Rozšířené

Jak se vybavit na výlet do kopců, když se venku ochladí

Jak se vybavit na výlet do kopců
Jak se vybavit na výlet do kopců
Zdroj: https://unsplash.com/photos/PHruw2alP9c

Milujete horskou turistiku a chcete si pohyb na čerstvém vzduchu užívat nejenom v létě, ale také na podzim a v zimě? V následujícím článku vám poradíme, co by vám ve vaší výbavě na zimní turistiku nemělo chybět.

Chystáte se na túru do hor poprvé? Pak vám určitě přijde vhod tento seznam věcí, na které byste neměli zapomenout. V první řadě je důležité dobře se obléknout a obout a zvolit vhodný batoh. Zapomenout byste samozřejmě neměli ani na jídlo a pití. Ideální je mít u sebe i takzvanou turistickou krabičku poslední záchrany obsahující sluneční brýle, opalovací krém, čelovku, píšťalku a lékárničku. Na cestách by vám neměly chybět ani doklady včetně kartičky pojištěnce a mobilní telefon. Při horských túrách oceníte i chytré pomocníky v podobě sportovních outdoorových hodinek a turistické navigace. Pojďme si tuto výbavu blíže představit.

Abyste se neztratili: Turistická navigace

Skvělým pomocníkem na horské túry je turistická GPS navigace, díky které s sebou nebudete muset nosit mapy. V turistických mapách najdete nejen trasy a turistické stezky, ale také důležité informace o terénu.

Špičková turistická navigace Garmin.
Špičková turistická navigace Garmin.
Zdroj: Pulsmetry.cz

Jak navigaci vybrat?

Turistickou navigaci byste měli vybírat podle následujících parametrů:

Napájení

Zdrojem energie turistických navigací mohou být například li-ion baterie nebo tužkové baterie. Důležité je zaměřit se na to, jaká je výdrž baterie, u levnějších modelů může být okolo 2,5 hodiny a u dražších i okolo 25 hodin.

Velikost

Podstatným parametrem je, jak je velký celý přístroj a také zobrazovací plocha, velikost úhlopříčky displeje navigací se pohybují od 2,2 palce po 5 palců. Čím větší displej je, tím je větší i rozlišení.

Ovladatelnost a čitelnost

Dalším důležitým parametrem je ovladatelnost, zvolit můžete buď dotykový, nebo nedotykový displej. I když je dotykový displej samozřejmě dražší, odmění se vám navigace jednodušším a pohodlnějším ovládáním. Při výběru se zaměřte také na čitelnost displeje na slunci a na to, zda lze navigaci ovládat v rukavicích.

Funkce

Turistické navigace nabízejí celou řadu praktických funkcí, může se jednat například o elektromagnetický kompas, barometrický výškoměr, nastavení trasy nebo snímač teploty, LED svítilnu, SOS tlačítko, prohlížeč obrázků nebo také Wi-Fi a Bluetooth.

Recenze

Mnohé vám mohou o navigaci prozradit i recenze uživatelů. Zárukou kvality jsou navigace ověřených značek.

Cena

V neposlední řadě byste měli navigaci vybírat i s ohledem na cenu, ty nejlevnější pořídíte už do 3 000 Kč, cena profesionálních přístrojů se pohybuje od 10 000 Kč výš.

Abyste byli v teple a suchu: Turistické oblečení

Pojďme si přiblížit, co si vzít na túru do hor na sebe.

Kvalitní trekingová obuv je základ

Boty na pěší turistiku byste měli vybírat s ohledem na terén, roční období a v neposlední řadě své nohy. Pokud se chystáte na kratší túru po dobře udržovaných cestách, můžete zvolit nízké boty, v náročnějším terénu a vyšších nadmořských výškách se však neobejdete bez vyšších trekingových bot, které vaše nohy ochrání před vlhkostí a chladem a váš kotník před zraněním. Pokud se chystáte do náročného terénu, zvolte celokožené boty, které jsou velmi odolné. Obecně také platí, že čím je náročnější terén a podmínky, tím tvrdší podrážku byste měli zvolit. Chůzi vám usnadní trekingové hůlky.

Trekingové hůlky a kvalitní vysoká obuv jsou základem výbavy na zimní turistiku.
Trekingové hůlky a kvalitní vysoká obuv jsou základem výbavy na zimní turistiku.
Zdroj: https://unsplash.com/photos/EJQlF0GIvq8

Oblečení na turistiku

V případě turistického oblečení je dobré řídit se pravidlem, že by měl být člověk oblečený na dolní hranici „teplotního minima“, aby se zbytečně nepřehříval a nepotil. Oblečení na túry by se mělo skládat z několika vrstev. První vrstva v podobě funkčního prádla odvádí pot a rychle schne.

Druhá vrstva má za úkol izolovat a zároveň odvádět vlhkost, materiálem této vrstvy je nejčastěji technický fleece. Třetí vrstva je prodyšná, ale zároveň chrání před deštěm a vlhkostí, ideální volbou je softshell. Myslete také na další vrstvu v případě chladu nebo deště, nezapomeňte si přibalit nepromokavou bundu, tenké rukavice a čepici a ideálně s sebou mějte navíc pláštěnku.

Abyste neměli hlad: Pití a jídlo na túru

Rozhodně si nezapomeňte do batohu přibalit pití, nespoléhejte na horské prameny, voda by mohla být znečištěná. Pokud plánujte kratší túru, která nebude delší než tři hodiny, bude vám stačit větší láhev s vodou.

V případě, že se chystáte na celodenní výlet, mějte u sebe alespoň tři litry vody. Čistá voda není na túry úplně vhodná, přidejte do ní šťávu nebo špetku soli nebo rovnou zvolte iontový nápoj.

