Rozšířené

Pravidla závodů: snowboarding

Jak je to s pravidly snowboardingu na olympiádě?
Jak je to s pravidly snowboardingu na olympiádě?
Zdroj: Snímek použit na základě licence Shutterstock.com

Snowboarding je disciplína oblíbená hlavně u mladší generace. Na snowboardu totiž také najdeme spíše příslušníky mladší generace. Celá soutěž ve snowboardinu je na olympijských hrách je rozdělena na 5 kategorií: U-rampa, slopestyle, Big Air, paralelní obří slalom a snowboardcross.

Kvalifikace

Celkem se na Olympijské hry v Pchjongčchangu 2018 kvalifikuje celkem 258 sportovců – 142 mužů a 116 žen. Každá země můžu poslat až 26 sportovců, maximálně 14 mužů a 14 žen. Maximálně 4 snowboardisti můžou závodit v každé disciplíně. Kvóty jsou udělovány na základě FIS žebříčku z kvalifikačního období. Všichni atleti musí být narozeni před 1. lednem 2003.

Vybavení

Každý závodník potřebuje svůj snowboard. Záleží na druhu disciplíny, které se závodník účastní, jestli bude jeho prkno měkké, tvrdé, vykrojené nebo rovné. Dále jsou potřeba boty, které jsou měkčí než lyžáky, zároveň ale musí být schopné udržet nohu ve správné pozici, a hlavně být pevné okolo kotníku, aby nedošlo ke zranění. Dále pak sportovci potřebují helmu, která je naprosto nutná, hlavně v akrobatických kategoriích. Další v řadě jsou brýle, které chrání oči a rukavice a samozřejmě oblek.

Discoplíny

U-rampa

U-rampa je disciplína, která se na olympiádě objevuje již od zařazení snowboardingu do programu Olympijských her. Závodníci zdolávají dráhu ve tvaru U se stěnami vysokými 6,5 metru. Během průjezdu rampou předvádějí různé triky na obou stěnách. Soutěž se skládá z kvalifikačního kola a finále. V kvalifikaci začíná 30 mužů a 24 žen. Kvalifikační kolo se skládá ze dvou sjezdů, z nichž se počítá ten lepší. 12 nejlepších závodníků kvalifikace postupuje do finále.

Body, které závodníci získali v kvalifikaci se do finále nepřenášejí. Ve finále mají závodníci tři pokusy, počítá se pouze ten nejlepší. Výkony jsou hodnoceny pěti rozhodčími. Každý uděluje známky od 1-100 a bodové ohodnocení je počítáno aritmetickým průměrem všech známek. Během hodnocení rozhodčí posuzují 5 kategorií: výška, obtížnost, různorodost předvedených triků, provedení a návaznost. Při bodování neexistuje matematický vzorec pro počítání bodů, proto je každý závod v hodnocení jedinečný.

Slopestyle

Slopestyle neboli jízda ve snowparku je další z velmi mladých olympijských disciplín. Na program byla přidána roku 2014. při jízdě ve snowparkem musí závodníci překonat jako skokánky, tak různá zábradlí a rampy, na kterých musí předvést různé triky. Snowpark pro Olympijské hry v Pchjongčchangu obsahuje 3 skokánky a 3 rampy. Závod se skládá ze dvou kol – kvalifikace a finále.

Do finále postupuje 12 nejlepších, počet začínajících je těžké určit, protože kvóty pro Slopestyle se dělí s kvótami pro Big Air. V kvalifikaci má každý 2 pokusy, ze kterých se počítá ten lepší. Ve finále došlo ke změně oproti minulé olympiádě, každý finalista má 3 pokusy, počítá se ten nejlepší jako obvykle. Na hodnocení se podílí 9 rozhodčí, rozdělených do několika skupin, kdy každá hodnotí jednu část sjezdu. Každý závodník může dosahovat až 100 bodů. Při bodování rozhodují tato kritéria: výška a dálka skoku, přistání na správném místě, obtížnost a variabilitu triků, provedení a návaznost. Při hodnocení, stejně jako u U-rampy, neexistuje přesný vzorec bodování, body slouží k seřazení sportovců od nejlepšího k nejhoršímu.

Big Air

Big Air je úplná novinka pro letošní Olympijské hry v Pchjongčchangu. Hlavní náplní této kategorie je pouze jeden jediný skok, při kterém závodník musí předvést jeden z nejtěžších a nejzajímavějších triků. Soutěž se dělí na dvě kola, kvalifikaci a finále. Kvalifikační kolo se skládá ze dvou sjezdů, z nichž se počítá ten lepší.

12 nejlepších závodníků kvalifikace postupuje do finále. Body, které závodníci získali v kvalifikaci se do finále nepřenášejí. Ve finále mají závodníci tři pokusy, z nichž se počítají dva nejlepší. Závodník musí ve finále předvést tři různé triky, každý v jiném směru (první salto dopředu, druhý salto dozadu apod.). Pokud provede dva prvky v jednom směru, počítá se pouze ten lepší.

Big Air je hodnocen šesti porotci, každý uděluje známky o 1 do 100. Výsledný počet bodů je vypočítán průměrem čtyř zbylých hodnocení po upuštění od nejnižšího a nejvyššího skóre. Při hodnocení se porotci soustředí na čtyři klíčové prvky: výšku, obtížnost prvku, provedení a přistání.

