Rozšířené

7 českých snowparků, které stojí za návštěvu

Nejlepší snowparky v ČR
Nejlepší snowparky v ČR
Zdroj: Shutterstock

Na hory se už dávno nevyráží jen za sjezdovým lyžováním, stále populárnější je také freestyle. Tomuto trendu se přizpůsobují i české skiareály, které do své nabídky mnohem častěji zahrnují i snowparky a funtracky. Na světovou špičku zatím nemáme, některé tuzemské areály přesto poskytují kvalitní freestylové zázemí. Přinášíme vám přehled těch snowparků, které rozhodně stojí za návštěvu.

Snowpark Dolní Morava

Menší, ale přesto oblíbený snowpark se nachází také ve středisku Dolní Morava pod lanovkou U Slona, kde je za ideálních sněhových podmínek k dispozici celkem 8 kovových překážek a skoků různých velikostí. Snowpark je součástí crossové tratě, která začíná závodními brankami a pokračuje zatáčkami a skoky.

Na crossové trati trénuje i česká reprezentace a během zimní sezóny na ní probíhají české i zahraniční poháry ve skicrossu a snowbordcrossu. Ve spodní části sjezdovky se pak ncahází také funline s klopenými zatáčkami, terénními vlnami a 8 metrů dlouhým tunelem.

Snowpark a Funpark Pec pod Sněžkou

Největším snowparkem u nás disponuje skiareál Pec pod Sněžkou, který se nachází na sjezdovce Javor. Snowpark je rozdělený na tři části, přičemž každá z nich je určena pro jinak zkušené snowboardisty. V horní části parku naleznete spíše méně náročné prvky, jako jsou široké boxy, nižší raily, terénní vlnky a menší skoky. Tento úsek je ideální pro ty, kteří své dovednosti teprve pilují.

Střed je určen převážně zkušeným jezdcům, do dolní části pak míří hlavně profíci vyhledávající skoky. Ty jsou na místě k dispozici hned 4, a to o délce v rozmezí od 8 do 13 metrů. Zájemci, kterým by den utekl příliš rychle, mohou na prkno vyrazit i po setmění. Díky umělému osvětlení snowpark funguje i během večerního lyžování. Nezapomeňte ale, že pro snowpark a funpark platí v Peci speciální skipas. Zakoupíte ho na pokladně na Javoru.

Špindlerův mlýn

Skiareál Špindlerův mlýn je známý hlavně pro svou velikost a rozmanitost sjezdovek. Snowboardisté a freestylový lyžaři ho ale už pár let vyhledávají také kvůli snowparkům. Ty jsou totiž v areálu hned tři, takže uspokojí zkušené i začínající sportovce. Součástí areálu je největší český Half Pipe, který najdete na Svatém Petru. Ti, kteří vyhledávají spíše boule a raily, by měli zamířit do Hromovky, kde na ně čeká funtrack s pestrou nabídkou.

Gravity park v Deštné v Orlických horách

Jedním z největších snowparků v Česku je Gravity park, který je součástí skiareálu Deštné v Orlických horách a na své freestylové zázemí každoročně láká začínající i zkušené jezdce Těm je k dispozici velké množství nejrůznějších překážek – od beden až po skoky, které jsou stejně jako zbytek parku každodenně upravovány. Překážky se navíc v průběhu sezóny obměňují.

Pokud jste fanoušek freesylu, ale na skoky se zatím necítíte, nevadí. Snowpark Gravity můžete navštívit také jako divák. Každoročně se tu totiž pořádá hned několik závodů.

Snowpark Karolinka

Snowpark Karolinka je součástí stejnojmenného skiareálu ležícího v Beskydech. Ačkoli je zaměřen spíše na začátečníky a pokročilé jezdce, zamilují si ho i nejnáročnější rideři. Kromě boxů a railů se v parku totiž nachází i skoky. Ty jsou vždy připravovány s ohledem na aktuální sněhové podmínky a jsou postaveny ve dvou lajnách podle náročnosti.

Kromě toho, že je park denně upravovaný, disponuje také vlastním vlekem a osvětlením. Pokračovat v jízdě tedy můžete i za tmy. Stereotypu se v Karolince rozhodně bát nemusíte. Během roku se totiž překážky mění.

Snowpark Klínovec

Freestylové vyžití nabízí také nejvyšší hora Krušných hor. Samotný snowpark se nachází poblíž parkoviště ve spodní části Klínovce. V parku najdete řadu boxů, railů a trubek. Součástí jsou také skoky o velikosti 3 až 10 metrů. Snowpark je obsluhován krátkým vlekem a patří k těm nejlépe udržovaným v České republice.

K2 snowpark Vítkovice

Oblíbený snowpark Vítkovice je součástí skiareálu Aldrov a každým rokem se těší větší a větší návštěvnosti. Díky rozdělení do tří sekcí podle náročnosti je totiž vhodný pro začátečníky, pokročilé i velmi dobré ridery. Ti se mohou vyřádit na téměř 40 překážkách a několika skocích různých délek a obtížností. Park bojuje se stereotypem a prochází neustálými proměnami. Každá návštěva tak může přinést zcela nový zážitek.

Jak se Vám článek líbil? Ohodnoťte jej.

Hodnotit článek (1-nejhorší, 5-nejlepší)

Počet hodnocení: 1 | Průměrné hodnocení: 5.00


Dále čtěte:

Vyrážíte na lyže i s ratolestmi? Nabízíme přehled oblíbených českých skiareálů pro rodiny s dětmi

Zatímco milovníci adrenalinu vyhledávají prudké a obtížné sjezdovky, rodiče musejí myslet především na své děti. Je ve skiareálu lyžařská škola nebo dětský park? Jsou sjezdovky mírné a...

celý článek

Zatímco milovníci adrenalinu vyhledávají prudké a obtížné sjezdovky, rodiče...

celý článek
7 nejdelších sjezdovek v České republice

Že se v Česku nedá dobře zalyžovat? Hloupost. Alpy sice nemáme, výborné lyžařské podmínky však nabízejí i některé tuzemské skiareály. Ty mnohdy disponují i několikakilometrovými sjezdovkami....

celý článek

Že se v Česku nedá dobře zalyžovat? Hloupost. Alpy sice nemáme, výborné...

celý článek

Nejlepší webkamery

NaSvah.cz na instagramu

@nasvah.cz
Partneři: zdroj dat: www.holidayinfo.cz, (c) Sitour CZ www.yr.no