Rozšířené

Kam na kolo v okolí Hradce Králové?

Okolí Hradce Králové je pro cyklistiku jako stvořené. Přijdou si své všichni. Jen se musí umět hledat. Rovinaté lesy ocení především rekreační sportovci. Díky spoustě zajímavých cest, stezek a Orlickým horám si ke spokojenosti dojedou bikoví experti. I pro silničáře tu máme co nabídnout. Kam na kolo ve východních Čechách? Připravili jsme pro vás hned několik návrhů krásných cest, které mají naše osobní doporučení.

1) Výlet z HK na Kuks po cyklostezce Hradec Králové – Kuks – 31 km

Pro tuto cyklotrasu bychom sáhli trekovém kole či silničce. Z 90 % se jede po novém asfaltu, jež zadotovala Evropská unie. V Josefově a za Jaroměří se jede kousek po šotolině, ale v Josefově to lze vzít oklikou po asfaltu a za Jaroměří je šotolina dlouhá jen 200 m. Jede se opravdu krásným prostředím. Cyklostezka lemuje břeh Labe, jež zpevňují různé listnaté stromy. Kolem dokola jsou však pole a je vidět do kraje. Cestou je možnost kávy, kofoly či birela na více místech. Za zmínku stojí vojenská z 18. století. Cyklostezka končí u Barokního hospitalu Kuks, který je známý sochami zobrazující ctnosti a neřesti Matyáše Brauna. Koná se zde také spousta akcí, které můžeme nastudovat hospitalu. Pokud byste chtěli kolo nechat doma a vyrazit na in-line brusle, je to také skvělý nápad, ale vzhledem k povrchu je možné brázdit cyklostezku v úseku Hradec Králové – Jaroměř.

Celkový popis trasy včetně mapy naleznete v detailu aktivity, kterou jsme pro vás připravili.

cyklistka u pole
cyklistka u pole
Zdroj: Kateřina Kaňová

2) Cesta Hradeckými městskými lesy - 26,2 km

Hradecké městské lesy. Krása střídá nádheru. Tady jedna trasa na pohodový odpolední výlet s kofolou, nanukem či birelem nebo na večerní bike se západem slunce. Doporučujeme trekové nebo mtb kolo. Cestu můžeme zahájit výbornou točenou zmrzlinou u restauračního zařízení na Hrázce, abychom měli co pálit. Vyrazíme z Malšovic směr Stříbrný rybník. Pojedeme kousek po nové cyklostezce v Hradeckých městských lesích. Krásný nový asfaltový okruh zde hojně využívají i in-line bruslaři. Pokračujeme k chráněnému rybníku Výskyt, kde je ticho, klid a dá se tam grilovat či opékat buřty. Dál se vydáme po Pohádkové stezce k Mazurovým chalupám. Od nich přejedeme prostrannou louku pod Hoděšovicemi a přes Kolibu dorazíme zpět ku Hradci k rybníku Biřička.

Detailní popis trasy i se zaznamenanou mapou nalezneze znovu v detailu aktivity.

Zdroj: Kateřina Kaňová

3) Ze Šerlichu do Hradce - 57 km

Na tento výlet to chce jednoznačně mtb. Tato trasa je především o krásných sjezdech, šotolině a lesních cestách, které si užijeme právě s hravou vidlicí v ruce. Je to pěkný plán na celodenní výlet. Ráno si přivstat na cyklobus, nechat se vyvést na Šerlich, nabrat tak výškové metry a pak už si jen užívat cestu z kopce.

Autobusy jezdí o sobotách, nedělích a státních svátcích od 3. června do 30. září. Cesta je to opravdu malebná a plná vyhlídek. Od Šerlichu to spustíme přímo dolů, cestou si uděláme pár pěkných fotek na vyhlídce, pak projedeme Deštým, zahřejeme se mírným stoupáním, abychom mohli opět valit kule dolů. Až budeme míjet Chábory, můžeme žasnout, jak je příroda mocná a jakou má sílu. V roce 1998 zde byli povodně, voda se valila proudem potoka a je k údivu, že tu chaloupku vedle nestrhla (na rozdíl od mostu přes potok). Pak už pokračujeme dál překrásnou krajinou plnou zeleně až do Hradce. V průběhu výletu se nastoupá 711 výškových metrů a 1462 m si budeme moct užít cestou z kopce.

