Rozšířené

Udělejte si procházku po hřebenu Krkonoš a navštivte ta největší nej našeho přírodního bohatsví

Zdroj: Snímek použit na základě licence od Shutterstock.com

Krkonoše je naše nejvyšší pohoří. Na hřebenech se nachází spousta krásných míst, která by se neměla vynechat: Sněžka, Mohyla Hanče a Vrbaty, pramen Labe, Pančavský vodopád, Nad Kotelní jámou, Harrachovy kameny. Krkonoše jsou chráněnou krajinou oblastí a naše národní bohatství. Národním parkem byly vyhlášeny v roce 1963. V roce 1986 byl rozšířen o rozdělení parku do tří zón – přísná přírodní, řízená přírodní a okrajová. Do prvních dvou zón je zákaz vstupu mimo značené cesty. Ve třetí zóně se mohou návštěvníci pohybovat většinou volně i po loukách a lesích. Vyskytuje se zde mnoho vzácných živočichů a rostlin. Nalezneme zde i několik endemitů. Spoustu užitečných informací je možné nastudovat na stránkách KRNAP.

SNĚŽKA - MOHYLA HANČE A VRBATY – PRAMEN LABE – KOTEL a mnoho dalších míst, která stojí za návštěvu. Všechna se nacházejí v okolní krásné neporušené přírodě.

SNĚŽKA

Sněžka je naší nejvyšší horou. Nachází se na Česko – Polské hranici. Sněžka je naše nejvyšší hora s nadmořskou výškou 1603 m.n.m. Cestu lemují dechberoucí výhledy, kdy si člověk říká, jak krásná ta naše matička země je. Na Sněžku vede též lanovka, jež prošla v roce 2012 rekonstrukcí. Nahoře na vrcholu je Česká poštovna (s bufetem uvnitř), kaple sv. Vavřince, Polská kulatá bouda. Rozkliknutím odkazu SNĚŽKA se vám zobrazí, kudy nejlépe na Sněžku.

Sněžka

MOHYLA HANČE A VRBATY – JAK TO TENKRÁT BYLO

Při osmém ročníku závodu Českého Ski klubu na 50 km po hřebenech Krkonoš o Velikonocích 24. 3. 1913 bohužel došlo ke smutné události, kdy tragicky zahynuli dva závodníci Bohumil Hanč a Václav Vrbata. Tehdy se v průběhu závodu náhle významně zhoršilo počasí. Závod odstartoval v 7:10 od Labské boudy směrem k Martinovce. Teplota dosahovala mimořádně vysokých 8 °C, a proto všech 6 závodníků vyjelo na trať jen v košilích, bez čepic a rukavic.

Hanč se krátce po startu ujal vedení. V 9:00 se výrazně ochladilo a déšť se změnil ve sněžení. V 10:20 došlo k dalšímu zvratu počasí, přišla vichřice a hustý mokrý sníh. Postupně vzdali závod všichni účastníci kromě Hanče, který pokračoval na trase sám. Na Zlatém návrší potkal zmožený mrazem svého přítele Vrbatu, který mu oddaně navlékl svůj kabát a čepici. Hanč pokračoval k Labské boudě a Vrbata začal sjíždět k Mísečkám, ale po chvíli se kvůli obavám o Hanče vrátil na hřeben a snažil se ho najít a pomoci mu. Vrbata svého přítele bohužel nenašel. Hanče a Vrbatu téhož smutného odpoledne našli vysílené a zmrzlé na kost.

Hanče ještě stačili převést na saních do Labské boudy, kde se jej snažili marně přivést k životu a Vrbatu našlo bohužel pozdě. Tuto tragickou událost nám připomíná Mohyla Hanče a Vrbaty (50°45′8″ s. š., 15°32′52″ v. d.) na Vrbatově návrší na červené turistické značce mezi Vrbatovou boudou a Harrachovými kameny. Připravili jsme pro vás trasu k Mohyle Hanče a Vrbaty, kudy nejideálněji na toto pietní místo.

Mohyla Hanče a Vrbaty
Mohyla Hanče a Vrbaty

PRAMEN LABE

Pramen Labe se nachází na hřebenech Krkonoš v nadmořské výšce 1387 m.n.m. na Labské louce. Místo je symbolicky upraveno pro turistické účely. Labe se řadí mezi nejdelší řeky Evropy. Délka vodního toku je 1154 km. Pramení v Krkonošském národním parku a protéká Českou republikou i Německem (796 km), kde se vlévá do Severního moře. Místo je uměle vydlážděno kameny a pro představu měst, kterými Labe protéká, jsou zde vyobrazeny znaky 26 měst. Můžete zkusit, zda je uhádnete všechny. Vlastní rozvodí probíhá západně od tohoto místa ve vzdálenosti zhruba 150 až 300 m a v tomto prostoru se také nachází skutečné prameniště Labe. Z důvodu ochrany přírody je veřejnosti nepřístupné.

