Rozšířené

Tip na výlet: Českým krasem na paddleboardech

Český kras
Český kras

Sjíždění řek je v Čechách velmi populární. Trávíme tak dovolené i prodloužené víkendy. I my jsme se již letos na řeku vydali. Loď jsme ale nechali doma a vzali místo toho paddleboard. Jednak bychom loďku nedali do auta a jednak je zážitek s paddleboardem trochu jiný.

Český kras je vápencové území ležící jižně od Prahy a CHKO od roku 1972. Najdeme zde druhý nejznámější hrad Karlštejn, lom velkou i malou Ameriku, vyhlídku Svatý Jan pod Skalou, Koněpruské jeskyně a spoustu dalších krásných míst. Je to pohádkové místo a každý si tu najde své. Někdo sjíždí řeku, jiný využívá cyklostezky a inline stezky podél Berounky. Jiní vyrazí na prohlídku hradu Karlštejn nebo na některou z naučných stezek, které v CHKO Český kras vedou.

Na náš výlet jsme si vyhradili jedno nedělní odpoledne. Ráno bylo tak krásné počasí, že bylo škoda, trávit ho někde zavřený a na koupalištích bylo doslova narváno. Vzali jsme tedy paddleboardy a vyrazili do Českého krasu. Naplánovali jsme si 10 km trasu z Berouna do Karlštejna. Po příjezdu jsme auto zaparkovali na oploceném parkovišti u berounského nádraží. Tam jsme i nafoukli paddleboardy. Řeknu vám, byla to fuška v tom vedru bez kompresoru.

Vedle parkoviště teče Litavka (pozn. přítok Berounky), jenže v ní je velmi málo vody a drhli bychom o dno. Proto musíme paddleboardy donést cca 700m k Berounce, kde je přibližně 70 cm vody. Tedy alespoň dle informací z vodáckých portálů, které jsme si den předtím našli. Být vody méně, nejspíš bychom museli určitá místa přenášet, ale naštěstí to stačí a tak konečně nasedáme a vyplouváme.

Je 15:00. Po pár metrech ztrácím brýle. To jsou už druhé brýle, které jsme letos na paddlu ztratili. Ponaučení? Přidělej si na brýle ty šňůrky pro děti, nech brýle doma a nebo si vem nějaký za 100 kaček od čongů.

Podél řeky vede celou cestu železnice. Vlaky však nevnímáme. Na řece nikde nikdo. Vodácká sezóna ještě není v plném proudu a tak si užíváme naplno projíždění v tomto nádherném kraji. Jako první míjíme Tetín a díváme se na Tetínské vyhlídky zespoda. Na vrcholku vidíme i malý kostelík - původně románský a posléze barokně přestavený kostel sv. Jana Nepomuckého ze 14. století. Zde volej přechází v rychlejší vodu a tak ať chceme či ne, toto pěkné místo rychle proplouváme dále.

Tetín s kotelem sv. Jana Nepomuckého
Tetín s kotelem sv. Jana Nepomuckého

Po chvíli vidíme po levé straně lezecký park Alkatraz. Za ním se nachází lom Alkatraz. Na skále visí dva lezci a tak je chvíli pozorujeme. Voda tu moc neteče a tak nejsme ani unášeni proudem. Tato část je nádherná. Skály a kopce okolo vás. Nikde žádná auta, jen spoustu cyklistů a lidí na kolečkových bruslí. Sem tam vidíme novopečené rodiče s kočárkem.

Po ujetých 6 kilometrech přijíždíme do Srbska. Malé vesnice uprostřed Českého krasu a zastavujeme v místní restauraci. Na pravém břehu se nachází přírodní rezervace Koda. Velmi pěkné jsou například Kodské kaskády. Ty se nacházejí asi 1,5 km od řeky. Cestou můžete projít i trampskou osadou, která se považuje za jednu z nejstarších v ČR.

Kodské kaskády v přírodní rezervaci Koda
Kodské kaskády v přírodní rezervaci Koda

Mezi Srbskem a Karlštejnem, tedy poslední 4km částí již vede klasická silnice, ale skrz stromy provoz moc nevnímáme. Na druhé straně vede stále železnice. Veškerou vaši pozornost však strhnout skály, tyčící se pro pravém břehu za železnicí. Z paddleboardu si děláme lehátko a užíváme si teplého dne a krásné přírody. Vidíme labutě, nutrie, kachny, vážky a dokonce i volavku. Audio doprovod nám dělají kvákající žáby.