Jídlo na túru by mělo být výživné, ale zároveň lehké, mělo by být bohaté na sacharidy a bílkoviny. Skvělou volbou jsou sušené potraviny (ovoce, zelenina nebo maso) a potraviny, které jsou dobrým zdrojem energie, může se jednat například o celozrnné obiloviny nebo ořechy. Sbalit si s sebou můžete také čokoládu nebo energetické tyčinky.

Abyste měli vše po ruce: Batoh na turistiku

Při horské turistice se neobejdete ani bez kvalitního trekingového batohu. Batoh byste měli vybírat podle jeho velikosti a vybavení (kapsy, komory, nástavce). Zaměřit byste se měli také na to, zda jsou záda batohu dostatečně polstrovaná, zda je dno batohu odolné, jestli jsou popruhy nastavitelné a zda má batoh hrudní popruh a bederní pás.

Co se týče velikosti batohu, při jednodenních túrách si vystačíte s batohem s objemem do 30 litrů, batohy s objemem od 40 do 55 litrů jsou vhodné na víkendové túry a na týdenní a delší cesty volte batohy s objemem větším než 60 litrů.

Bezpečnost na túře

Na pěších túrách po horách je třeba myslet na bezpečnost. Jak už jsme nastínili výše, součástí vaší výbavy by měla být čelovka, případně větší světlo, lékárnička a další užitečné věci, například pláštěnka nebo toaletní potřeby.

Čelovka a svítilna

Čelovky jsou ideálním zdrojem světla pro sportovce, výletníky i vysokohorské turisty. Čelovku byste měli vybírat podle požadovaných nároků na svítivost, výdrž baterie, odolnost a také podle druhu využití. V případě vysokohorské turistiky doporučujeme zvolit čelovky pro profesionální použití se svítivostí nad 800 lm. Pokud plánujte delší túru s přespáním v kempu, bude pro vás lepší volbou svítilna nebo nabíjecí lucerna.

Lékárnička

Co by měla obsahovat lékárnička, kterou si s sebou berete na túru? Obinadlo, aluminiovou fólii proti chladu, obvaz, gumové škrtidlo, náplast s polštářkem i bez polštářku, gelové náplasti na puchýře a ideálně také léky proti průjmu, horečce, léky na alergie, analgetika a dezinfekce. Přibalit můžete také vitamíny a minerály

Další užitečné turistické vybavení

Mezi další praktické věci, které byste si měli přibalit do batohu, patří například pláštěnka, toaletní potřeby, jelení lůj, repelent a sluneční brýle. Pokud plánujte zimní pěší túru, můžou se vám hodit nesmeky neboli návleky na obuv s ocelovými hroty, které vám usnadní chůzi ve sněhu, teplé pití v termosce, náhradní suché oblečení, nezbytností jsou zejména náhradní teplé ponožky.

Zajímavost na závěr: Víte, jaký je rozdíl mezi hikingem a trekkingem?

Horská turistika je nerozlučně spojená s pojmy hiking a trekking. Jaký je mezi nimi rozdíl? Hikingem se rozumí nanejvýš jednodenní výlet v přírodě, trekking je několikadenní výlet se zastávkami a noclehy. Kromě klasického trekkingu existuje také například dogtrekking a beer treking. Dogtrekking je vytrvalostní turistika, při které vám dělá společnost váš pes. Asi už tušíte, že beer treking je závod propojující pěší turistiku s pitím piva.

Jak se Vám článek líbil? Ohodnoťte jej.

Hodnotit článek (1-nejhorší, 5-nejlepší)

Počet hodnocení: 30 | Průměrné hodnocení: 2.47

Nejlepší: 5 | Nejhorší: 1


Dále čtěte:

Trendy turista - co si vzít na sebe, abychom spojili trendy vzhled a funkčnost?
Komerční sdělení

Jestli-že máte rádi výlety do přírody a do hor, jistě víte, že to bude chtít i kvalitní oblečení a obuv. Zvolit si pak můžete i stylové sportovní módní doplňky. Na následujících řádcích si...

celý článek

Jestli-že máte rádi výlety do přírody a do hor, jistě víte, že to bude chtít...

celý článek
Zajímá vás, jak naučit děti na in-linech? Držení těla v předklonu je základem potřebné stability

Máte v blízkosti bydliště in-linovou dráhu nebo jednoduše milujete jízdu na kolečkových bruslích a máte pocit, že přišel čas začít k tomuto koníčku vést i vašeho potomka? Prvním krokem ve výuce...

celý článek

Máte v blízkosti bydliště in-linovou dráhu nebo jednoduše milujete jízdu na...

celý článek

nejnovější články

Trendy turista - co si vzít na sebe, abychom spojili trendy vzhled a funkčnost?

Komerční sdělení

Jestli-že máte rádi výlety do přírody a do hor, jistě víte, že to bude chtít i kvalitní oblečení a obuv. Zvolit si pak můžete i stylové sportovní módní...

Zajímá vás, jak naučit děti na in-linech? Držení těla v předklonu je základem potřebné stability

Máte v blízkosti bydliště in-linovou dráhu nebo jednoduše milujete...

Chystáte se na horskou turistiku s dítětem na zádech? Poradíme vám, jak se připravit

Rádi šlapete po horách a najednou už na to nejste sami? Děti...

Hledáte inspiraci na letní zábavu v horách pro celou rodinu? Co takhle sjezdy na horských koloběžkách?

Nemusíte být nutně příznivci adrenalinových sportů, abyste si...

Další články

NaSvah.cz na instagramu

@nasvah.cz
Partneři: zdroj dat: www.holidayinfo.cz, (c) Sitour CZ www.yr.no