Rozšířené

Jednodenní výlet: Na paddleboardech skrz Saské Švýcarsko

Konec léta se blíží a tak využijte poslední pěkné dny k výletům. Jeden z víkendů jsme strávili v Saském Švýcarsku v Německu a ujeli krásných 20 km na paddleboardech Tambo, které nám zapůjčili v paddleboardshopu. Vyražte objevovat krásy Českého a Saského Švýcarska. Cestou potkáte vysoko tyčící se pískovcové skály a dojedete až do městečka Rathen u slavného mostu Bastei.

Prvním úkolem bylo najít vhodné parkoviště. Blízko u vody a pokud možno bezplatné. Ale jsme v Hřensku, tak si moc nadějí nedáváme. K našemu překvapení, povedlo se. Zastavujeme na jednom z mála parkovišť, za které se zatím neplatí a ráno tam bývá volno. Abychom se dostali k vodě je potřeba akorát přejít na druhou stranu silnice. Nafoukneme paddleboardy a vyrážíme na vodu.

Projíždíme nádhernou krajinou a lázeňskými a jedním královským městečkem. Od začátku nás doprovází pískovcové skály. Po 2,5 km projíždíme kolem Kleine Bastei u vesničky Schmilka. Pokračujeme do lázeňského města Bad Schandau, kde si při příjezdu všimněte typických domečků po pravé straně.

Již od začátku projíždíte krásnou krajinou. V pozadí se tyčí Kleine Bastei u městečka Schmilka
Již od začátku projíždíte krásnou krajinou. V pozadí se tyčí Kleine Bastei u městečka Schmilka

Před městečkem Königstein po přibližně 14,5 km uvidíte vrcholek Lilienstein. Pískovec se zde dostává nad stromy a tak vrchol nelze přehlídnout. Uvidíte ho také po pravé straně. V tuto chvíli máte pevnost Königstein co by kamenem dohodil.

Těsně před městem Königstein narazíte na vrcholek Lilienstein
Těsně před městem Königstein narazíte na vrcholek Lilienstein

Za zákrutou se tedy dostáváte do městečka Königstein, pevnost či hrad se objeví přímo proti vám na levém břehu. Tato pevnost byla postavena právě na pískovcových skalách. Vzhledem ke své pozici byla v minulosti důležitým obranným místem. Na pravém břehu přímo naproti hradu je i krásné místo, kam si zajít na oběd. Cestou potkáte několik hus a sedět budete hned vedle velké stodoly, do které se můžete jít i podívat. Připadáte si tam jako na venkově u babičky. A vaří výborně! (pozn.: neberou karty!)

Pevnost Königstein bude přímo před vámi, na levém břehu Labe.
Pevnost Königstein bude přímo před vámi, na levém břehu Labe.

Po dalších 5 km cesty dojedete do městečka Rathen. Do něho se nedostanete jinak nežli pěšky či přívozem přes vodu. Na mapě sice naleznete cesty, které tam vedou, avšak vjezd je povolen pouze pro obyvatele městečka. Poté co se rozhlédneme po městečku přepádlujeme na druhou stranu a vydáváme se na vlak. Až budete přepádlovávat z jedné strany na druhou, dejte si pozor na místní proud. Oproti celému výletu je zde velmi silný a navíc zde funguje přívoz, který jezdí neustále sem a tam. Proto je dobré si místo nadjet, abyste neskončili pod lodí, ve vodě,… Jednoduše abyste ten proud zvládli upádlovat a nestrhl vás po proudu řeky.

A jste skoro v cíli! Před vámi je již Kurort Rathen
A jste skoro v cíli! Před vámi je již Kurort Rathen

Na druhé straně městečka tedy sedáme na vlak, který nás za 2,30 eur odveze do stanice Schöna, která je na druhém břehu řeky Labe, než Hřensko. Po příjezdu musíme na přívoz, který nás sveze do Hřenska. Zaplatíme tedy dalších 1,50 eur a jsme převezeni na druhou stranu. Odtud to máme již jen asi 200 metrů k autu. Možná se ptáte, proč jsme Labe nepřepluli na paddleboardech. Odpověď je jednoduchá. Kvůli cestě vlakem je máme již vyfouknuté a tak musíme využít přívozu.

Můžete si zvolit jet trasu i obráceně a po uklizení paddleboardů do auta se jít podívat na krasný Bastei. Vše je jen na vás. Jen myslete na to, že byste sebou museli vozit pumpu.

Vyhlídka na most Bastei u Kurort Rathen
Vyhlídka na most Bastei u Kurort Rathen

Co s sebou na výlet potřebujete?

