Rozšířené

Nejzdravější sport? Plavání!

Zdroj: Snímek použit na základě licence Shutterstock.com

Je léto! Čemu se věnovat, když se horké letní dny přihlásí ke slovu? Přece vodním sportům a podobným radostem. Ať už v rámci chytání bronzu někde u jezera nebo v plaveckém bazénu. Teď když je ráno brzy vidět se vyplatí si přivstat a na probuzení a načerpání energie skočit do bazénu. Když ráno do práce dorazíte s tím, že už máte odplaváno, je to skvělý pocit.

Stejně tak se momentálně nabízejí ideální podmínky pro seznámení dětí s vodou. Tobogány, potápění, lovení kamenů, zkoumání podvodního světa, využití nadnášení slané mořské vody. Jak jinak si užít horké letní dny.

Na zdraví!

Plavání patří mezi nejzdravější sporty. Pokud nemluvíme o závodnících, kteří plavou krátké vzdálenosti, jde o anaerobní pohybovou aktivitu. Příznivě tedy působí na kardiovaskulární systém. V závislosti na daném plaveckém stylu můžeme mluvit o pozitivním vlivu na kloubní hybnost a přirozenosti pohybů. Je výborným kompenzačním cvičením ke všem druhům sportů. Člověk při něm zapojuje celé tělo. Jde o pohybovou aktivitu, kterou lze provozovat i s určitým zdravotním omezením. Jelikož voda nadnáší, není zde prostor pro výmluvy, že bychom zatěžovali nadměrně klouby. Tělu nejvíce prospívá plavecký styl znak, za ním stojí kraul a motýl a jako poslední jsou prsa. O pozitivních zdravotních benefitech můžeme mluvit, provádíme-li plavecký způsob správně. Což plavání prsou na „paní radovou“ úplně není. Vyplatí se proto do sebe zainvestovat, nechat si poradit a opět se něco nového naučit.

Co se v mládí naučíš..

Můžeme jej provozovat po celý život od útlého dětství. Vyplatí se mu věnovat už ve školkovém věku, kdy je člověk na nové podněty adaptabilnější. Pokud ve správný čas nezanedbáme etapu seznámení s vodou a výuku základních plaveckých dovedností, dáme dítěti prostor pro veškeré vodní sporty. Mezi základní plavecké dovednosti patří plavecké dýchání, splývání, vznášení, orientace ve vodě, pády a skoky do vody i plavecká poloha. Zajistíme tak, že se člověk nebude v dospělosti zbytečně bát vody a bude si moct užít radosti s vodní hladinou spojené.

Plavecké způsoby

Když se člověk naučí výše zmíněným plaveckým dovednostem, může se směle pustit do učení jednotlivých plaveckých způsobů. Vyplatí se vložení do odborných rukou trenérů, kteří ví, co a jak. Existují čtyři plavecké způsoby. Prsa, kraul, znak, motýlek. Vzhledem k náročnosti plaveckých způsobů se ve výuce věnujeme jako první střídavým plaveckým způsobům – kraulu a znaku. Po jejím zvládnutí nastupují na řadu koordinačně náročná prsa a jako poslední styl zařazujeme plavecký způsob motýlek. Abychom si nepletli pojmy s dojmy, plavecký způsob je efektivní biomechanické provedení pohybu. Oproti tomu plavecký styl máme každý svůj a své provedení pohybu.

Plaváním je skvělým prostředkem k protáhnutí a zapojení celého těla. Je skvělým prostředkem k redukci váhy, zvýšení tělesné zdatnosti i jako kompenzační cvičení. A jak už to dobře známe, i tento sport nám zajistí dobrou náladu. Nebudeme vás už dále přesvědčovat, však to poznáte (nebo znáte) sami. My jdeme na věc!

Zdroj: Snímek použit na základě licence Shutterstock.com

Jak se Vám článek líbil? Ohodnoťte jej.

Hodnotit článek (1-nejhorší, 5-nejlepší)

Počet hodnocení: 62 | Průměrné hodnocení: 4.02

Nejlepší: 5 | Nejhorší: 1


Dále čtěte:

Kam na kolo v okolí Hradce Králové?

Okolí Hradce Králové je pro cyklistiku jako stvořené. Přijdou si své všichni. Jen se musí umět hledat. Rovinaté lesy ocení především rekreační sportovci. Díky spoustě zajímavých cest, stezek a...

celý článek

Okolí Hradce Králové je pro cyklistiku jako stvořené. Přijdou si své všichni....

celý článek
Udělejte si procházku po hřebenu Krkonoš a navštivte ta největší nej našeho přírodního bohatsví

Krkonoše je naše nejvyšší pohoří. Na hřebenech se nachází spousta krásných míst, která by se neměla vynechat: Sněžka, Mohyla Hanče a Vrbaty, pramen Labe, Pančavský vodopád, Nad Kotelní jámou,...

celý článek

Krkonoše je naše nejvyšší pohoří. Na hřebenech se nachází spousta krásných...

celý článek

nejnovější články

Trendy turista - co si vzít na sebe, abychom spojili trendy vzhled a funkčnost?

Komerční sdělení

Jestli-že máte rádi výlety do přírody a do hor, jistě víte, že to bude chtít i kvalitní oblečení a obuv. Zvolit si pak můžete i stylové sportovní módní...

Jak se vybavit na výlet do kopců, když se venku ochladí

Milujete horskou turistiku a chcete si pohyb na čerstvém vzduchu...

Zajímá vás, jak naučit děti na in-linech? Držení těla v předklonu je základem potřebné stability

Máte v blízkosti bydliště in-linovou dráhu nebo jednoduše milujete...

Chystáte se na horskou turistiku s dítětem na zádech? Poradíme vám, jak se připravit

Rádi šlapete po horách a najednou už na to nejste sami? Děti...

Další články

NaSvah.cz na instagramu

@nasvah.cz
Partneři: zdroj dat: www.holidayinfo.cz, (c) Sitour CZ www.yr.no