Rozšířené

Ride2sCool: Do školy na kole je cool!

V pohybu už od rána!
V pohybu už od rána!
Zdroj: Snímek použit na základě licence Shutterstock.com

Ráno se probudit, popadnout kolo a vyrazit ven. Každý den. Dokud bude přát počasí, tak si právě tato rána i odpoledne budou užívat děti v Olomouci. Od 18. září do poloviny listopadu budou každé ráno i odpoledne jezdit do školy i ze školy v doprovodu vysokoškolských studentů. Děti se baví, vyjíždí si techniku, po ránu rozproudí krev a do školy přijíždí s úsměvem na rtech.

Ride2sCool

Nositelem projektu je zapsaný spolek Ride2sCool, jenž v Olomouci funguje již druhým rokem, spolupracuje s Univerzitou Palackého a Magistrátem města Olomouc., Účelem spolku je zajišťovat, udržovat a dále rozvíjet cyklistickou dostupnost základních, středních a vysokých škol, a to prostřednictvím uceleného programu na celkovou podporu cyklistiky. Ride2sCoolumožňuje dojíždění malých cyklistů do školy v doprovodu vysokoškolských proškolených studentů a daří se mu tak propojovat město s univerzitou. V České republice se jedná momentálně o ojedinělý projekt, který reaguje na potřebu zvýšit pohybovou aktivitu dětí, i na celosvětový trend aktivní mobility. Podobný projekt existuje ve světě např. v Austrálii, avšak zde se v doprovodu angažuje komunita rodičů.

Unikátní projekt Ride2sCOOL v Olomouci
Unikátní projekt Ride2sCOOL v Olomouci
Zdroj: Ride2sCOOL

Benefity

Děti mají možnost za příznivého počasí každé ráno absolvovat cestu do školy prostřednictvím pohybu na kole. Rozvíjí si tak pohybové schopnosti, den co den si zlepšují jezdecké dovednosti i orientaci na trase. Zlepšuje se jim imunita. Vysokoškolští studenti si odnášejí spoustu zážitků a dobrý pocit. Příkladem, kolik času lze strávit na kole oproti cestě autem či MHD, je jedna z nejmladších účastnic, která za dva měsíce najezdila nejvíce - 65 - jízd a dohromady 182 km.

Jak to funguje

Rodiče své dítě zaregistrují své dítě do systému na stránkách Ride2sCool. Vyplní kromě základních údajů i adresu a školu. Ride2sCool pak navrhne optimální trasu a checkpointy (směrné body) a s rodiči se domluví na dalších podrobnostech. Cesty do školy jsou koncipovány tak, aby děti přijížděly do školy 7:40 a ze školy odjížděly v závislosti na jejich rozvrhu, tak aby to co nejvíce vyhovovalo všem. Při vyzvednutí dítěte instruktor odklikne v on-line rezervačním systému, že dítě bylo na místě (check pointu). Při jeho předání do školy instruktor klikne v systému na ikonku “Neplecha ukončena” (inspirace z Harryho Pottera)a rodič obdrží zprávu, že je dítě v pořádku ve škole.

Zapojit se mohou všichni!
Zapojit se mohou všichni!
Zdroj: Ride2sCOOL

Bezpečnost

Bezpečnost je na prvním místě. Helma je tedy samozřejmostí. Aby skupiny Ride2sCool nikdo nepřehlédl, jsou všichni účastníci vybaveni žlutou reflexní vestičkou. Spoluzakladatel projektu Luděk Šebek uvádí, že „Když člověk potká děti z olomouckých škol se studenty z místní univerzity v tyto slunečné letní dny v ulicích a parcích, nemůže se ubránit dojmu, že je fakt baví svému městu každou jízdou nenápadně pomáhat se stávat “dobrou adresou”. A věřte nebo ne, i když výjimky se vyskytnou, přispívají k tomu spousty překvapivě ohleduplných a pozorných řidičů a řidiček! Za květen palec nahoru!“

