřila! Tomu říkáme krásné sportovní gesto a ukázka fair play!

4. Gabriela Koukalová

Naše Gabča již několikrát ukázala, že má srdce na správném místě. V loňské sezóně jsme se všichni zarazili, když se nechala v cílové rovince předběhnout Miriam Goessner. Nikdo nevěděl, proč to udělala a všichni se divili. Na televizních obrazovkách jsme totiž žádný incident nezaznamenali. Až Gabča později vysvětlila, co se v závodě stalo: „Na trati jsem jí nechtěně přišlápla lyži a ona spadla. Přišlo mi nefér porazit ji tímto způsobem, a proto jsem se jí takto chtěla omluvit.“

5. Justin Wadsworth

Sportovní gesta se netýkají jenom samotných sportovců, ale také celého realizačního týmu. Na olympijských hrách v Sochi při sprintu na 1,5 km v běžeckém lyžování ruský sportovec Anton Garafov upadnul a přitom si zničil lyži. Pokračoval tedy v závodě pouze za pomoci hůlek. Nicméně zanedlouho přišel druhý pád a Anton zlomil lyži vejpůl. V tu chvíli bylo jasné, že dokončit závod je v podstatě nemožné a Anton vypadal velmi zoufale. Věděl, že před závodem byl favoritem na ty nejvyšší pozice a nyní nejspíš ani nedokončí závod.

V tu chvíli však přispěchal kanadský trenér Justin Wadsworth a pomohl Antonovi vyměnit lyži, zatímco ostatní trenéři (i ruští), pouze koukali na Antonovo utrpení. „Bylo to stejné jako pozorovat zvíře, které uvízlo v pasti. Nejde prostě jen tak sedět a nic neudělat.“ řekl Justin. Později ještě dodal: „Chtěl jsem, aby si zachoval svou důstojnost, až bude projíždět cílovou čarou.“

Anton dokončil závod o téměř 3 minuty později než ostatní. Diváci mu však tleskali ve stoje a jásali nad jeho vůlí dokončit závod. Na záznam se můžete podívat zde:

Něco obdobného se stalo členu ruského týmu už v roce 1972 během mužské štafety, kdy se biatlonistu Alexanderu Tikhonovi zlomila lyže. Tehdy mu pomohl člen německého týmu Dieter Speer. I navzdory tomu, že německý tým byl největším rivalem toho sovětského. Sovětský tým poté vyhrál zlatou medaili, zatímco ten německý bronzovou.

6. Björn Daehlie

Hry v Naganu 1998 jsou pro nás nezapomenutelné. A právě tu se odehrál jeden okamžik, který si zaslouží jmenovat. Björn Daehlie právě vyhrál závod 10 km klasicky v běžeckém lyžování a již měl být na ceremoniálu a přebrat si zlatou medaili. Nicméně ten se musel posunout, jelikož Björn čekal v cíli na posledního běžce, Philipa Boita z Keni. Ten doběhl v čase 47:25, více jak 20 minut po Björnovi.

Philip byl prvním olympionikem z Keni, který se zúčastnil zimních olympijských her. Gesto od svého soupeře se ho natolik dotklo, že jen několik týdnů po olympiádě pojmenoval své první dítě Daehlie.

Obdobný příběh jsme zažili i v Sochi, kdy Dario Cologna čekal v cílové rovince 28 minut na Peruánce Roberta Carcelena. Ten byl, podobně jako Philip, prvním zimním olympionikem za Peru. 43 let starý sportovec lyžoval pouze od roku 2005 a závod absolvoval se zlomenými žebry (nehoda během tréninku).

7. Nikki Hamblin a Abbey D´agostino

Tyto dvě běžkyně a jejich příběh si jistě pamatujete. Stal se totiž relativně nedávno, a to při olympiádě v Riu. Nikki upadne a díky jejímu pádu padá i Američanka Abbey. Obě se zvedají, avšak Abbey má problém s kotníkem. Nikki ji pomáhá na nohy a obě dokončují závod. Američanka dobíhá jako poslední ve velkých bolestech, ale s úsměvem na tváři, protože doběhla do cíle. Tam na ní čekala i Nikki, se kterou sdílela své pocity štěstí.

8. Lisa Theresa Hauser

Tuto Rakušanku potkáváme při biatlonových závodech. Ačkoliv v seniorské kategorii zatím individuální triumf nezískala, zapsala se do biatlonové historie zatím svým přístupem. V loňském roce v Oberhofu v prudkém stoupání omylem zapříčinila zlomení hole soupeřky z Německa, Vannesy Hinz.

Podél trati je samozřejmě spousty členů realizačního týmu čekajíc s hůlkami, kdyby je některá ze závodnic potřebovala. Nyní tam bohužel nikdo nebyl a Lisa se cítila zodpovědná za tuto nepříjemnost a tak předala svojí hůlku soupeřce a sama pokračovala bez jedné hole. Tato mladičká závodnice ukázala, že ví, co je fair-play a můžeme se jistě těšit na její úspěchy v budoucnosti!

9. Judy Guiness

Tato slečna závodila na olympiádě již v roce 1932. A to nám dokazuje, že se podle pravidel fair play hrálo vždy. Judy závodila v v šermu. Rozhodčí ji prohlásili za výherce a ona si tedy měla přebrat zlatou medaili. V té době však nebylo hodnocení šermu tolik propracované jako nyní. A tak si rozhodčí nevšimli, že byla zasažena dvakrát do hrudi, což by přineslo soupeřce body. Po skončení turnaje tak trvala na změně v zápisu. Judy si tedy přivezla z olympiády stříbrnou medaili, místo zlaté, která by ji neprávem patřila. Podobné gesto jsme viděli i u našeho olympionika Jiřího Berana, který přiznal, že se dotkl svého obleku a nikoliv soupeře při hrách v Riu. Prohrál tak již v prvním zápase. Po prohře řekl: „Byl to hodně důležitý zásah, ale takhle bychom se měli chovat všichni. Prostě bych v rámci fair play nikdy nepřipustil, aby rozhodčí uznal zásah, který jsem nedal,“

Pamatujete si ještě další gesta sportovců? Napište nám je do komentářů!

Jak se Vám článek líbil? Ohodnoťte jej.

Hodnotit článek (1-nejhorší, 5-nejlepší)

Počet hodnocení: 71 | Průměrné hodnocení: 4.20

Nejlepší: 5 | Nejhorší: 1


Dále čtěte:

Olympiáda je tu! Na co se můžeme těšit první den?

Zimní olympijské hry jsou po čtyřech letech zpět! Hned první den se můžeme těšit na biatlon, skoky na lyžích či běžecké lyžování. Jelikož se hry odehrávají v Korei, musíme počítat s 8...

celý článek

Zimní olympijské hry jsou po čtyřech letech zpět! Hned první den se můžeme...

celý článek
Představujeme vám projekt Česká snowboardová škola

Projekt Česká snowboardová škola (ČSŠ) vznikl před dvěma lety a jedná se o propojení několika organizací. Jejími zakladateli jsou snowboardový srdcař Šimon Svoboda a král ve stavbě snowparků Michal...

celý článek

Projekt Česká snowboardová škola (ČSŠ) vznikl před dvěma lety a jedná se o...

celý článek

Nejlepší webkamery

NaSvah.cz na instagramu

@nasvah.cz
Partneři: zdroj dat: www.holidayinfo.cz, (c) Sitour CZ www.yr.no