Mapu i s popisem trasy naleznete opět v detailu aktivity.

4) Trailovějších 44 kilometrů – z Hradce na Suté Břehy a zpět

Hradec je rovina. O tom žádná. Ale přesto se zde dá najít pár trail steziček. Třeba ty, jimiž vede HSK cycling Hradecký pohár u Biřičky. Nebo po turistické žluté podél řeky Orlice u Sutých břehů. A nebo podél Šanoveckého potoka od silnice od Krňovic k Bělečskému mlýnu. Tam to vypadá jak u Krakonoše na zahrádce. Jen sojka by tam mohla poletovat.

Tato námi navržená trasa je poměrně fyzicky náročná a vyplatí se ji absolvovat s mtb kolem. Z Hradce vyrazíme směr Roudnička, stavíme se zkontrolovat výhled na Pardubice u rozhledny Milíř, pak si dáme zábavný sjezd a cestu lesem, kde se najde pár kořenů a vyjedeme u Biřičky. Zabrousíme do tratě aktuálního Hradeckého poháru, podjedeme rychlostní silnici, abychom dojeli k Výskytu. Od Výskytu to povedeme směrem k pískovně Marokánka, která je obklopená borovým hájem. Dostaneme se až k Sutým břehům, kde zábava teprve začíná. Houpačky nahoru dolů, doprava, doleva. Nic na spaní za řídítky.

Vyjedeme v Krňovicích a po pár set metrech zase skočíme do lesa pro trail u Šanoveckého potoka. Ten nás dovede k Bělečskému mlýnu u rybníčku s rákosím. Odtud je to na kofolu nebo birela v Bělči v minipivovaru co by kamenem dohodil. Když se zadaří na počasí, můžeme se ještě schladit v písníku za Bělčí. To už jsme skoro doma. Proplést se po cyklostezce v Hradeckých městských lesích mezi těmi, co to brázdí na inline a jsme v Hradci!

Zaznamenanou trasu na mapě naleznete na detailu aktivity.

Zdroj: Kateřina Kaňová

Zde jsme pro vás zmínili jen pár cest. Na naší NaSavhu jich můžete moci najít více. A nejen na Královehradecku #LetoVpohybu

Jak se Vám článek líbil? Ohodnoťte jej.

Hodnotit článek (1-nejhorší, 5-nejlepší)

Počet hodnocení: 31 | Průměrné hodnocení: 3.16

Nejlepší: 5 | Nejhorší: 1


Dále čtěte:

Tyrkysová voda a zasněžené vrcholky hor: Ferrata Kristall u jezera Weißsee v Rakousku

Via ferrata (německy Klettersteig), kdo zná, ví. Kdo nezná, měl by nějakou ozkoušet. Jde o pohyb po skále či uzounkých cestičkách s jištěním. Na internetu či v různých průvodcích se můžete...

celý článek

Via ferrata (německy Klettersteig), kdo zná, ví. Kdo nezná, měl by nějakou...

celý článek
Nejzdravější sport? Plavání!

Je léto! Čemu se věnovat, když se horké letní dny přihlásí ke slovu? Přece vodním sportům a podobným radostem. Ať už v rámci chytání bronzu někde u jezera nebo v plaveckém bazénu. Teď když je...

celý článek

Je léto! Čemu se věnovat, když se horké letní dny přihlásí ke slovu? Přece...

celý článek

nejnovější články

Trendy turista - co si vzít na sebe, abychom spojili trendy vzhled a funkčnost?

Komerční sdělení

Jestli-že máte rádi výlety do přírody a do hor, jistě víte, že to bude chtít i kvalitní oblečení a obuv. Zvolit si pak můžete i stylové sportovní módní...

Jak se vybavit na výlet do kopců, když se venku ochladí

Milujete horskou turistiku a chcete si pohyb na čerstvém vzduchu...

Zajímá vás, jak naučit děti na in-linech? Držení těla v předklonu je základem potřebné stability

Máte v blízkosti bydliště in-linovou dráhu nebo jednoduše milujete...

Chystáte se na horskou turistiku s dítětem na zádech? Poradíme vám, jak se připravit

Rádi šlapete po horách a najednou už na to nejste sami? Děti...

Další články

NaSvah.cz na instagramu

@nasvah.cz
Partneři: zdroj dat: www.holidayinfo.cz, (c) Sitour CZ www.yr.no