Kromě paddleboardu se vám bude hodit ještě pár věcí. Jedete do Německa a tak si určitě nezapomeňte vzít doklad totožnosti (pas či OP). Jistě se vám také bude hodit voda a nějaká svačinka na cestu. Dále byste neměli zapomenout na eura. Kreditní či debetní karta vám moc nepomůže. Ve většině restaurací a kioscích po cestě kartu neberou a když, tak pouze neembosované karty – tedy ty bez vyražených čísel a jména. My jsme sebou měli ještě GoPro kamerku a foťák, abychom vám mohli ukázat, jak jsme se měli. Telefony jsme nechali v autě, tak je tam nechte taky. Vždyť je nepotřebujete!

Kde si zapůjčit paddleboardy?

Paddleboardy si můžete zapůjčit v Praze v paddleboardshopu, kdy vás půjčení paddleboardu na 1 den vyjde na 450 Kč. O paddleboardy je velký zájem, tak si je zarezervujte s předstihem!

Kudy přesně vede trasa?

Přesnou trasu jsme pro vás zaznamenali . Trasu si můžete kdykoliv zkrátit, jelikož v každém městečku, který budete projíždět je vlaková stanice.

Dávejte pozor, pokud kolem vás budou projíždě parníky, plachetnice i motorové čluny. Dělají vlny!
Dávejte pozor, pokud kolem vás budou projíždě parníky, plachetnice i motorové čluny. Dělají vlny!

Upřímně řečeno, původní plán nebyl sjet řeku Labe. Chtěli jsme se projet soutěsky v Hřensku. Bohužel jsme zjistili, že je vstup na řeku Kamenici je po její celé délce zakázáno. Do soutěsek se tak dostanete pouze v loďkách národního parku. Vodáci, kajakáři i paddleboardisté se jednoduše pletli do cesty loďkám. Mimochodem na místo se nedostanete ani na kole. Pokud se tedy chystáte do Českého Švýcarska na kole, zjistěte si, které stezky jsou pro kola přístupné a které nikoliv. Čekala by vás pokuta 5 000 Kč.

Na Labi pak můžete zůstat až do večera a pozorovat západ slunce
Na Labi pak můžete zůstat až do večera a pozorovat západ slunce

Přečíst si můžete i o pěkných úsecích pro sjížedění na paddleboardech v Českém krasu. Nebo o tom, jak jsme vyrazili s paddleboardy do karnevalového města - Benátek.

Nezapomenutelný výlet do Benátek
Nezapomenutelný výlet do Benátek

Jak se Vám článek líbil? Ohodnoťte jej.

Hodnotit článek (1-nejhorší, 5-nejlepší)

Počet hodnocení: 19 | Průměrné hodnocení: 2.42

Nejlepší: 5 | Nejhorší: 1


Dále čtěte:

Rakouská panoramata ze sedla kola aneb jak nás prověřil místní Hacklberg Trail

Už nějakou dobu máme slabost pro trailové ježdění. Určitě existují názory, že když nešlapeš a jenom se vezeš, tak to nestojí ani za řeč. Opak je však pravdou. Svaly po celém těle dostávají...

celý článek

Už nějakou dobu máme slabost pro trailové ježdění. Určitě existují názory,...

celý článek
Tyrkysová voda a zasněžené vrcholky hor: Ferrata Kristall u jezera Weißsee v Rakousku

Via ferrata (německy Klettersteig), kdo zná, ví. Kdo nezná, měl by nějakou ozkoušet. Jde o pohyb po skále či uzounkých cestičkách s jištěním. Na internetu či v různých průvodcích se můžete...

celý článek

Via ferrata (německy Klettersteig), kdo zná, ví. Kdo nezná, měl by nějakou...

celý článek

nejnovější články

Trendy turista - co si vzít na sebe, abychom spojili trendy vzhled a funkčnost?

Komerční sdělení

Jestli-že máte rádi výlety do přírody a do hor, jistě víte, že to bude chtít i kvalitní oblečení a obuv. Zvolit si pak můžete i stylové sportovní módní...

Jak se vybavit na výlet do kopců, když se venku ochladí

Milujete horskou turistiku a chcete si pohyb na čerstvém vzduchu...

Zajímá vás, jak naučit děti na in-linech? Držení těla v předklonu je základem potřebné stability

Máte v blízkosti bydliště in-linovou dráhu nebo jednoduše milujete...

Chystáte se na horskou turistiku s dítětem na zádech? Poradíme vám, jak se připravit

Rádi šlapete po horách a najednou už na to nejste sami? Děti...

Další články

NaSvah.cz na instagramu

@nasvah.cz
Partneři: zdroj dat: www.holidayinfo.cz, (c) Sitour CZ www.yr.no