Sjíždění Berounky v Českém krase na paddleboardech
Sjíždění Berounky v Českém krase na paddleboardech

Posledních 1,5 kilometru jedeme už „civilizací“. Okolo nás jsou domky a kempy. Podjeli jsme most v Karlštejnu a po asi 100m za mostem vidíme kousek hradu. Tam naše cesta končí. Na malé pláži slézáme z paddleboardu, vyfukujeme ho a jdeme na vlak do Berouna. Jezdí zde každých 30 minut a tak ani v neděli nemáme problém chytit vlak. Domů do Prahy se dostáváme kolem 9 hodiny večer. Samotná cesta na řece nám zabrala i s občerstvovací zastávkou v Srbsku a opalovačkou přibližně 3,5 hodiny.

Město Karlštejn
Město Karlštejn

Na tento výlet nepotřebujete nic jiného než paddleboard, dobrou náladu a možná odvahu vyzkoušet něco nového. Paddleboarding zvládne každý a navíc se nejedná o dlouho trasu. Pokud máte malé děti, mohou jet na paddleboardu s vámi. Dospělého a dítě/psa uveze TAMBO paddleboard bez obtíží.

Půjčit si ho můžete v půjčovně paddleboardshop.cz v Praze v Podolí. Půjčovné na celý 1 den vyjde na 450 Kč. Kluci vám mohou zapůjčit přímo prkna TAMBO, které sami vyrábějí či paddleboardy značky red paddle. Osobně jako žena doporučuji prkna TAMBO - jsou lehčí.

A pokud se vám paddleboarding zalíbil, přečtěte si i nás článek o našem výletu do Benátek!

U mostu Vzdechů neboli Ponte dei Sospiri
U mostu Vzdechů neboli Ponte dei Sospiri

Jak se Vám článek líbil? Ohodnoťte jej.

Hodnotit článek (1-nejhorší, 5-nejlepší)

Počet hodnocení: 22 | Průměrné hodnocení: 2.73

Nejlepší: 5 | Nejhorší: 1


Dále čtěte:

Jaké doklady a dokumenty potřebuje dítě, když cestuje do zahraničí bez rodičů?

Cestování k moři s babičkou a dědou, případně s rodinou kamaráda, je běžné. Možná o tom také přemýšlíte. Ať už proto, že letos nedostanete v létě dovolenou nebo proto, že chcete poslat vašeho...

celý článek

Cestování k moři s babičkou a dědou, případně s rodinou kamaráda, je běžné....

celý článek
Nebojte se horolezectví a lezení a zažijte dechberoucí výhledy

O horolezectví a lezení by se dalo povídat psát hodiny a hodiny. Dnešní článek je věnován především těm, kteří se s lezením ještě moc nesetkali, rádi by zkusili něco nového a lezení je pro ně...

celý článek

O horolezectví a lezení by se dalo povídat psát hodiny a hodiny. Dnešní článek...

celý článek

nejnovější články

Trendy turista - co si vzít na sebe, abychom spojili trendy vzhled a funkčnost?

Komerční sdělení

Jestli-že máte rádi výlety do přírody a do hor, jistě víte, že to bude chtít i kvalitní oblečení a obuv. Zvolit si pak můžete i stylové sportovní módní...

Jak se vybavit na výlet do kopců, když se venku ochladí

Milujete horskou turistiku a chcete si pohyb na čerstvém vzduchu...

Zajímá vás, jak naučit děti na in-linech? Držení těla v předklonu je základem potřebné stability

Máte v blízkosti bydliště in-linovou dráhu nebo jednoduše milujete...

Chystáte se na horskou turistiku s dítětem na zádech? Poradíme vám, jak se připravit

Rádi šlapete po horách a najednou už na to nejste sami? Děti...

Další články

NaSvah.cz na instagramu

@nasvah.cz
Partneři: zdroj dat: www.holidayinfo.cz, (c) Sitour CZ www.yr.no