Doprovod žákům dělají vysokoškoláci, kteří vám vždy dají vědět, že dítě v pořádku dojelo do školy.
Doprovod žákům dělají vysokoškoláci, kteří vám vždy dají vědět, že dítě v pořádku dojelo do školy.
Zdroj: Ride2sCOOL

Podpora

Tento unikátní projekt by se neobešel bez nadšení a chuti rozvíjet dětský potenciál. To vše tvůrci i instruktoři mají a patří jim velký respekt. Do projektu jsou v současné době zapojeny tři základní školy v Olomouci, ZŠ Sv. Voršily, ZŠ Zeyerova a Živá škola. Spolek v loňském roce podpořil sponzorským darem Decathlon v podobě reflexních vest pro průvodce. V letošním roce Ride2sCool získal finanční podporu od Magistrátu města Olomouc. Zároveň tento projekt vyhrál v soutěži drogerie DM Společně, která finančně podpořila tvorbu propagačního videa.

Jízdy probíhají od září do listopadu a na jaře od května do června. Jde o unikátní projekt, kterým by se mohla nechat inspirovat ostatní města. Za nasvah.cz patří velké uznání. Každý den je na co se těšit. Je potřeba dát dětem ty správné návyky, aby pak po zbytek života mohly čerpat z toho, co si zafixovaly třeba právě cestou do školy!

Autor: Kateřina Kaňová ve spolupráci s Janou Hoffmanovou a Luďkem Šebkem, spoluzakladeli projektu.

Děti se chystají na cestu ze školy domů se svým doprovodem.
Děti se chystají na cestu ze školy domů se svým doprovodem.
Zdroj: Ride2sCOOL

Jak se Vám článek líbil? Ohodnoťte jej.

Hodnotit článek (1-nejhorší, 5-nejlepší)

Počet hodnocení: 45 | Průměrné hodnocení: 3.73

Nejlepší: 5 | Nejhorší: 1


Dále čtěte:

Nespočet sportovních aktivit láká na Lago di Garda aktivní i rekreační sportovce

Lago di Garda, největší italské jezero, se nachází na severu země v oblasti Trentino a ročně přiláká až 5 milionu náštěvníků díky svým skvělým klimatickým podmínkám pro sport i odpočinkovou...

celý článek

Lago di Garda, největší italské jezero, se nachází na severu země v oblasti...

celý článek
Rakouská panoramata ze sedla kola aneb jak nás prověřil místní Hacklberg Trail

Už nějakou dobu máme slabost pro trailové ježdění. Určitě existují názory, že když nešlapeš a jenom se vezeš, tak to nestojí ani za řeč. Opak je však pravdou. Svaly po celém těle dostávají...

celý článek

Už nějakou dobu máme slabost pro trailové ježdění. Určitě existují názory,...

celý článek

nejnovější články

Trendy turista - co si vzít na sebe, abychom spojili trendy vzhled a funkčnost?

Komerční sdělení

Jestli-že máte rádi výlety do přírody a do hor, jistě víte, že to bude chtít i kvalitní oblečení a obuv. Zvolit si pak můžete i stylové sportovní módní...

Jak se vybavit na výlet do kopců, když se venku ochladí

Milujete horskou turistiku a chcete si pohyb na čerstvém vzduchu...

Zajímá vás, jak naučit děti na in-linech? Držení těla v předklonu je základem potřebné stability

Máte v blízkosti bydliště in-linovou dráhu nebo jednoduše milujete...

Chystáte se na horskou turistiku s dítětem na zádech? Poradíme vám, jak se připravit

Rádi šlapete po horách a najednou už na to nejste sami? Děti...

Další články

NaSvah.cz na instagramu

@nasvah.cz
Partneři: zdroj dat: www.holidayinfo.cz, (c) Sitour CZ www.yr.no