Rozšířené

Rakouská panoramata ze sedla kola aneb jak nás prověřil místní Hacklberg Trail

Už nějakou dobu máme slabost pro trailové ježdění. Určitě existují názory, že když nešlapeš a jenom se vezeš, tak to nestojí ani za řeč. Opak je však pravdou. Svaly po celém těle dostávají pěkně zabrat a kolikrát se člověk při cestě z kopce pěkně zadýchá. Sjíždí se po úzkých stezkách, tu kámen, tu vlnka, klopenka, dřevěná lávka. My jsme se za zábavou vypravili do střediska Saalbach - Hinterglemm. Do konce září můžete za letními radostmi i vy. Pak už se středisko ukládá k mezisezonímu klidu, aby se pak zas mohlo těšit zimnímu veselí.

Aby si to člověk užil, vyplatí si nechat poradit ohledně techniky sjezdu a vzít si odpovídající odpružený bike. Sjede se to i na pevném rámu, ale není to takový požitek a kolo tiše (občas to je i slyšet) trpí. Ono ani ty chrániče nejsou od věci. Na spoustě bikových stezkách u nás v ČR je možné vyrazit s instruktorem a nechat si poradit co a jak. Tím to všechno začne a vás to pohltí. Jistou techniku se nenaučíte za jedno odpoledne, ale jak se budete ´vyjíždět´ budete s kolem stále více jako jedno tělo a jízda bude stále větším požitkem.

Je pravdou, že Saalbach – Hinterglemm není zrovna levná oblast. Nicméně v rámci většiny ubytování obdržíte i Joker Card. Díky ní máte volný vstup na všechny lanovky v údolí plus další benefity.

My jsme si pro 9,5 km sjezd vyrazili lanovou Schattberg X-press ze Saabachu. Z horní stanice se koukli i na start několika paraglidistů (za 150 E je zde možné si také (v tandemu) splnit tento sen). Od startu X-line jsme viděli, jak bikeři tlačí kolo na sousední vrchol. To čekalo i nás, jinak bychom se na start Hacklberg Trail am Schattberg X-Press nedostali.

Trailem X-Line(který se dá sjet až dolů zpět k dolní stanici lanovky) jsme sjeli do sedla a soutěžili, kdo z nás vyjede dál, než sleze. Postupem času tlačili kolo všichni. Jen pár bikerů s elektrobiky nás suverénně předjíždělo a my jsme si každý mysleli svoje („tssss“ přecházelo v závist atp.). Jak už to bývá, po zdolání vrcholu Schattberg West v nadmořské výšce 2096 m jsme byli plní radosti a koncentrovaných pocitů štěstí. Byla by škoda to hned odpálit a tak jsme ještě chvíli poseděli, doplnili energii a kochali se výhledy na okolní vrcholky i nedaleký Kaprun.

A pak to přišlo. Srazit sedlovku a na pedály. Traily jsou místy prudší, kamenité a jak už se tu nějakou dobu letos jezdí, na hliněném podkladu vlnkovaté. Ale klopenky a pumptracky nemají chybu. Jede se mezi pastvinami a loukami a nevíte, zda koukat na cestu nebo kolem sebe. Naštěstí musíte občas zastavit, abyste vyklepali tricepsy, jak máte celou dobu paže v kliku a přizpůsobujete se terénu. A právě v ten moment se můžete rozhlédnout do kraje a říct si, jak je na světě krásně. Nic jiného v ten moment v hlavě ani nemáte. Trail vede kolem Hacklberghütte, kde se člověk může stavit na kafíčko. Od chalupy se pokračuje dál. Cestou je možné si na vlnách zaskákat. Když to umíte. Pak dřevěná lávka a dál lesem skrz klopenky.

Trail s tímto označením končí na šotolinové cestě, která vás dovede k Buchegg Trailu. Ten taktéž vede mezi kravami, dokonce máte pocit, že musíte do těch v první klopence narazit. Ale trail od pastvin odděluje ohradník. Tady je ten zvlnkovatělý povrch značný. Ale opět, klopenka sem, klopenka tam .. končí v samotném centru Hinterglemu.

My jsme si toho zde ještě střihli Z-Line trail at the Zwölferkogelbahn a Blue Line trail at the Reiterkogelbahn.

Oba tyto traily jsou v blízkosti kabinky a můžou se jezdit, dokud máte energii, sílu v pažích a pozornost. Je to ráj pro všechny bikery a popsané cesty jsou jen malé procento trailů v Saalbah - Hiterglemm, které se dají projet. Podle míry technické vyspělost si tu přijde si tu na své každý biker. A když vás náhodou sjezdy přestanou na chvíli bavit a chcete pryč od lidí, vezmete XC kolo a vyrazíte na nějaký kopec v okolí. Nebude zadarmo, ale o to větší budete mít radost po jeho zdolání.

NaSvah.cz na cestách
NaSvah.cz na cestách
Zdroj: Kateřina Kaňová

Jak se Vám článek líbil? Ohodnoťte jej.

Hodnotit článek (1-nejhorší, 5-nejlepší)

Počet hodnocení: 21 | Průměrné hodnocení: 2.62

Nejlepší: 5 | Nejhorší: 1


Dále čtěte:

Ride2sCool: Do školy na kole je cool!

Ráno se probudit, popadnout kolo a vyrazit ven. Každý den. Dokud bude přát počasí, tak si právě tato rána i odpoledne budou užívat děti v Olomouci. Od 18. září do poloviny listopadu budou každé...

celý článek

Ráno se probudit, popadnout kolo a vyrazit ven. Každý den. Dokud bude přát...

celý článek
Jednodenní výlet: Na paddleboardech skrz Saské Švýcarsko

Konec léta se blíží a tak využijte poslední pěkné dny k výletům. Jeden z víkendů jsme strávili v Saském Švýcarsku v Německu a ujeli krásných 20 km na paddleboardech Tambo, které nám zapůjčili v ...

celý článek

Konec léta se blíží a tak využijte poslední pěkné dny k výletům. Jeden z...

celý článek

nejnovější články

Trendy turista - co si vzít na sebe, abychom spojili trendy vzhled a funkčnost?

Komerční sdělení

Jestli-že máte rádi výlety do přírody a do hor, jistě víte, že to bude chtít i kvalitní oblečení a obuv. Zvolit si pak můžete i stylové sportovní módní...

Jak se vybavit na výlet do kopců, když se venku ochladí

Milujete horskou turistiku a chcete si pohyb na čerstvém vzduchu...

Zajímá vás, jak naučit děti na in-linech? Držení těla v předklonu je základem potřebné stability

Máte v blízkosti bydliště in-linovou dráhu nebo jednoduše milujete...

Chystáte se na horskou turistiku s dítětem na zádech? Poradíme vám, jak se připravit

Rádi šlapete po horách a najednou už na to nejste sami? Děti...

Další články

NaSvah.cz na instagramu

@nasvah.cz
Partneři: zdroj dat: www.holidayinfo.cz, (c) Sitour CZ www.yr.no