Snowboard cross

Snowboard cross je rychlostní disciplína. Cílem každého závodníka je projet trať v co nejkratším čase. Celá trať je protkaná nejrůznějšími skoky, zatáčkami a dalšími nerovnostmi. Tato disciplína byla na olympiádě představena roku 2006. Soutěž se skládá ze dvou částí – prvního kola, které určí rozložení rozjezdů do druhé, eliminační části. Do eliminační části se tedy kvalifikují všichni mužští závodníci, kteří projdou kolem prvním. U žen postoupí pouze 24 žen ze 30. Eliminační část se skládá ze čtyř kol mužů a ze tří kol u žen. Do dalšího kola postupují vždy tři nejlepší z každého rozjezdu. V každém rozjezdu je až 6 závodníků (v prvním kole je v každém rozjezdu 5 závodníků). Z předešlého kola jsou jim určeny barevné dresy: nejrychlejší má červenou, druhý zelenou, třetí modrou, čtvrtý žlutou, pátý bílou a šestý černou. Na základě jejich umístění si také vybírají startovní blok první si vybírá červený, další modrý atd.).

Během závodu není dovoleno dotýkat se ostatních závodníků, ani udělat cokoliv, co by vyústilo v soupeřův pád nebo narušení jeho jízdy. Porušení těchto pravidel vede k okamžité diskvalifikaci. Pokud má závodník pocit, že došlo k porušení pravidel, které nebylo zaznamenáno, může podat žádost o přezkoumání před zahájením dalšího sjezdu. V případě, že v cíli není zcela jasné, kdo přejel cílovou čáru jako první, zkoumá se fotofinish, ve kterém se hledá, čí vrchní polovina těla prošla cílem dřív, nohy a snowboard se nepočítají.

Paralelní obří slalom

Dva snowboardisté závodí proti sobě na trati obřího slalomu. Soutěž je rozdělená na dvě části, kvalifikační a eliminační. V kvalifikačním kole projede všech 32 závodníků trať dvakrát, jednou v červené půlce, podruhé v modré půlce. Oba dva časy se sečtou a 16 závodníků s nejnižším součtem časů postoupí do eliminačního kola. V eliminační části závodníci závodí proti sobě. Ten, kdo projede tratí první, postoupí do dalšího kola.

Závodníci mohou být diskvalifikováni, pokud vystartují brzy, naruší soupeřovu jízdu, neprojede správnou brankou, nezvládnou se otočit za brankou nebo nedojedou do cíle s alespoň jednou nohou připoutanou k prknu.

Česká výprava na ZOH v Pchjončchangu

Na olympiádu odjelo 6 českých snowboardistů. Snowboardcrossařky Vendula Hopjaková s Evou Samkovou a jejich SBX kolega Jan Kubičík. Ve freestyle disciplínách nás bude reprezentovat Šárka Pančochová a Petr Horák. V paralelním slalomu budeme fandit Ester Ledecké, která vládne v letošní sezóně. Fandit ji však budeme i na lyžích!

Eva Samková je velkou star v naší republice. V Korei bude obhajovat zlato ze Sochi. V závodu dvojic v SP nedávno vybojovala s Vendulou Hopjakovou stříbrnou medaili. Venduly cíl pro tyto olympijské hry je dostat se přes kvalifikaci. Ostatně její cíle a pocity si můžete přečíst v rozhovoru s ní.

Jako první uvidíme Šárku Pančochovou a Petra Horáka ve slopestylu. Slopestyle muži je naplánován na neděli 11. února ve 2:00 CET. Ženy uvidíme ve stejný čas o den později, tedy v pondělí 12. února.

U-rampa nás čeká 13. a 14. února. Ženy startují v úterý ve 2:00 a muži ve středu ve 2:30 CET. Snowboardingem budeme pokračovat i ve čtvrtek. Čeká nás Snowboardcross muži v 5:30 CET (přičemž kvalifikace začínají již ve 3:00 CET). V pátek budeme fandit Evce a Vendy v SBX ve 4:15 CET (kvalifikační jízdy 2:00 CET).

Poté si na týden od snowboardingu odpočineme. Snowboarding se znovu na program dostane v pátek 23. února se svojí novou disciplínou Big Air - ženy - v 1:30 CET. Muži se na start postaví o den později ve 2:00.

Ester Ledeckou poté budeme na dálku podporovat v sobotu 24. února ve 4:00. Kvalifikace však probíhají o den dříve, také ve 4:00.

Jak se Vám článek líbil? Ohodnoťte jej.

Hodnotit článek (1-nejhorší, 5-nejlepší)

Počet hodnocení: 6 | Průměrné hodnocení: 5.00


Dále čtěte:

Fair play není jen pojem aneb 9 příběhů, které vás vezmou za srdce

Získat skvělý výsledek na vrcholových akcích je sen každého sportovce. Jsou ale i ti, kteří nezapomínají, co je fair-play. Gesto fair play jsme viděli například u Darji Domrachevy ve stíhacím závodě...

celý článek

Získat skvělý výsledek na vrcholových akcích je sen každého sportovce. Jsou ale...

celý článek
Představujeme vám projekt Česká snowboardová škola

Projekt Česká snowboardová škola (ČSŠ) vznikl před dvěma lety a jedná se o propojení několika organizací. Jejími zakladateli jsou snowboardový srdcař Šimon Svoboda a král ve stavbě snowparků Michal...

celý článek

Projekt Česká snowboardová škola (ČSŠ) vznikl před dvěma lety a jedná se o...

celý článek

Nejlepší webkamery

NaSvah.cz na instagramu

@nasvah.cz
Partneři: zdroj dat: www.holidayinfo.cz, (c) Sitour CZ www.yr.no