K pramenu Labe se můžete dostat krásnou procházkou ze Špindlu, Horních Míseček nebo i z druhé strany, z Rokytnice nad Jizerou. Obě trasy jsme pro vás připravili, a tak se můžete podívat, která je vám milejší

PANČAVSKÝ VODOPÁD

Pančavský vodopád ke s 148 m nejvyšší vodopád v Česku! Můžete ho potkat třeba cestou k pramenu Labe.

Pančavský vodopád je nejen největším vodopádem ČR, ale nabízí i úchvatný výhled do údolí
Pančavský vodopád je nejen největším vodopádem ČR, ale nabízí i úchvatný výhled do údolí
Zdroj: Snímek použit na základě licence od Shutterstock.com

HARRACHOVY KAMENY

Přímo nad nimi je vyhlídkové místo ve výšce 1421 m.n.m. odkud je vidět široko do kraje až na Sněžku. Jde o žulové skalky které směrem na jich přecházejí v Kotelní jámy.

KOTELNÍ JÁMY

Malé a Velké kotelní jámy jsou od roku 1952 chráněným územím mimo jiné pro výskyt vzácných druhů rostlin. Jejich podklad je tvořen žulou. Tvoří je dva ledovcové kary, což je místo vzniku ledovců. Snahu jsou zde až 45° a horská služba je na zimu uzavírá pro nebezpečí lavin.

Trasu k Prameni Labe Harrachových kamenů, Kotelních jam i Pančavského vodopádu jsme pro vás sestavili a popsanou trasu najdete u nás v aktivitě „Pramen Labe“.

KUDY NA HŘEBENY KRKONOŠ

Na hřebeny Krkonoš se dá dostat z povícero stran a záleží na vás, jaká je pro vás nejvýhodnější, co se týče příjezdu a ubytování.

TRASA A:

Horní Mísečky - Medvědín - Šmídova vyhlídka - Vrbatova bouda - Mohyla Hanče a Vrbaty - Pančavský vodopád - Labská bouda - Pramen Labe - Harrachovy kameny - Horní Mísečky na mapě (15,9km)

TRASA B s využitím lanovky na Medvědín:
Špindlerův Mlýn - Medvědín - Šmídova vyhlídka - Vrbatova bouda - Mohyla Hanče a Vrbaty - Pančavský vodopád - Labská bouda - Pramen Labe - Harrachovy kameny - Horní Mísečky - Špindlerův Mlýn na mapě (15,7 km)

TRASA C:
Rokytnice nad Jizerou - Ručičky - Dvoračky - Vrbatova bouda - Harrachovy kameny - Pančavský vodopád - Labská bouda - Pramen Labe - Krakonošova Snídaně - Ručičky - Rokytnice nad Jizerou na mapě (22,8 km)

TRASA C s využitím lanovky na Horní Domky:
Rokytnice nad Jizerou - Horní Domky - Ručičky - Dvoračky - Vrbatova bouda - Harrachovy kameny - Pančavský vodopád - Labská bouda - Pramen Labe - Krakonošova Snídaně - Ručičky - Horní Domky - Rokytnice nad Jizerou na mapě (17 km)

Sněžka
Sněžka

Jak se Vám článek líbil? Ohodnoťte jej.

Hodnotit článek (1-nejhorší, 5-nejlepší)

Počet hodnocení: 46 | Průměrné hodnocení: 2.41

Nejlepší: 5 | Nejhorší: 1


Dále čtěte:

Nejzdravější sport? Plavání!

Je léto! Čemu se věnovat, když se horké letní dny přihlásí ke slovu? Přece vodním sportům a podobným radostem. Ať už v rámci chytání bronzu někde u jezera nebo v plaveckém bazénu. Teď když je...

celý článek

Je léto! Čemu se věnovat, když se horké letní dny přihlásí ke slovu? Přece...

celý článek
Reportáž: Kyrgyzstán je místem s nedotčenou přírodou

Jen si to představte. V dáli zasněžené ledovce, prostředkem údolí teče ledovcový potok s ohromnou silou, na loukách kolem se pasou divoké koně a před vámi lesy, skály, sníh a opravdu nikde nikdo....

celý článek

Jen si to představte. V dáli zasněžené ledovce, prostředkem údolí teče...

celý článek

nejnovější články

Trendy turista - co si vzít na sebe, abychom spojili trendy vzhled a funkčnost?

Komerční sdělení

Jestli-že máte rádi výlety do přírody a do hor, jistě víte, že to bude chtít i kvalitní oblečení a obuv. Zvolit si pak můžete i stylové sportovní módní...

Jak se vybavit na výlet do kopců, když se venku ochladí

Milujete horskou turistiku a chcete si pohyb na čerstvém vzduchu...

Zajímá vás, jak naučit děti na in-linech? Držení těla v předklonu je základem potřebné stability

Máte v blízkosti bydliště in-linovou dráhu nebo jednoduše milujete...

Chystáte se na horskou turistiku s dítětem na zádech? Poradíme vám, jak se připravit

Rádi šlapete po horách a najednou už na to nejste sami? Děti...

Další články

NaSvah.cz na instagramu

@nasvah.cz
Partneři: zdroj dat: www.holidayinfo.cz, (c) Sitour CZ www.yr.no